Sol på Mølle 12

I går traff jeg Anne og Frode ved vannverket på Fitjar, og sammen gikk vi til Mølle 12. Til tross for kuldegrader og død bil på morgenen så skinte solen hele veien på turen opp til vindmøllen og rundt Svartavatnet. Totalt gikk vi litt over 9 km, og fikk plukket med oss en ny Telltur-kode. En kjempefin tur i godt selskap om tok i overkant av to timer, inkludert en liten stopp på toppen. Deler noen bilder 🙂 

Nå er jeg på vei til Oslo – Mariah Carey konsert i kveld! Skrives der 🙂 

 

En våt tur til Agdesteinsfjellet

Gårsdagen startet på treningssenteret med en god beinøkt og PT-timer på formiddagen. Deretter fikk jeg mamma med på Agdesteinsfjellet og Steinen. Hadde vi visst hvordan det kom til å bli så hadde vi aldri gått. Det er den kaldeste og våteste opplevelsen jeg har hatt på lenge! 

Vi startet ut fra Heio og gikk til Agdesteinsfjellet. Dette var den beste delen av turen. En del myrer, men de aller våteste partiene slapp vi unna her. På toppen av Agdesteinsfjellet var det helt sinnsykt!! Jeg holdt på å blåse ned fra hele fjelltoppen. Det sluddet bortover, og det var så kaldt at det stakk i hele kroppen. Ikke til å anbefale! 🙂 På bildet over ser dere utsikten fra toppen.

Vi kom oss fort ned igjen fra toppen, og gikk runden for å finne Steinen. Dette hadde vi selfølgelig aldri gjort hvis vi ikke hadde meldt oss på Telltur – da hadde det vært straka vegen tilbake til bilen. For våtere og kaldere skulle det bli. Veien mot Steinen hadde en god del snøpartier som var lett å falle gjennom. Under der var det mye vann. Heldigvis fant vi stort sett veier utenom. Men det var lite merking, og langt mellom T-ene. Hvertfall i tåke og sludd. 

Jubelen var derfor stor når vi til slutt så Steinen foran oss – det var mamma som kjente den igjen. Besten og besto pleide å gå mye på ski der. Vi tok et bilde av koden og løp avgårde mot bilen. To mursteiner til føtter – totalt kliss igjennomvåt og iskald. 

Hjemme igjen stod jeg faktisk i dusjen til varmtvannet tok slutt. Lenge siden jeg har vært SÅ kald! Når jeg kom hjem og skulle registrere kode så fungerte den IKKE! Haha, så kald for INGENTING?! Heldigvis var det en teknisk feil, så etter å ha kontaktet servicedesk så fikk jeg registrert. Så da var det greit, og vi var glad for å ha kunnet krysse av to turer på listen. 

Til slutt så må jeg si at denne turen ikke er spesielt krevende dersom været er fint. Det er ikke så bratt, og ganske lett å gå. Så i solskinn, og med litt mindre vann i terrenget så er det nok mye bedre. Vi brukte ca. 1 time og 40 min på rundturen, men du kan nok klare det på mindre enn det, avhengig av vær, kjennskap til løype og selvfølgelig fysisk form 🙂 
 

Telltur

På lørdag tipset en kompis meg om Telltur. Dette fikk jeg med meg i fjor, men satte meg aldri helt inn i hva det var. På grunn av kneet så er det slutt på løpingen, så da er fjellturer en god måte å få cardio-trening på. Derfor har jeg meldt meg på Telltur! Espen ligger på første plass på Stord og har siden det startet 19. mars allerede gått 11 fjellturer! Så jeg har virkelig en del å ta igjen 🙂 

Telltur er et opplegg der målet er å besøke flest mulig fjell/turløyper i nærområdet ditt. På nettsiden finner du lister over alle destinasjoner i de ulike kommunene. Jeg hører til under område Friluftsliv Vest som ombefatter Stord, Fitjar, Bømlo, Kvinnherad, Sauda, Vindafjord, Haugesund, Karmøy, Sveio, Tysvær, Etne og Bokn. Totalt sett er det rundt 125 turer som kan gjennomføres frem til september. 

På hver fjelltopp/destinasjon ligger det en kode i en boks – den tar du bilde av og registrer på nett når du kommer hjem. Eventuelt kan du sende en sms og få det registrert. Dette systemet motiverer til å gå flere turer, og ikke minst få oppleve steder du aldri har hørt om! Et veldig bra initiativ! 

Søndag startet Trude og jeg med Landåsen – den enkleste av alle turene. I går tok jeg mamma med meg til Dyvikesåta. Vi gikk runden rundt Dåfjorden og brukte i underkant av to timer. En fin tur til tross for litt vått og sørpete terreng!  

Jeg har bare i dag og i morgen igjen før jeg drar til Oslo. Får se om jeg klarer å få skvist en tur inn mellom styrketrening og PT-økter i dag og i morgen. Har to styrkeøkter som skal gjennomføres før jeg er klar for avreise 🙂 

Sjekk ut www.telltur.no du også, og bli med på fjelltur i løpet av våren! Takk for tipset Espen, game on!! 🙂 

Et supert hjemmetreningsprogram

Hei! Da kommer endelig det etterlengtede hjemmetreningsprogrammet! Dette er et program som trener hele kroppen, og som du gjerne kan gjennomføre 2-4 ganger per uke, alt etter hvor mye tid du vil investere i trening 🙂 Jeg bruker det som en erstatningsøkt når jeg ikke har tilgang til treningssenter. Jeg starter med noen enkle oppvarmingsøvelser med strikk for å myke opp sener og ledd, og gjøre de klare for mer belastning. Ta tak i strikken med begge hender, og trekk den ut til hver sin side, akkurat som om du prøver å rive strikken i to. Kjør 8-12 repetisjoner (reps). Dra deretter ut strikken til sin maksimale lengde (det du klarer) og prøv å føre den over hodet og bak på ryggen uten å bøye i albueleddet. Kjør 8-12 reps her også. 

Jeg bruker også overhead squats som en oppvarmingsøvelse – men da med lite vekter. Enten du bruker en lett vektstang og holder bredt grep med begge hender, eller du bruker kettlebells (KB) på en og en side er det samme for meg. Jeg hadde bare KB tilgjengelig. Da holder du KB på strak arm inntil øret og går opp og ned i en knebøy. Denne øvelsen stiller større krav til kjernemuskulaturen enn vanlig knebøy. Jeg kjører 10 reps på hver side. 

For å bli varm så bruker jeg hoppetau. 30-50 hopp gjør susen. Jeg kjørte denne treningsøkten som en sirkeløkt med 4 runder på 10-12 repetisjoner på hver øvelse, uten pause mellom øvelsene. Da startet jeg hver runde med 50 hopp. Gjett om jeg fikk pulsen opp! Om du vil ha en ekstra fettforbrenningseffekt så kan du kjøre øvelsene som en sirkeløkt sånn som jeg gjorde. Da sparer du også litt tid, fordi du kun har pause etter at du har vært en runde gjennom alle øvelsene 🙂 Vil du gjøre deg ferdig med en og en øvelse så kjør 3 serier  av hver med 10-15 repetisjoner per øvelse.

Første øvelse er goblet squat eller knebøy med KB. Den trener for det meste fremsiden av lårene, men også bakside, sete og kjernemuskulatur er med. Dette er en av de beste øvelsene vi har for hele kroppen! Hold KB inntil brystet og støtt albuene i siden. Stå litt bredere enn hoftebreddes avstand og la tærne peke lett ut til siden. Stabiliser mage og rygg, og senk ned som om du skal sette deg på en stol. Prøv å komme så dypt at rumpa er under knærne. Knip rumpa sammen og press knærne utover på vei opp igjen. Husk å holde KB på plass. 

Lårcurl på ball trener baksiden av lårene og setet pluss korsrygg og kjernemuskler. Ligg på ryggen med nederste del av beina på ballen. La armene ligge ned langs siden eller i kryss over brystet. Press korsryggen ned i gulvet, løft setet opp fra gulvet og trekk føttene innover mot rumpa samtidig som du bøyer i knærne. Trekk hælene så langt inn mot setet som mulig. Strekk beina rolig ut igjen og senk rumpa før du gjentar. Er dette for tungt så kan du bare løfte setet opp fra gulvet og senke ned igjen. Er det for lett, bruker du en og en fot på øvelsen.

KB swings er en super hofteøvelse. Den har mange likheter med markløft og du bruker både rumpe, korsrygg og bakside lår. Start med beina i hoftebredde og plasser en KB i hendene, midt mellom beina. Press skuldrene bak og hold brystet høyt. Beveg hoften bakover til det strekker på baksiden av lårene (uten å knekke for mye i knærne). Stram magen og skyt hoften eksplosivt fremover så kulen svinges fremover. Du skal ikke bruke kraft fra armene, kun fra hoften. Kulen skal være omtrent parallell med gulvet. Senk kontrollert ned. 

Pushups er super trening for bryst, fremside skulder og bakside arm. Finn en stol/benk/bord i en høyde som gjør at du klarer 8-10 pushups. Kjør gjerne på gulvet om du er sterk nok. Er du enda sterkere, så snur du deg og tar beina på stolen/bordet/benken. 

Plasser hendene på benken. Få kroppen i plankeposisjon – strak. Bred avstand mellom hendene fokuserer mest på brystet, smal avstand kobler mer inn baksiden av armen – triceps. Stå på tærne. Med lave skuldre senker du kroppen ned mot benken ved å føre albuene rett ut til siden samtidig som du bøyer dem. Brystet skal omtrent touche benken. Press tilbake til utgangsposisjon ved å strekke armene og skyve fra.

Glutebridge med strikk får det til å svi i rumpa. Fest strikken rett under knærne, og press ut knærne for å aktivere rumpa mest mulig. Knærne skal peke over tærne. Start på ryggen, bruk hælene og hoften for å presse rumpa opp. Kjenn at du får god kontakt med setet og skvis på toppen. Legg på vekter når dette blir for lett. Men muskelkontakt er det viktigste! Også en super øvelse for løperkne!

Renegade row er en veldig god øvelse for kjernemuskulatur. Her må du jobbe for å motvirke svai og rotasjon av korsryggen. Start med lette vekter og stabliser kjernen skikkelig. Dette er ikke en-arms roing – her skal du utfordre kjernen mer enn ryggmuskulaturen. Stram rumpe, mage og lår for økt stabilitet i bekken og kjerne. Kroppen skal rotere minst mulig. Stopp når teknikken svikter. 

Dips på benk er en god øvelse for for baksiden av armene. Finn en benk og støtt håndflatene på den. Sett hælene i gulvet – strake bein er tyngst, jo mer du bøyer knærne, jo lettere blir det. Armene skal være strake. Senk kroppen rolig ned, og press opp igjen ved omtrent 90 grader i albuen. Du kan gjøre øvelsen tyngre ved å sette beina på en benk. 

Jeg avslutter med tre mageøvelser. Her kan du velge ut en eller to som du gjennomfører. Den første er situps mot ball. Ligg på ryggen og hold ballen fast mellom føttene. Press korsryggen i gulvet og kom opp med overkroppen til armene er på utsiden av knærne. Senk rolig tilbake. 

Et litt mer utfordrende alternativ er crunches på ball. Start i plankeposisjon med beina på ballen og hendene i bakken. Trekk ballen mot brystet samtidig som du bøyer i knærne. Skyv rolig tilbake. Pass på at du ikke svikter i korsryggen. 

Siste øvelse er planke på ball. Sett albuene i ballen og hold statisk i 20-60 sekunder, alt etter hvilket nivå du er på. Hold rumpe, lår og mage stabilt gjennom hele øvelsen. Når korsryggen svikter er du ferdig. 

Da har du fått trent gjennom hele kroppen, og i tillegg tipper jeg du er ganske svett! Hvertfall hvis du kjører programmet som en sirkeløkt som jeg gjorde. Da tok det meg 45 minutter å gjennomføre fire runder. 

Håper dette programmet falt i smak, og at det er noen som har lyst å prøve 🙂 Alt du trenger er en kettlebell, en benk og en ball. Dette får du tak i billig over alt – Biltema, Clas Ohlson, Coop Obs og diverse nettbutikker. Du kan kjøre programmet hjemme, eller ta utstyret med deg på hytten i påsken 🙂 Da smaker påskekosen ekstra godt etterpå! 🙂 

God påske, og god trening! 🙂

Inspiration: Ibiza

Jeg sitter som vanlig og drømmer meg bort til en varmere og vakrere verden 🙂 Ibiza har stått høyt på reiselisten i mange år, men jeg har liksom aldri fått somlet meg til å dra dit. Kanskje i år er året?! 🙂 Deler litt Ibiza-inspirasjon med dere 🙂 

Er det noen som har vært på Ibiza som har noen tips å dele? Hvor man bør bo, hva man bør få med seg, hvor dyrt det egentlig er?! 🙂 

 

Boktips: Perfekt

Bok: Perfekt av Mari Grinde Arntzen, 2015

I disse dager, når det eneste vi snakker om er kroppspress og generasjon perfekt, så kan jeg virkelig anbefale denne boken. Inspirasjon til å bli “perfekt” finnes over alt: på blogger, i magasiner, på nettsider, TV og radio. Unge jenter får psykiske problemet på grunn av det store presset. Unge gutter doper seg for å bli store nok. Gravide spiser altfor lite, for å få fotballfrue-kropp rett etter fødselen. I “Perfekt” setter Arntzen fokus på hvorfor vi føler at vi må være best i alt. 

Jeg er glad for at facebook ikke fantes når jeg vokste opp. Jeg hadde noen motebøker der jeg drømte meg bort til Hollywood. Jeg så kjendisene og misunte de for kjolene mer enn kroppene. Men det var ingen bloggere, ingen som var så nær, som var så enkle å identifisere med. Heller ingen sosiale medier der man kunne brette ut hver minste detalj av livet sitt. Jeg slapp egentlig billig unna. 

Arntzen forteller at jaget etter det perfekte utseendet er i ferd med å bryte oss ned. Plastiske operasjoner blir mer og mer normalisert. Hun sier at det er blitt helt akseptert at utseende er ekstremt viktig. “Vi lever i en visuell kultur, hvor det legges mye symbolsk verdi i utseende. Man dømmer ofte folk etter hvordan de ser ut og rasjonaliserer ut fra at slank kropp tyder på at man har overkudd til å spise riktig og trene godt. Idealene er knyttet veldig tl selvkontroll og kroppskontroll”, sier hun. 

Det er ikke bare utseendet som skal være perfekt i dag. Også resten av livet må være på stell: familie, jobb, fritidsaktiviteter, rett og slett lykke. Det hander om skapelsen av det perfekte mennesket. Uoppnåelige idealer. 

Arntzen diskuterer hvordan vi kom hit, hvilken makt bloggere og sosiale medier har, og hvem som tjener penger på dette. “Bloggerne er annonsørenes nye yndlinger og de glansede bladenes konkurrent. De er de nye idolene. De får sette standard”. Unge jenter ser på bloggerne som venninner. Men er ikke de selv ofre for reklamens uoppnåelige skjønnhetsideal?

Denne boken er virkelig verdt å få med seg, både for unge gutter og jenter, men også for foreldre og “pårørende”, og alle andre. 

Skogsbærsmoothie

Ny uke og nye muligheter! Jeg starter uken med en herlig smooothie-oppskrift! 🙂 Proteinrik, sunn og veldig god! Selv for en som ikke er så glad i smoothie 🙂 

Du trenger (til frokost/lunsj til 1 person):

  • 250 g frosne skogsbær
  • 200 g mager kesam
  • En god neve spinat
  • 1-2 ss sukrin + 
  • 40 g kokosmelk 
  • Litt vann

Ha alt i en blender og kjør til alt er oppløst. Spe på med vann til du får den konsistensen du ønsker. Jeg liker den tykk, så jeg brukte bare en liten skvett 🙂 

Enjoy! 🙂 

 

Fem grunner til å ta trappen

Når jeg var i LA så fant jeg Santa Monica stairs…en trapp på rundt 200 trinn som de lokale bruker til å trene. Det var mye folk der, så du går litt i kø, men det er en vanvittig god treningsform! Absolutt verdt å teste ut dersom du har en lang trapp i nærheten. Her kommer noen gode grunner til å ta trappen: 

  1. Det er en super form for kondisjonstrening der du får høy puls. Du jobber hele tiden mot tyngdekraften!
  2. Kjempegod trening for kjernemuskulatur! Mage/rygg kobles inn!
  3. Du trener styrken i frasparket, noe som også kan påvirke løping positivt! 
  4. Det er lett å være flere på trappetrening! Da kan man pushe hverandre, og alle kan utfordres, uavhengig av treningsnivå!
  5. Trappene er som regel ryddet for snø og is, man kan derfor trene hardere og ha fullt fokus (slippe å bekymre seg over å skli). Treningen gir også en god variasjon til rett-frem løping.

Det finnes mangeøvelser du kan gjøre i trapp. Her kommer noen: 

  • Intervaller: løp så fort du kan opp trappen (bruk hvert eneste trinn), snu, og gå ned igjen til start.Pulsen bør komme opp i 90%. Start med 8 ganger. Øk deretter frekvensen til 10-12. 
  • Eksplosivitet: løp opp trappen med 2-3 trinn av gangen, så mange du klarer i ett steg. Jobb deg til toppen. Ha rett rygg og jevnt fraspark. Kjør hvertfall 10-12 fraspark i hver runde, gå ned igjen og gjenta. Kjør 3-4 sett.  
  • Hopp: utholdenhet og styrketrening i ett. Hopp med beina sammen opp trappen. Start med fem trinn som du tar i rask rekkefølge, deretter tre hopp over to trinn og til slutt tre hopp på tre trinn. Prøv å unngå å ta pause mellom hoppene under øvelsen. Spark fra med en gang du lander. Gå tilbake til start og gjenta 3-4 ganger. Øk til 5-6 sett når du har gjort det noen ganger. 

NB! Husk å varme opp – trappetrening er tøft for sener og ledd! Du jobber med mye kraft, og på grunn av stigningen i trappen er leddbelastningen større. Bruk lett jogging, høye kneløft, og tåhev som oppvarming.

Lykke til, you can do it! 🙂 

 

 

 

 

Crispy blinis

I dag kommer oppskriften på bliniene jeg koste meg med under Oscar-utdelingen. Jeg har funnet oppskriften på Brød og korn og gjort noen små justeringer i melet. En blini er en slags lappekake, men den har ltt gjær i seg, sånn at den blir litt sprøere ytterst. Jeg er ikke så glad i lapper, liker bedre tynne pannekaker, men med fyll var disse blinien en suksess. Alene smaker de ikke så veldig mye, men med pålegg kommer de til sin rett. Kan brukes til både salt og søtt pålegg 🙂 

Du trenger (til 8-10 stk): 

  • 2 egg
  • 3 dl melk
  • ¼ pakke gjær
  • 120 g bokhvetemel
  • 60 g havremel (eller hvetemel/speltmel om du vil ha lysere)
  • ½ ts salt
  • 50 g smør/margarin

Slik gjør du: 

Skill eggeplommene fra hviten. Rør ut gjæren i lunket melk. Visp inn melet slik at du får en glatt røre. Visp deretter inn eggeplommer og salt. La røren svelle 60 miutter under et kjøkkenhåndkle. Smelt smøret og avkjøl det. Stivpisk eggehvitene. Ha smøret i blinirøren og vend inn eggehvitene med en slikkepott.

Stek bliniene på middels varme til passe tykke lapper. Snu blinien når den ser porøs ut på oversiden og er pent gyllen på undersiden. Avkjøl på rist.

Server med akkurat det du har lyst på! 🙂 Fremgangsmåte i bilder følger under 🙂  

Ingrediensene: salt, bokhvetemel, havremel, egg, smør/margarin, tørrgjær, melk.

Skill eggeplommer og hviter i hver sine skåler, varm opp melk og bland meltypene.

Rør eggeplommer, melk og gjærblanding og mel/saltblanding sammen til en røre som skal svelle 60 minutter.

Smelt smør og avkjøl Pisk eggehvitene stive. 

Vend eggehvitene inn i røren til slutt.

Stek lapper på middels varme :)) 


 

Enjoy! 🙂 

 

 

Room

I dag har Renate og jeg vært på formiddagskino. Jeg tror det er flere år siden jeg har sett en film som gjorde så stort inntrykk. Room handler om Joy Newsome som har blitt holdt fanget i et hageskur i syv år. Hun lever der sammen med sønnen sin Jack, som hun har fått med mannen som overgriper henne og holder henne fanget, “Old Nick”. Joy og Jack deler en seng, toalett, badekar, TV og et lite kjøkken. Eneste dagslyset i rommet er fra en vindusluke i taket. 

Old Nick fortsetter å voldta Joy mens Jack gjemmer seg i skapet. Hun prøver å være positiv for sønnen sin, men har dager der hun er veldig deprimert. Joy har tidligere prøvd å rømme, og å overrumple “Old Nick”, alt uten hell. Fem år gamle Jack har aldri sett verden utenfor de fire veggene i hageskuret.

Når Joy forteller han om den virkelige verden reagerer han med sjokk og vil ikke tro det. Etter litt overtaling klarer hun til slutt å få smuglet Jack ut ved å lure “Old Nick” til å tro at han er død, og Jack klarer å forklare politiet hvor Joy er fanget, slik at de endelig er fri.  

Joy finner ut at foreldrene er skilt, og at moren har en ny mann. Hun sliter med sinne og depresjon, krangler med moren og prøver å begå selvmord.

Jack har vansker med å venne seg til den nye virkeligheten, og snakker kun med moren i begynnelsen.Han har til og med lyst å dra tilbake til hageskuret, for der var alt mye tryggere. Han venner seg gradvis til den nye tilværelsen, bonder med besteforeldrene og får en lekekamerat.  

Både Renate og jeg satt og sippet i hver vår stol store deler av filmen. Det er forferdelig å se hvordan noen mennesker kan behandle andre. Å kunne holde noen fanget i et skur i syv år – jeg skjønner ikke hvordan det er mulig. Uten at naboene aner noen ting, og ikke minst, hvordan kan man ha samvittighet til det?! Jeg skal snart i gang med å lese boken om Natascha Kampusch som ble holdt fanget i over 3000 dager, og jeg kjenner at jeg gruer meg allerede. 

Jacob Tremblay spiller råbra i rollen som lille Jack (he is going places!), og Brie Larson gjør en god jobb som Joy. Hvis dere skal se bare en film i år, så la det bli denne!