Vakre bygninger og dårlig service i Budapest

Budapest er hovedstaden i Ungarn, og en by der mange nordmenn drar. Vi hadde på forhånd hørt utrolig mye bra om Budapest, og trodde derfor vi sparte det beste til slutt. Vi ankom byen med buss fra Bratislava, det tok ca. 3 timer og kostet 200 kr per person. Bra buss med air condition. Vi ankom da sentralstasjonen i Budapest og måtte derfra ta taxi videre. Den kostet 2200 HUF. HUF er den ungarske myntenheten og 1 norsk krone er ca 35 HUF, så her får man virkelig følelsen av å være litt “rik” 😉 Taxituren på 5 km kostet dermed rundt 60 norske kroner. So far so good.

Vi bodde midt i shoppinggaten Vaci Utca – en helt perfekt beliggenhet på Pest-siden av elven. Budapest er delt i to: Buda på den ene siden og Pest på den andre. Begge siden er lett tilgjengelige med broer imellom. Shoppingen i Budapest er ganske bra – her finner man både billig og dyrt. Men også denne byen har mange kjedebutikker. Mulig det finnes et område med flere frittstående butikker, men det fant ikke vi 🙂

Vi leide leilighet – studio med kjøkken, seng og bord med to stoler, i tillegg til bad selvfølgelig. Citihost het den, og vi betalte 1300 kroner for tre netter. Absolutt ikke noe å si på det – og leiligheten var helt grei, selv om den gjerne kunne hatt litt flere vinduer. Her er mamma på samme side som vi bodde på (Pest), vi gikk tur langs Donau for å komme oss til Margit-øya første dagen.

Det var hetebølge i Europa alle dagene på turen vår, og i Budapest toppet det seg med over 40 grader. Det var derfor fristende å prøve noen av de berømte termiske badene de er så kjent for. Jeg hadde aldri i verden valgt basseng om det fantes mulighet for å dra på en strand, men Budapest er kun omringet av andre land – grunn god nok til at jeg aldri kan bo der 🙂 Jeg elsker sjøen!

Margit-øya er en 2.5 km lang øy som ligger i Donau midt mellom Buda- og Pest-sidene. Øyen er koselig med mange grøntarealer, fontener og stier. Et perfekt sted å jogge. På enden ligger det som jeg antar er det største termiske badet på øya – Palatinus. Inngangsbilletten her var 3000 HUF per person (rett over 100 NOK). Da kommer man inn på et stort badeanlegg med tilgang til garderober og solsenger (om man klarer å finne en som ikke er opptatt). Det er også mange snakcbarer der som selger diverse mat, drikke og is. Jeg fikk skikkelig dilla på sitron-slush, samme som de hadde i Roma – den var supergod!

Vi var for sent ute for solseng, men vi fant oss en liten flekk på bakken. Det var herlig å bare sitte der og sole seg og se på folkelivet. Men det var virkelig altfor mange mennesker der til at det fristet å teste ut bassengene. Noen av de var kokvarme (derfra termisk bad), mens andre var mer vanlig temperatur (og sikkert ganske oppvarmet av solen).

Det var både dype og grunne bassenger, men om du ville hatt en svømmeøkt så tror jeg det hadde blitt vanskelig. Folk lå bare uti der hele dagen, omtrent uten å bevege seg.

På vei hjem fra Margit-øya gikk vi tilbake på Buda-siden. Derfra fikk vi kjempefin utsikt over til den andre siden, og til nydelige Budapest Parliament.

Promenaden langs vannkanten er mye bedre på Buda-siden, på Pest-siden er det skikkelig dårlig asfalt, og nesten litt vanskelig å gå – hvertfall med sandaler og høye hæler. Det er ingen tvil om at denne byen har utrolig mange flotte bygninger, – spesielt Budapest Castle, parliamentet og Fiskermannsbastionen som jeg kommer tilbake til.

Når det kom til service og mat så ble vi dessverre veldig skuffet. Jeg kan ikke komme på noe sted jeg har reist der jeg har opplevd så dårlig service. Utrolig mange sure mennesker samlet på et sted. Det ødelegger også matopplevelsen. I både butikker og restauranter opplevde vi å bli oversett, å bli snakket surt til, at det tok en hel evighet både å bestille og betale, og at vi aldri fikk mulighet til å bestille noe mer – de ville helst bare ha oss ut. Dette gjaldt stort sett alle steder vi spiste, og vi endte derfor opp med å dra på Hard Rock. Der fikk vi seriøst den beste servicen i byen, og møtte de hyggeligste menneskene på hele turen. Og mac & cheesen der er jo himmelsk..hehe 🙂

Vi endte også opp med å bli ekstremt lurt i en taxi fra Hero Square til handlegaten – det er under 3 km. Sjåføren hadde alle skilter og lisenser man skulle ha, men taxameteret gikk virkelig fem ganger så fort som vanlig. Definitivt tuklet med. For å kjøre oss 2.5 km skulle hun ha nesten 9000 HUF (260 NOK), og vi betalte 2000 fra sentralstasjonen, så vi skjønte selvfølgelig at dette var feil. Prøvde å krangle, men hun hadde med seg en ekstra person i forsetet, og hun snakket dårlig engelsk. Håpløs situasjon – og jeg skjønner ikke hvorfor vi betalte i stedet for å bare gi henne 2000, men av og til blir man så sjokkert over mennesker at man handler litt på autopilot. Så hun gjorde virkelig et bra scoop den dagen. På Hard Rock ble vi fortalt at majoriteten av taxisjåfører i Budapest er korrupte, og at det kun er et byrå som gjelder – og da må du ringe til sentralen og bestille fra de – det hjelper ikke å finne en i gaten sånn som vi gjorde. For de kopierer dette firmaet sine biler og retningslinjer. Makan til sleipinger. Så watch out guys – hvis dere har tenkt å ta taxi i Budapest.

Alle ukeblad og reisemagasiner drar alltid frem Gellert-badet som hovedattraksjonen i Budapest. Vi måtte jo selvfølgelig sjekke det ut. Det ligger på Gellert Hotell, et fint og ærverdig hotell rett over Liberty bridge fra hotellet vårt. Inngangsprisen var litt stivere enn på Margit-øya med 5300 HUF per person (ca 150 NOK). Vi prøvde å se om vi kunne se noe fra utsiden, så vi slapp å betale oss inn (hadde ikke så lyst å bade), men det hadde de sørget for ikke gikk.

Området ved utebassenget var STAPPFULLT (hvem vil være inne i 40 grader?), og det var umulig å finne seg et eneste sted å sitte. Ikke solseng, ikke stol, ikke benk, ikke engang gulvplass. Her må man nok være veldig tidlig ute. Utebassenget er et bølgebasseng med tidsintervaller med og uten bølger. Vi tok oss en dukkert, men det var ikke noe annet å gjøre der siden det ikke var plass til oss, så vi sjekket ut det berømte innendørsbassenget.

Dette har dere sikkert sett på bilder mange ganger før 🙂 Man fikk ikke lov å gå uti bassenget uten badehette, og det hadde vi ikke, så da droppet vi det. Det var ikke så fristende heller for å være helt ærlig. Det er også flere små kokende bassenger inne, men hele området er utrolig ekkelt. Det stinker mugg, fotsopp og andre ekle ting jeg ikke klarer å beskrive både ute og inne, og jeg følte virkelig at jeg måtte ta tre dusjer før jeg ble ren etter denne opplevelsen. Kan ikke si annet enn at det var helt fantastisk å komme seg ut herfra. Om du skal besøke et bad i Budapest, så dropp Gellert! Da er Margit-øya mye bedre 🙂 Både større, friere og mindre lukt…hehe 🙂

Fra Gellert-badet dro vi til Citadel. Det er et fort på toppen av Gellert Hill, som ble bygget i 1851. Gellert Hill ligger 235 meter over havet, og det er en ganske bratt, men fin tur opp til toppen. Det kostet 1000 HUF (30 NOK) per person å besøke Citadella.

Derfra blir du belønnet med en nydelig utsikt over hele byen, og kan kjøpe iskald drikke og is til en svindyr pris 🙂 Også her ble både vi og de bak oss lurt på vekslepenger, so keep your eyes open!

Fortet er 220 meter langt og 60 meter bredt, og har en gang vært utstyrt med 60 kanoner. Jeg er usikker på om alle er der enda. Uansett så er dette virkelig en av høydepunktene våre fra Budapest-turen 🙂

Elsker varmen 🙂 🙂 Vel nede fra Citadella gikk vi videre til Buda Castle – en av de flotteste bygningene i byen, og med rulletrapp opp fra bakkenivå til alle hagene og området rundt. Vi kjøpte oss is og koste oss i solen. I 40 grader så blir det mye is og drikke, og lite mat 🙂

Rett ved siden av slottet ligger Mattias-kirken og den koselige Fiskermannsbastionen. Her er det kjempefint å ta seg en drikke mens man nyter utsikten over byen. På ettermiddagen lager de til restaurant her så det er også muligheter for å spise. Her oppe ligger det også et lite konditori som heter Ruszwurm, som visstnok skal være veldig gode på Napoleonskake – om det er en favoritt. Vi smakte den ungarske pipekaken, ikke å anbefale..hehe 🙂

En av de fineste spottene i byen synes vi 🙂

Byen er også superfin på kveldstid, med opplyste broer og bygninger uansett hvor du snur deg. Anbefaler en liten kveldstur langs elven 🙂

Chain bridge – den mest kjente broen, og den som går over til Buda Castle. Langs elven ligger det også mange båter som fungerer som bar – Spoon er en av de mest kjente.

Budapest er også kjent for gamle ruinpuber, og vi spaserte hit til det jødiske kvarter en kveld. Men området var ganske shabby, med masse rare mennesker, og mamma likte seg ikke så godt der, så vi gikk bare forbi og kikket før vi snudde igjen. Det er en by som er litt kjekk å bare gå rundt i, for man oppdager hele tiden noe nytt. Så det ble ganske mange mil i beina i Budapest og 🙂

Vi spiste frokost ene dagen på en liten kafe som het Gerloczy – der kunne du få både yoghurter, egg og bakverk 🙂 Tror det er et sted for de lokale, den lå litt for seg selv. Helt grei, men ikke noe sånn wow – en liten koselig fortauskafe 🙂

Hero square kan også være verdt et besøk – det er en stor åpen plass i enden av paradegaten Andrássy út ved inngangen til byparken. Der ligger Millenium-monumentet som ble bygget til Ungarns tusenårsfeiring i 1896. Engelen Gabriel står på en trettiseks meter høy søyle omkranset av de seks høvdingene som grunnla Ungarn.

Parken bak er superkoselig, og der finner du også det kjente badet Széchenyi – kanskje det er bedre enn Gellert 🙂

Alt i alt så er Budapest en veldig fin by å se på, med mye flott arkitektur, men i forhold til mat, service og kultur så ble vi dessverre skuffet, og for vår del er det nok ikke byen som står høyest på listen om å besøke igjen 🙂  På Europa-turneen vår så ble nok Bratislava og Wien favoritter over Budapest!

Vakre lille Bratislava

Bratislava ble den største overraskelsen på turen vår. Vi ankom med båten fra Wien tidlig på formiddagen, og fant ut at vi kun hadde 3 minutter å gå opp til leiligheten vår. Perfekt! Den sjarmerende hovedstaden i Slovakia ligger rett ved Donau, og har en superkoselig liten gamleby som livner til på kveldstid.

Slovakia har et helt annet prisnivå enn Østerrike. Vi leide en koselig takleilighet (Keglevich Palace – Beethoven apartments) og betalte 1000 kroner for to netter. Den var lys og fin (studio med kjøkken, bord, og seng i samme rom) med et stort og fint bad. Det eneste jeg kan si noe på er at det var litt mye lyd utenfor på kveldstid, så det var vanskelig å ha vinduet åpent. Og det var 40 grader når vi var der! Vi bodde midt i smørøyet – derfor lyder fra restauranter og uteplasser utenfor. Prisnivået i Slovakia gjør at det også er mulig å bo rimelig på flotte hoteller 🙂

Første dagen gikk vi rundt og utforsket byen – gjennom de koselige små gatene, og de sjarmerende fargerike murbygningene. Gamlebyen har mange små kirker, fontener og små plasser – i tillegg til en del småbutikker, og selvfølgelig masse restauranter og kafeer. En utrolig herlig stemning på kveldstid.

En av de små plassene i gamlebyen, med restauranter rundt 🙂

Jeg spiste risotto med parmesan første dagen – noe som var veldig godt. Det var bare på en liten fortauskafe rett utenfor leiligeten vår. Jeg betalte 10 euro inkludert drikke – virkelig ikke noe å si på det. Mamma hadde noen miniburgere 🙂

Blue church er et kjent landemerke i Bratislava – som ligger helt for seg selv i en øde gate mellom gamlebyen og Eurovea (et av de største kjøpesentrene der). Byen er liten så det er gåavstand til alt – mye kortere avstander enn i Wien. Den lille kirken er supersøt, helt blå både på utsiden og inventaret inni.

På oppsiden av gamlebyen ligger President-palasset. Det er veldig tilgjengelig i forhold til mange andre land, man kommer ganske nært bygget og kan vandre rundt i hagen og kjøle ned beina i fontenen der. Superfint område.

Når det kommer til shopping så er det flere små frittstående butikker som har mye gøy – både klær, sko, sminke og tilbehør. Det ble litt mer shopping på oss her enn i Wien. Ikke noe spesielt jeg kan anbefale å kjøpe der, men om du liker å shoppe klær billig og ikke er så opptatt av merker så er det perfekt! 🙂 Ellers er det jo selvfølgelig mange kjente kjedebutikker på sentrene der.

En ting jeg derimot kan anbefale er pedikyr! Vi fikk en SUPERBRA spa pedikyr, inkludert french polish, til kun 15 euro. Dette var i første etasje på senteret My Bratislava som ligger midt i sentrum. Det er en department store med mye rart, men matbutikken i kjelleren var utrolig bra! Jeg tror det var Tesco – og der hadde de virkelig et utvalg å anbefale, både innen frukt, brødvarer og andre godsaker.

Slovakisk is 🙂

Byen er dekket av fantastiske blomsterkreasjoner, og det er virkelig en superkoselig by å vandre rundt i 🙂

Hvis du vil ha deg en liten utfordring så kan du gå til toppen av Bratislava Castle. Det er en liten hike en bratt vei opp fra gamlebyen, og ganske varmt i 40 grader. Men de selger både is og kald drikke langs veien 🙂 Slottet er ikke spesielt imponerende i forhold til bygninger i Roma og Wien, men det var et koselig område, og en stolthet for byen.

Flere steder var det satt opp vannspredere man kunne gå igjennom for å kjøle seg ned…haha 🙂

Nede ved elven der som båten kommer inn fra Wien ligger UFO-tårnet. Det er sammen med Bratislava Castle det som møter deg når du ankommer byen. Det er kjempefint å jogge langs elvebredden, og her legger også alle elvecruise-båtene til. Det er mange ulike turer man kan ta, i opptil flere uker, der man bor ombord på disse båtene og reiser nesten 1400 kilometer på Donau fra Østerrike via Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia og Bulgaria til Romania. Sikkert en superfin opplevelse, spesielt med den herlige varmen vi hadde når vi var der!

Fortsetter du bortover elven fra UFO-tårnet kommer du til Eurovea – et av byens største kjøpesenter. Her finner du et stort utvalg butikker, både kjente og ukjente, dyre og billige. Men det aller beste med Eurovea er alle restaurantene og kafeene som ligger langs elven. Her er det superfint å sitte ved elvebredden og kose seg i solen. Det er også mulig å kjøpe med seg mat og ha piknik på bakken foran. Anbefales!

Inngangen til Eurovea – på motsatt side av elvebredden.

Siste kvelden var vi oppe i UFO-tårnet og spiste middag. Man tar en heis opp, og så kan man gå de siste trappene opp til et observatorie-dekk. Der får man en fantatisk utsikt over hele byen. Hvis man har booket bord til å spise så er dette gratis – hvis man kun vil på obervatorie-dekket så tror jeg det koster 5-10 euro, litt usikker på eksakt sum. Ufoen ligger på andre siden av elven i forhold til gamlebyen og Bratislava Castle så vi fikk en super utsikt på alle stedene vi hadde besøkt tidligere på dagen. Ved kaien nedenfor slottet ser dere en typisk elvecruise-båt.

Middagen i UFO-tårnet koster! Vi betalte 130 euro for to personer, og det er seriøst de minste porsjonene jeg noengang har sett. Det var omtrent sånn at man måtte hjem og spise etterpå…haha. Hovedretten som var biff var ca. på forrettstørrelse. Desserten det samme. Men maten var utrolig god, servicen var helt fantastisk, og utsikten var også helt nydelig – man sitter helt ved vinduet og får med seg solnedgangen over slottet. Så jeg vil virkelig anbefale å få denne opplevelsen med seg 🙂

Bratislava er ikke byen du drar til om du vil se store praktbygninger eller dra på storshopping. Men det er virkelig byen du bør besøke om du har lyst å kose deg i en hyggelig og sjarmerende gamleby, spise god mat, og dra på avslappende elvecruise 🙂

Belvedere Palace og Rathausplatz

Siste dagen i Wien så hadde vi tenkt oss til Belvedere Palace, og var på vei til å finne en taxi for å dra dit. Men så kom vi tilfeldigvis over en hop-on hop-off buss som hadde dette slottet på ruten, og bestemte oss for å satse på den. Den kostet 25 euro per person så spesielt billig var det ikke. Man kan velge mellom flere busslinjer der den røde gikk i sentrumskjernen, den blå gikk langs Donau og den grønne gikk til vindistriktene utenfor.

Vi valgte den gule som stoppet på Schönbrunn Palace, et av de mest kjente slottene i Østerrike, og et sted vi sikkert burde gått av. Men man kan bli litt mettet av sightseeing og. Spesielt når det er så varmt og man helst bare vil nyte solen 🙂 Bussen stod også her i en evighet og ventet – det var litt slitsomt. Den passerte også et stort fruktmarked som dessverre var stengt, før den kom til Belvedere Palace som er det tidligere sommerhuset til Prins Eugen av Savoy (hvem nå i alle dager det er:))

Slottet var fint, med en gigantisk hage på baksiden. Det var også en restaurant/kafe der med muligheter for lunsj.

Litt moro må man ha – i hagen på Belvedere 🙂

Slotten fra baksiden, og den store bakgården. Et lite mini-Versailles, om noen av dere har vært der (utenfor Paris).

Etter at vi dro fra Belvedere så gikk vi litt på måfå. Jeg var utrolig glad for GPS-en på telefonen på denne turen, den var veldig nyttig. Skulle også hatt med meg en powerbank – kom ofte hjem om kveldene med en avslått mobil til tross for 100% kapasitet på morgenen. Et lite stykke fra slottet kom vi over denne fantastiske fontenen. Det var så utrolig herlig å stikke beina uti, jeg tror vi ble sittende her hvertfall en time.

Etter å ha gått en og en halv maraton på tre dager så var det skikkelig digg med en liten pitstop på fontenen 🙂 Vi orket rett og slett ikke sette oss på den trange klamme bussen igjen etter Belvedere, så det var en gedigen skuffelse fra vår del. De 50 euroene kunne vi med fordel brukt på noe annet. Vi fant veien tilbake til sentrum igjen, og fant oss en taxi som vi tok til Rathausplatz – vårt favorittsted i Wien.

Dette hadde nok mye med at det var filmfestival her når vi var her i slutten av juli, og det var en utrolig god stemning på området med markedsplass og mange steder som serverte ulik spennende mat og drikke. I tillegg var det laget til en slags beach lounge med sand, strandstoler og et minibasseng til å dyppe beina i. Utrolig koselig, og det ble til at vi spiste middag her siste kvelden og satt og koste oss med folkelivet og all den spennende maten rundt oss.

Folkefest på Rathausplatz 🙂

Vi hadde booket båt på Donau fra Wien til Bratislava. Vi fløy til Wien og skulle fly hjem igjen fra Budapest, så da ble Bratislava en hyggelig liten stopp på veien. Og det var jo artig med hurtigbåt på Donau – vi brukte firmaet Twin City Liner, og var veldig fornøyd med det. Båthavnen lå ca. 1 km fra leiligheten vår, så det gikk også veldig greit med taxi på morgenen.

Jeg tror båten gikk tre eller fire ganger per dag, den første kl 09. Vi måtte være der en halvtime før for innsjekk. På båten hadde vi greie seter akkurat som på en hydrofoil fra Bergen til Stord. Den tok 1 time og 45 min og kostet 33 euro per person, så det var ikke noe å si på. Vi kom også helt til sentrum av Bratislava, så vi trengte ikke noe transport derfra. Veldig praktisk.

Eneste minuset er at ingen av disse byene har sjø – og Donau er utrolig skitten – hele elven er helt brun, så det frister ikke akkurat å bade i den. Det er rart, men når det ikke er noe sjø i nærheten så føler jeg meg litt fanget. Havet gir meg en utrolig frihetsfølelse – er det noen som føler det på samme måte? Jeg kunne aldri bodd et sted uten sjø. Kanskje fordi jeg har vokst opp med havet rett utenfor døren 🙂

Alt i alt så er Wien er superfin by som vi likte veldig godt 🙂 Jeg tror ikke jeg kommer til å dra tilbake med det første, men det er mest fordi jeg føler at jeg har fått sett så mye av byen på denne turen, og fordi det er så mange andre byer å besøke!

Praktfulle Wien

Siden jeg ofte får spørsmål om tips til ulike reisemål, så har det alltid vært så greit å referere til bloggen for der har jeg samlet all info om alle turene jeg har vært på. Etter jeg sluttet å blogge så merker jeg hvor utrolig mye jeg glemmer når jeg ikke skriver det ned. Jeg fant et lite notat på sommerturen som meg og mamma hadde til Wien, Bratilava og Budapest i fjor, og fant ut at jeg måtte lage noen innlegg om akkurat dette. Kjekt å ha senere, og forhåpentligvis noen gode tips til dere også? 🙂 

Wien var en by jeg lenge hadde hatt lyst å besøke, og er det noe Østerrike’s hovedstad har mye av så er det IMPONERENDE bygninger! Hvis du er glad i arkitektur så er derfor dette det perfekte stedet for deg! 

Vi bodde i en liten leilighet i Leopoldstadt (Vienna Inn Apartments), ca. 1 km fra broene og starten på Wien sentrum. Leiligheten var hyggelig og ren, soverom med dobbeltseng, skap og TV, kjøkken/oppholdsrom med spisebord og et fint bad. Strøket var veldig rolig, ingen bråk om natten. Allikevel var det matbutikker, kafeer og restauranter, et mellomstort marked og noen småbutikker i området. Vi betalte ca. 2000,- for tre netter. Rett ved leiligheten lå også en stor park som var super å løpe i – Augarten park. Her gjennomførte jeg 7 km på kryss i tvers i 30 varmegrader. 

Første kvelden ble vi så sultne etter å ha trasket rundt så jeg åpnet telefonen og skrev: restaurants near me. Den første som poppet opp med fem stjerner var L’Osteria rett rundt hjørnet for Hofburg Palace. Det viste seg å være et veldig bra valg. Vi fikk de sykeste pizzaene jeg noengang har sett. Det var skikkelig USA-size, men med italiensk bunn. Anbefales virkelig, selv om vi selvfølgelig ikke klarte å spise opp. Betalte kun 12 euro for pizza og drikke! 

Er det en ting jeg kan tipse om så er det å ta med seg gode sko! For i Wien blir det mye gåing – vi gikk over 50 km på kun tre dager! Men så fikk vi også med oss utrolig mye! 🙂 Over ser dere landemerket i sentrumskjernen – Stefansdomen, som ikke overraskende befinner seg på Stefansplatz, der det også ligger mange butikker, kafeer og restauranter rundt. Wien er svindyrt (vil påstå enda dyrere enn Norge) så det ble veldig lite shopping. 

Det finnes selvfølgelig kjedebutkker der og, men frittstående butkker hadde veldig høye priser (det er de jeg liker best på ferie, ikke HM som vi har hjemme). Vi fant en liten outlet-butikk så jeg fikk snappet med meg disse søte ballerinaskoene 🙂 I tillegg til en skinnjakke på Urban Outfitters så var det eneste shoppingen jeg gjorde i Wien. 

Det er gratis å komme inn i selve Stefanskirken (som ble innviet i 1340), der man kan betale noen øre for å tenne lys. Mamma tente lys for besto, besten og farmor <3 Kirken i seg selv var ikke så veldig imponerende – mye mindre enn den ser ut på utsiden. 

For 5.50 euro så kan du ta en heis til toppen (domen er 139 meter høy) og få med deg utsikten. Men det var veldig lite gulvplass der, mye avsperringer og mye gitter over alt. Så jeg må dessverre si at Stefansdomen var en av de bygningene som skuffet litt. 

Jeg haaater å gå med joggesko i varmen, det er så utrolig herlig å ha tærne ute og få brukt sandalene. Når man går flere mil til dagen så er det greit med en liten sittepause innimellom. Jeg benyttet meg av en på toppen av Stefansdomen. 

Hofburg Palace ligger også i sentrum og er hjemmet til den Østerriske presidenten. Nok et nydelig bygg som er verdt å få med seg. På baksiden ligger Hero Square og fantastiske hager. 

Wien har utrolig mange flotte parker med roser og grøntarealer. Her samles masse folk på benkene rundt, både turister og lokale. Et kjempefint sted å ta en liten pause mellom all sightseeingen. 

Gjerne med en gelato 🙂 

Eller en aperol på Stefansplatz 🙂 Den meste kjente shoppinggaten heter forresten Mariahilfer Strasse og her var det en god blanding av dyrt og kjedebutikker.  

Wien er litt sånn som Roma, uansett hvor du snur deg så er det en fin bygning eller fontene å ta bilde av 🙂 Du kommer til å snu deg og peke: se der da, sjekk den da 🙂 

For deg som digger litt excitement (eller har barn) så er det et stort tivoli i Wien som heter Prater Amusement park. Vi dro hit på kveldstid, og det var kjempekoselig å vandre rundt på det opplyste området og se på alle menneskene og attraksjonene. Det kostet ingenting å komme inn i parken, man betalte for attraksjonene. 

Utrolig nok så klarte jeg å få mamma med opp i ferris wheelet, og det betalte vi 8 euro per person for. Fantastisk fint å sitte øverst på toppen og se utsikten over hele Prater, anbefales. 

At the top! 🙂 

Til slutt må jeg selvfølgelig nevne Rollercoaster Restaurant i Prater amusement park. Maten smakte faktisk overraskende godt (vi hadde pasta med pesto og caprese-salat), selv om det er litt sånn McDonalds-kvalitet. Men det som er så GØY er at maten kommer snurrende ned i disse “karusellene” du ser på bildet. Så blir den sendt rett ned på plassen din – her er ingen servitører. En artig opplevelse, og sikkert supergøy for barn! Også en billig opplevelse 🙂 

Del to av Wien kommer forhåpentligvis om ikke altfor lenge 🙂