Murcia: den bortglemte regionen i Spania

Årets sommerferie ble lagt til Spania, en kopi av turen som ble kansellert på grunn av covid i 2020. Jeg er veldig glad i Hellas, men har reist lite i Spania, så jeg hadde lyst å besøke litt mer av det landet. Planen var å være med mamma og pappa første del, Fredrik og co. andre del, noen dager alene, og så treffe en venninne på Mallorca. SAS satte dessverre en stor strek i den planen, så mamma og pappa ble med meg litt lenger enn forventet, ellers ble resten av turen alene. Turen var en berg- og dalbane og jeg vekslet mellom å elske og hate Spania. Det sier vel litt om kontrastene mellom ulike byer og steder.

Jeg landet med Norwegian på Murcia flyplass etter fire timer direkte fra Oslo, en liten flyplass som minnet meg om Stokken på Stord, og som det var utrolig behagelig å komme til. Ingen køer, passkontroll eller sjekker av noe slag. Det første som møtte meg utenfor flyplassen var en illsint taxisjåfør som ikke snakket et kvekk engelsk. Jeg prøvde å spørre hva det kostet til Murcia, men han fektet med armene og slengte kofferten min hardt inn i bagasjerommet. Han kjørte som et svin, og jeg var livredd for å dø flere ganger på veien. Det var ikke noe taksameter i bilen, så jeg forventet å betale hundre euro, og ble veldig positivt overrasket da det bare ble 29. Jeg tipset han i frykt for at han skulle stikke av med kofferten min før jeg kom meg bort til bagasjerommet for å ta den ut. Han fortjente ikke den tipsen.

Det var egentlig det som skulle beskrive servicen og mentaliteten her nede, mye sure folk og mye dårlig service, og veldig lite engelsk. Jeg er overrasket over at i et såpass utviklet land så er det så lite engelskkunnskaper, både i turistområder, blant unge og eldre. Heldigvis møtte jeg sterk kontrast på resepsjonen på Hotel Rincon del Pepe, et fantastisk hotell som står som den beste opplevelsen på hele turen. Billig, superfint rom, god service, god wifi og perfekt beliggenhet. Murcia er naturlig nok mye billigere enn kystbyen fordi det er mindre turisme her. Dessverre så betyr det også at ingen snakker engelsk, noe som faktisk er litt slitsomt til tider.

Jeg sjekket inn klokken ti om kvelden, og tok meg en kveldstur etter det. Det var fantastisk med varmen som slo imot meg. Etter den verste sommeren jeg noen gang kan huske i Norge så gjorde 36 grader magi mot kroppen. Det minnet meg om Nicosia på Kypros, veldig varmt, men en tørrere varme enn i strandbyene, så man blir ikke så svett/klam – bare deilig.

Murcia er kanskje den regionen i Spania som blir minst snakket om? Den ligger mellom Valencia og Andalucia som begge er kjente turistregioner, så den er kanskje lett å overse. Men om du ønsker kultur, historie og autensitet så er Murcia virkelig verdt et besøk. Det er den syvende største byen i Spania med over 400 000 innbyggere, og er hovedstaden i regionen Murcia. Minuset med Murcia er at det ligger midt i landet, så det finnes ingen strender her. Anbefaler derfor å velge hotell med basseng om man skal være mange dager her. Den mest populære turistattraksjonen er Murcia Cathedral of Santa Maria, og på grunn av den drar mange på dagstur til Murcia.

Siden pappa ikke liker strand og shopping så valgte vi å ta Murcia-byene når han var med. Her er det mange gamle bygninger og mye historie. Minuset er som nevnt at veldig lite er på engelsk, så vi måtte ha guidete turer på spansk, og plakatene på museene står på spansk.

Katedralen er storslått både utvendig og innvendig, og med en tur opp i tårnet så får du også utsikt over byen. Eneste måten å komme seg opp i tårnet er via en spansk guidet tur, så man må ha litt tålmodighet mens guiden står og snakker og man ikke skjønner noe som helst. Det ble mye smiling og nikking, men jeg tror faktisk ikke hun plukket opp at vi ikke skjønte et ord av det hun snakket om.

Fasaden til den katolske katedralen er utsmykket barokk, mens interiøret har mer gotiske påvirkninger. Vi betalte elleve euro per person og fikk da se innsiden av katedralen, samt den guidede turen opp i tårnet. Det var tre turer per dag, klokken tolv, to og fire. Det fleste historiske aktivitetene var kun åpne på dagtid, så man må planlegge å bruke den varmeste soltiden her om man vil få med seg noe.

Når vi var i Murcia så var det festival, så begge kveldene var det lysshow, konsert og storslått flamenco-show foran katedralen. På denne plazaen (Cardenal Belluga) ligger også Episcopal Palace, et gammel palass som var anbefalt å besøke, men som vi droppet på grunn av språket. I tillegg finner du mange restauranter her, men jeg tror helt ærlig ikke de er blant byens beste.

En annen turistattraksjon er Casino de Murcia, også et av de mest historiske byggene i Murcia. Det ligger midt i sentrum, i shoppinggaten Traperia, ikke langt fra katedralen. Fasaden ble designet av samme arkitekt som designet markedet Veronicas, Pedro Cerdán Martínez Murcia. Det åpnet som en privat sosial klubb i 1847, men er nå åpen for alle mot en inngangsbillett på fem euro. Vi fikk dessverre aldri testet restauranten her, men den var beskrevet som en av de aller beste restaurantene i Murcia, og så veldig koselig ut.

I Murcia finner man også det mer autentiske Spania, med bedre mat og bedre service til lavere priser. På Plaza de las Flores ligger en koselig liten fontene omringet av restauranter, barer og god stemning. Dette området skal visstnok være det beste på tapas, men ingen av oss er så veldig fan av tapas i Spania – mye fisk og kjøtt og lite grønt og vegetar, så vi gikk videre.

Vi koste oss mer på Plaza Teatro Romea, en kjempekoselig square med restauranter og det fine teateret i Murcia. Kan anbefale både La Tagliatella og Oven Mozzarella Bar. Murcia er veldig rolig og behagelig, og man får en ordentlig følelse av det autentiske Spania fordi man sitter sammen med de lokale.

Vi spiste også kjempegod vegetarlunsj på lille Socola cafe, og jeg tror også Cafeteria Buencafe hadde vært et bra brunsjsted. Et must er også is og dessert på Godis Dulce Poder. Til sist må jeg også nevne Mercado de Correos – et gammelt postkontor som er laget om til matmarked. Her kan du kjøpe små tapasretter og nyte et glass vin i den koselige bakgården.

Ved elven Segura er det koselig å gå på kveldstid, og i dette området ligger Veronicas-markedet (som ikke er verdt et besøk med mindre du har leilighet og vil ha fersk fisk eller kjøtt), og flere kafeer. På andre siden av elven ligger parken Jardin de Floridablanca, men den var stengt når vi var der. Generelt så var det mange stengte parker i Spania, med skilt om “poor condition”. På denne siden ligger også de billige butikkene, og her kan du få mye for pengene. Vi shoppet klær til fem euro og sko til ti euro. I gamlebyen er det gatene Plateria og Traperia som har mest butikker: både boutiques og kjedebutikker.

Et av de store gnagsårene generelt i Spania var siestaen. Det var forferdelig slitsomt å forholde seg til at alt var stengt i mange timer på dagen. Det ble vanskelig å spise, og ting var stengt når man hadde tid til å besøke de. På de verste stedene så var det stengt fra klokken ett til klokken halv syv på kvelden. Så åpnet de igjen og stengte halv ni eller ni. Det er virkelig på tide å legge den steinaldertradisjonen bak seg! Hvorfor må Spania ha siesta når Hellas klarer seg fint uten?!

Oppsummert så vil jeg si at Murcia var en koselig by med god mat, lave priser og den ekte Spania-følelsen. Men på grunn av mangel på strender så er det ikke stedet man kan tilbringe så mange dager før man blir rastløs. Fra Murcia reiste vi videre til Cartagena, en annen koselig oldtidsby med mye historie. Mer om det i neste innlegg 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer
    1. For å forstå spanjolers holdning til engelsk kan du forestille deg hvordan du ville opplevd aggressiv kritikk av nordmenn fordi vi ikke snakker godt nok russisk. Spania er noen ganger en turistindustriell fornøyelsespark som hater kundene sine. Men hvis du lærer deg spansk vil en helt ny verden åpne seg opp og invitere deg inn. Det er noe annet å føle seg velkommen i spansktalende land enn å bli oppfattet som et unyttig og litt irriterende vedheng til lommeboken sin.

      1. Hei, og takk for kommentar 🙂 Men her er jeg nok uenig med deg. De lever i stor grad av turisme, spesielt kystbyene på Costa Blanca, og da bør de lære seg litt engelsk (som for øvrig er verdensspråket og på ingen måte kan sammenlignes med norsk eller russisk). Jeg har ingen grunn til å lære meg spansk (utover et par strofer som jeg ikke kom unna) selv om jeg besøker landet på en sommerferie. Om man elsker Spania og skal reise her mye så har man vel litt egeninteresse av å lære seg språket, og da er det jo en annen historie.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg