Måned: januar 2016

Petter uteligger

Bildet er lånt fra www.kampanje.com

De siste dagene har jeg sett på en TV-serie på TV2 sumo som heter Petter uteligger. Siste episode gikk på TV2 for et par uker siden, men jeg fikk den ikke med meg da. Dette er historien om Petter Nyquist, en helt vanlig familiemann som den 12. november 2014 forlater samboer og barn for å leve 52 dager på gata i Oslo blant narkomane og hjemløse. Jeg får frysninger av hele serien, og er sinnsykt imponert over Petter. Ikke fordi han forlot kjæreste og barn, men fordi han gikk fra varmt vann i dusjen, en myk seng, og økonomisk frihet til ingenting. Det eneste han hadde med seg var vinterklærne han gikk i og 30 kr til t-banen fra hjemmet i Kolsås ned til Oslo S. Mobiltelefonen ble hjemme.

Bildet er lånt fra TV2 Sumo

Målet til Petter var å finne ut om de som bor på gata i Oslo klarer å skape en meningsfull hverdag i det som på utsiden ser ut som en håpløs virkelighet. 

Petter må gjennom flere situasjoner som for han føles som svært ydmykende, og skremmende: rote i søppelkasser etter mat, sette seg ned på gaten og tigge etter penger og finne steder i Oslo som er trygge nok til å sove i om natten. Oslo er et annet sted på nattestid enn på dagtid. Da kommer mennesker som ikke har noe annet sted å være frem, mange som er ruset og flere kriminelle.

Bildet lånt fra www.dagbladet.no

De første dagene gikk Petter gatelangs og visste ikke hvor han skulle gjøre av seg. Han fikk lite søvn og lite mat, og kjente på den desperate følelsen av ensomhet og paranoia. Det var vanskelig å stole på noen i et miljø der store deler av livet handler om å skaffe penger til narkotika. 

Ti tross for ensomheten på gata, erfarte Petter også en utrolig varme og omsorg blant folk på gata. “De deler det lille de har med hverandre, og er veldig mye bedre på det enn vi vanlige folk er”. Det kommer tydelig frem i serien – alle deler med Petter. Han får flere “kompiser” gjennom tiden på gata – spesielt Svein, på bildet over, blir en god kamerat for Petter. Han treffer også på flere andre som deler hverdagen sin med han. 

I følge kilder jeg har lest nå etterpå så har alle som medvirket i serien sett resultatet og signert kontrakt der de samtykker deltagelsen sin. De ville være med for å prøve å endre folk sin dømmende tankegang om narkomane og hjemløse. Noen så det også som et stort skrik om hjelp. Petter oppfordrer oss til å prate med hjemløse, og vise at vi er til stede. Det tar ikke mye tid, men det handler om å bry seg.

Mamma er flink til dette. Hun kjøper ALLTID, og da mener jeg ALLTID, blader fra de narkomane på gata. Samme om vi er i Bergen, Oslo og Haugesund – mamma støtter alltid. Det syns jeg er kjempefint, og responsen fra de som selger er alltid overveldende positiv. De er kjempehyggelige, og setter stor på at mamma kjøper et blad. Du hører en skikkelig takknemlighet i stemmen deres når de ønsker henne en god dag. 

Jeg syns dette er så sinnsykt viktig. Det er alltid så stort fokus på mennesker fra andre land. Flyktninger, katastrofer og hendelser i andre land, barn i Afrika. Men hva med våre egne? Eldreomsorgen vår som svikter gang på gang, og de hjemløse og narkomane nordmennene som bor på gata. For det er mange av dem, og dette er lett å glemme i en hverdag der vi flyr rundt fra den ene butikken til den andre, reiser på den ene ferien etter den andre. Vi kan ikke slutte å leve vår liv, dette er ikke sammenlignbart. Men jeg skulle ønske det var noe jeg kunne gjøre for å hjelpe. Både eldre og hjemløse. For selv om jeg ikke har så mye økonomisk å bidra med for øyeblikket så har jeg tid. Og neste gang jeg ser noen så skal jeg bruke av min tid. Det er jammen på tide.   

 

Vegetarmiddag med halloumi, gulrot og feta

Hei! og god fredag 🙂 I dag kommer oppskrift på en nydelig vegetarrett på bloggen! 🙂 Jeg var hos mamma på onsdag og vi prøvde å reskape en rett vi spiste i Cape Town som var helt nydelig! Det ble veldig godt her også 🙂 

Du trenger (2 personer): 

1 halloumi (250g)

1 stykke fetaost

1 pakke gulrøtter i forskjellige farger (kjøpt på Meny)

4-5 vanlige gulrøtter

1 stor pastinakk

En liten klatt smør

Litt matfløte

Salt og pepper

Salatblader – vi brukte de som er lilla og grønne 

Hasselnøtter

Slik gjør du: 

Begynn med å skrelle gulrøttene og gi de et lite oppkok. Gjør det samme med pastinakken, men del den i lange skiver først. Kunne gjerne kokt alt sammen, men de lilla gulrøttene farger veldig av så da må du regne med rosa pastinakk 🙂 Hell av vannet, og ha grønnsakene på en stekepanne med litt olje og pepper. 

Gulrotpure: skrell de vanlige gulrøttene og hakk de i små biter. Kok møre. Mos gulrøttene med stavmikser og bland inn en klatt smør og en dasj kremfløte. Smak til med salt og pepper.

Fetaost: her ville jeg bare skjært små stykker av fetaost og stekt de et lite minutt på hver side. Vi laget fetaostkrem der vi bandet 200 g fetaost med 2-3 ss creme fraiche, og det ble litt for bløtt syns jeg. 

Rist hasselnøtter på tørr stekepanne lenge nok til at du kan gni skallet av 🙂 

Det siste du gjør er å steke halloumi-ost i tørr panne. Full varme – et minutt per side. Denne må være varm! 🙂 

Legg opp på tallerken. Start med gulrøttene – legg de fra midten og utover. Legg patinakken i mellom hver gulrot. Legg klatter av gulrotpure og fetaost i mellom gulrøtter og pastinakk og ha noen salatblader over midten. Legg til slutten halloumi innover mot midten, salatblader på toppen igjen, og avslutt med å drysse over de ristede hasselnøttene. Voila! 🙂  

Håper det smaker! 🙂 

Bryst-trening

Bryst er en av de mest populære musklene å trene. Alle gode styrkeprogrammer bør ha minst en brystøvelse med. Brystmusklene strekker seg fra et punkt øverst på armen og sprer seg ut til brystbeinet som en vifteform. Vi deler derfor inn i øvre, midte og nedre brystmuskel. Den lille brystmuskelen ligger gjemt under den store. Siden en muskel jobber i en rett linje, fra feste til feste, kan det være lurt å trene ulike brystøvelser for å aktivere hele brystet. Det er derfor man bruker incline og decline benk – oppover og nedover-helning på benken. 

Jeg vil gjerne dele mine tre favoritt brystøvelser med dere 🙂 På bildet over ser dere en vanlig benkpress – den kanskje aller vanligste brystøvelsen. Den krever litt teknikk, men er gjennomførbar for de aller fleste. Trikset er oppspennet i kroppen. Få skulderbladene godt trekt sammen når du ligger på benken. Stram også beina, dette vil gi deg et ekstra oppspenn. Senk stangen rolig ned til brystet, og press kjapt opp igjen. Pusten er viktig – du må skape buktrykk. Pust dypt inn på toppen av løftet, hold pusten gjennom hele løftet og pust dypt ut når du kommer tilbake på strake armer. 3-4 runder på 6-10 repetisjoner kan være et greit utgangspunkt. Få repetisjoner gjør deg sterk (1-5), flere repetisjoner gir deg økt muskelmasse (6-12). Hvor bredt grep du har på stangen bestemmer hvordan du treffer muskelen. Jo bredere, jo mer fokus på bryst, jo smalere, jo mer kobler du inn bakside av arm – triceps. 

Denne øvelsen minner veldig om benkpress, og kalles brystpress. Du bytter stangen ut med manualer, og kobler på den måten inn litt mer støttemuskler. Derfor vil denne øvelsen være litt mer vinglete i starten, men ikke gi deg av den grunn. Her er oppspenn også viktig, få skulderbladene godt bak før du presser manualene opp. På samme måte som benkpress senker du rolig ned mot bryst, før du presser kjapt opp igjen til strake armer. Kjør gjerne 3 runder med 8-12 repetisjoner her. 

En veldig god kroppsvektøvelse som jeg også må ta med er pushups – eller armheving. Her må du starte med å få kroppen din i en plankeposisjon – relativt rett hele veien. Senk deg ned til brystet er i bakken, og press kjapt tilbake. Hvor bredt du velger å ha armene avhenger hvor du vil ha fokuset. Veldig bredt (som jeg har på bildet) går mest på bryst, jo smalere grep, jo mer kobler du inn baksiden av armen – triceps. Samme med beina – jo mer samlet du har beina, jo tyngre. Jo større avstand du har mellom føttene, jo lettere. For de som ikke klarer å utføre strak pushup på gulv så finnes det selvfølgelig alternativer. 

I stedet for å ta pushups på knærne på gulvet så liker jeg å bruke stang/bord/benk. Da får du trent på å holde kroppen din strak som i en pushup, og det er gjennomførbart på alle nivåer. Da senker du deg ned til kanten på stangen/benken/bordet, og presser tilbake. Pass på at kroppen er rett hele tiden – rumpa skal ikke opp i luften, og du må unngå svai i korsryggen (foruten naturlig svai). Her kan du gjerne kjøre 3 runder på 10-12 repetisjoner.

Håper dere fikk noen gode tips til utførelse av brystøvelser 🙂  

 

 

 

Sunn ukemeny

Jeg syns alltid det er kjekt med litt inspirasjon på matfronten, og har derfor satt sammen en sunn og fargerik ukemeny til dere! Sunn mat er alt annet enn kjedelig, heller ikke vanskelig å få til! Her kommer en ukemeny som er bra for både kroppen og ganen 🙂 

Det er alltid greit å kickstarte uken med en sunn og god middag – og hva er bedre for hjerte og kropp enn laks? Prøv denne nydelige og lettvinte lakseformen med søtpotet, grønnsaker og ost. Oppskrift på lakseform finner du HER. 

 

Tirsdag foreslår jeg en god gryte – nemlig CHILI CON CARNE! En litt sunnere vri, og sammen med salat, veldig godt!

Hva med TACOINSPIRERT KYLLINGSALAT på lillelørdag? Proteinrik og full i vitaminer og mineraler 🙂 

Torsdag er det på tide med litt fisk igjen – det går selvfølgelig an å bruke andre hvitfisk-typer men jeg foreslår STEINBIT PÅ SPINATSENG MED BACON- OG OSTECHIPS. Nam nam! 🙂 

Fredag er tacokveld, hvorfor ikke spice opp den vanlige tacoen på en ny og spennende måte? 🙂 Prøv BAKT SØTPOTET MED TACOFYLL

Lørdagskos – PROTEINPIZZA! Say no more! Velg favorittfyllet ditt, og nyt med god samvittighet 🙂 

På lørdag er det alltid lov å kose seg litt ekstra – hva med en SUPERSAFTIG BROWNIE til dessert?! 

Avslutt uken med en fantastisk HEALTHY HAMBURGER – lover, den føles ikke healthy i det hele tatt! Proppfull i proteiner, en super avslutning på uken 🙂 

Håper dere ble fristet 🙂 

Utstyr til maraton

Flere har lurt på om jeg må ha noe spesielt utstyr når jeg skal løpe maraton, og hvor mye det koster. Det er noen ting jeg har måttet investere i som jeg ikke har trengt når jeg har løpt intervaller og langkjøring opp mot 10 km. Før jeg begynte å trene mot maraton trente jeg også innendørs, noe som krever mindre klær (og utstyr) enn utendørs løping. Det første jeg opplevde når jeg begynte å løpe ute var at jeg fikk veldig vondt i beina – spesielt i knær og hofte. Jeg fant derfor ut at jeg måtte ta turen til Løplabbet for å ta en løpetest. Der fant de ut at jeg trengte sko for overpronasjon, fordi jeg lander på innsiden av føttene først. Jeg har tidligere brukt Nike Pegasus – sko med normalpronasjon. Jeg investerte i New Balance-skoene dere ser på bildet over og de kostet 1700 kroner – da var løpetesten inkludert. Disse skoene har vært veldig gode i opptreningen – hoftevondten forsvant etter hvert, og det ble litt bedre i knærne. Litt vondt har jeg alltid etter langturene uansett, men dette har nok mye med tilvenning å gjøre – og så er vi jo ulike. Noen tåler løping bedre enn andre. 

I tillegg har jeg måttet investere i drikkebelte – for å ha med drikke og energi på langturer. Over 20 km så har jeg beltet med. Løpehansker er også kjekt å ha på kalde dager! Jo lettere jo bedre siden du sikkert må ha de i lommen etter hvert. Drikkebeltet kostet 279 kroner på XXL – det var en julegave, og hanskene kan du få til 100 kroner. 

En GPS-klokke er helt uvurderlig! Jeg kunne ikke løpt som jeg gjør uten den kjære TomTom-klokken min. Den har ikke pulsmåler, men den måler distanse, hastighet og tid – noe som i mine øyne er helt nødvendig på langtur. Det gir hvertfall meg stor MOTIVASJON og hjelper meg til å ha kontroll på løpefarten. I tillegg får du et kjekt løypekart med informajon om turen som du kan studere når du kommer hjem, Jeg betalte 1300 kroner for klokken. Pulsmåler føler jeg ikke behov for da jeg hadde det i flere år, og ble så avhengig av det at jeg mistet litt treningsgleden uten. Da droppet jeg det, og føler jeg har god pulskontroll uten. Musikk er i mine øyne helt NØDVENDIG på løpetur – det gir ekstra motivasjon. Jeg har aldri mobilen med meg på langtur, men bruker den lille ipod shufflen min. Den har en klips på siden så den henger fint på t-skjorten/jakken. I tillegg har jeg en hårklemme som jeg fester øretelefonene med til jakken. 

Energigele måtte jeg kjøpe inn da jeg alltid ble dårlig etter langtur. Kroppen var rett og slett helt tom for karbohydrater. Etter at jeg begynte å fulle opp underveis – etter ca. 1.5 time med løping, så har jeg følt meg mye bedre etterpå. Jeg betaler 100 kroner for en pakke med tre. Smaker ikke noe godt, men gjør nytten. De beste er rasberry og lime.

Sist men ikke minst så er det avbildet vaselin. Når du løper så langt så dukker det opp gnagsår på steder du ikke visste det gikk an  få gnagsår…hehe! Da er det greit med vaselin. En boks koster 30-40 kroner og varer en stund 🙂 Jeg smører hele veien rundt halsen/kragebeinet, i området rundt trenings-BHen og på innsiden av armene mot summen på t-skjorten. Når jeg løper veldig langt får jeg gnagsår uansett, spesielt hvis det regner – men vaselin reduserer det litt 🙂 

Når det kommer til klær så sier Jack Waitz at du alltid skal ha såpass lite klær på deg at du fryser litt når du starter å løpe. I Los Angeles har jeg derfor planer om å bruke en 2XU shorts og en singlet. Men på alle løpeturene mine her i Norge så har det vært kaldt, og dårlig vær – stort sett regn, sludd eller snø. Derfor har jeg måttet ha mye mer klær på meg her. Jeg investerte i en 2XU varmetights som har vært helt fantastisk. Den kostet 1500 kroner, men har allerede vært verdt hver eneste krone. Jeg merker også veldig stor forskjell på kompresjonstights i forhold til andre tights. Spesielt at undikk etc holder seg på samme sted hele tiden! Haha! På overkroppen bruker jeg en langermet ullgenser og en vindjakke som er vannavstøtende. Den er ikke vanntett i mye regn, men tåler en byge. Trenings-BH-ene mine er alltid fra Victoria Secret. Etter at jeg fant de for snart tre år siden er det ingen som kan måle seg 🙂 

Så er det selvfølgelig billetten til maratonet du ønsker å løpe 🙂 I LA er det dyrt – det er fordi store deler av billetten går til veldedighet. Billetten kostet 1700 kroner. Og så kommer selvfølgelig reisen til og fra LA. Men det trenger jo ikke være så dyrt- du kan jo løpe i Bergen eller Oslo. Løypen i LA var min store motivasjon til maraton. Den kan dere lese mer om i DETTE innlegget. I tillegg har jeg løpt to halvmaraton i Bergen, der koster billetten 400 kr per gang. Løp for 2016 i maratonkarusellen i Bergen finner dere nederst HER.

Hvis det er noe annet dere lurer på i forhold til utstyr og kostnader på en maraton så er det selvfølgelig bare til å spørre 🙂  Alle innleggene som handler om maraton ligger HER.

 

Impuls halvmaraton i Bergen

Johannes, Nina, Gunhild, meg og Roar på dagens løp 🙂 

Seint i går kveld meldte jeg meg plutselig på halvmaraton i Bergen. Snakk om impuls! En gjeng fra Stord skulle, men på grunn av været den siste tiden så hadde jeg slått det fra meg og så frem til nok en kjip langtur på mølla. I går kom det melding fra arrangørene at føret var bra, og mesteparten av løypen var bar. Jeg hev meg derfor rundt og meldte meg på og pakket bagen. I dag tidlig tok jeg fergen til Bergen og deltok for andre gang på Maratonkarusellen sitt halvmaraton i Fana. 21.2 kilometer i øsende regn. 

Akkurat ankommet målstreken….KLISS VÅT!! #nofilter

Foruten en treningstur i desember så har jeg aldri noengang vært så våt. Klærne går fra å veie 500 g totalt, til sikkert 4 kg. Utrolig hvor mye vann som kan lagre seg i de. Har også en del kutt og gnagsår som ofte kommer når det er veldig vått, men det går heldigvis fort over. 

Det var tungt i dag – jeg hadde som mål å løpe på 1 time og 59 minutter, men kom dessverre i mål på 2 timer og 1 minutt. Så kjipt! Det positive er jo at det var en forbedring på 4 minutter fra løpet i desember. Og i dag var det GLATT, og veldig mye nedbør. I desember var det bart og opplett. Det var flere partier i dag som var skikkelig glatte, så jeg skled litt. Spesielt siste bakken før vending var veldig glatt, og nesten vanskelig å løpe opp. Litt skummelt. På vending (10.5 km) hadde jeg brukt 58.5 minutter, og lå godt an til å klare under 2 timer. Men den siste bratte oppoverbakken opp mot Fana stadion ble dessverre for tøff og jeg tapte voldsomt med tid. 

Jeg endte opp på 15. plass av totalt 35 damer som løp i dag. Så det var ikke sånn altfor ille – i forhold til at jeg bare har løpt siden 1. nov hvertfall 🙂 Men jeg skulle gjerne kommet meg inn på under to timer!! 🙂 

Fineste Gunhild tester ut førsteplassen! 🙂 Hun slo meg med 4 minutt! Sprekingen!! 🙂 

Jeg er nå den stolte eier av to “pokaler” fra halvmaratonløpene i Bergen. Jeg hadde jo store planer om å legge halvmaraton-karrieren på hylla etter dagens løp, men tror kanskje jeg må klare under 2 timer først….hehe 🙂 

Hvis noen har lyst å løpe i Bergen så er dette løpene som arrangeres av maratonkarusellen i 2016. Det koster 380 kroner for billetten, og da er det vakter hele veien, fem poster med drikke og energi, gratis parkering, bruk av garderober med dusj og gratis vafler/saft/kaffe etter løpet. Et bra arrangement, og en god følelse når det er gjort!! 🙂 

HER er litt mer info om løypen etc. om noen skulle være interessert 🙂 

10 grunner til at reising ødelegger deg

Long Beach, California, USA, november 2014

Jeg måtte virkelig le når jeg kom over artikkelen “10 grunner til at reising ødelegger livet ditt” på Kilroy sine hjemmesider. Det var virkelig som om de skrev om meg. Det å reise mye endrer deg veldig som person. For min del skjedde dette i 2003 når Renate og jeg reiste verden rundt. På den ene siden så er dette den beste opplevelsen i mitt liv. På den andre siden, så tror jeg kanskje ikke jeg hadde vært en så rastløs person hvis jeg hadde gått rett på studier fra videregående. Så hva skjer…?

Frisk frukt på Jack’s diner, Santa Catalina Island, California, USA, november 2014

1) DU FÅR ALDRI NOK! True story! Jeg blir aldri ferdig med å reise – jeg drømmer meg bort i blader, reisereportasjer og nettsider, og planlegger hele tiden min neste destinasjon. Sommerfuglene i magen drar deg alltid mot nye eventyr!

2) DU HAR IKKE VENNENE DINE PÅ SAMME STED. Fordi jeg både har reist mye og studert i utlandet så har jeg gode venner flere steder i verden. Det er kjempetrist at vi treffes så sjelden, og noen av de kommer jeg nok aldri til å treffe igjen!

Golds Gym, Venice Beach, California, USA, november 2014

3 NORGE BLIR KJIPT! Norge er på mange måter et bra land å bo i, men det blir forferdelig kjedelig i forhold til å oppleve verden! Og du får virkelig øynene opp for at det finnes veldig mye mer enn materialistisk rikdom rundt omkring.  

4) SJALUSI FRA FAMILIE OG VENNER. De rundt deg skjønner ikke hvorfor du vil reise bort hele tiden, og de orker ikke høre på reisehistoriene dine.

El Morro, San Juan, Puerto Rico, november 2014

5) VERDEN RUNDT-TUR ER DET BESTE DU NOENGANG HAR GJORT. Ingenting kommer noengang igjen til å leve opp til denne turen. Et evig savn!

6) URIMELIG REISEMISUNNELSE TIL ANDRE PÅ TUR. Yes, jeg innrømmer det. Jeg takler det veldig dårlig når andre rundt meg drar på ferie til land jeg vil besøke. Det svir ekstra når jeg må være her, og de kan være DER!

PT-utdannelse, South Beach, Miami, USA, april 2014

7) VEKKERKLOKKEN SUGER. Når du reiser så slipper du unna rutiner – det er nye opplevelser all the way. Å komme tilbake til den vanlige hverdagen etter en fantastisk tur er helt forferdelig. 

8) EN VOLDSOM RASTLØSHET. A strong desire for or impulse to wander or travel and explore the world

Ayia Napa, Kypros, juni 2012

9) EVIG PLANLEGGING AV NYE TURER. Tenking, drømming, søking og planlegging av nye land, byer og strender, konstant. 

10 POST-TRAVEL DEPRESSION. Verst av alt – å komme hjem. Det eneste som hjelper er å planlegge en ny tur ASAP!

Sossusvlei, Namibia, oktober 2015 

Noen som kjenner seg igjen?! 🙂 

Trening i kulden?

De siste ukene har vi hatt det veldig kaldt på vestlandet – faktisk ned mot 10 kuldegrader. Siden jeg er avhengig av å løpe ute i forhold til opptrening til maraton så har jeg vært litt bekymret over disse temperaturene i forhold til utendørs trening. Jeg regner ikke med at jeg er alene om det? 

Jeg har tidligere hørt at Grete Waitz har uttalt at ned mot 10 minus er OK. Men jeg kunne jo ikke akkurat stole blindt på det. Jeg har derfor forsket litt på det, lest en del artikler og bøker og funnet ut hvor grensen går. 

I følge professor Kai Håkon Carlsen ved Rikshospitalet, som er spesialist på astma, bør du være forsiktig med utendørs trening over 15 minus. Er du frisk skal du kunne trene utendørs opp til og med 15 kuldegrader, så sant du ikke kjører opp mot max puls. Om du trener mye, bør du være forsiktig. 

– En som er frisk, kan være ute og trene, men det er ikke lurt å drive mye hardtrening ute i kulden, sier Carlsen.

Det er viktig å dekke seg til når man trener i kulden: spesielt hender, føtter og ansikt. Bruk ullundertøy, og gjerne hansker og buff/lue. Ved lave temperaturer, kjør også et roligere tempo. Sjansen for å bli forkjølet etter en tøff intensiv økt er mye større enn ved varmegrader. Vær i bevegelse, og ikke ta lange stopp som gjør deg gjennomkald.

Dersom du har astma så er grensen lavere. Når man puster, kjøles luftveiene ned, og blir tørrere. Det fremkaller en betennelsesreaksjon i luftveiene. Asmatikere bør derfor beskytte seg fra 5-10 minus, anbefaler Carlsen.

Heldigvis finnes det også en positiv side med å trene i kulden. Man forbrenner faktisk mer på en joggetur i minusgrader enn i varmen. Dette er et resultat av at du bruker mer energi når det er kaldt ute – kald luft du puster inn, må varmes opp i kroppen, og da kreves mer energi.

Så opp til og med – 15 grader så er det bare til å kjøre på dersom du er frisk! Kle deg godt, og bruk fornuft! 🙂 Om du er som meg, og fryser uansett, så går det jo an å kjøre treningene innendørs 🙂 Heldigvis er det meldt regn her i morgen! Håper det varer lenge nok til å fjerne all snøen og telen i bakken 🙂 

 

Gratinert blomkål

Hei! Her kommer et kjapt og nydelig middagstips! Denne retten lager jeg ofte, fordi den er rask, krever lite ingredienser, smaker supergodt, og er næringsrik! 🙂 

 

Du trenger (til 2 personer): 

1 blomkål

100 g philadelphia light

Salt og pepper

100 g revet ost

200 g skinke 

 

Slik gjør du:

Begynn med å rense blomkålen og dele den i biter. Kok den opp i en kjele vann til den begynner å mykne. Sil av vannet og hell blomkålbitene i en ildfast form. Fordel klatter med kremost rundt omkring på blomkålen og ha på salt og pepper. Dryss over revet ost på toppen. Gratiner ved 220 grader i ovnen til den er gyllen. Det tar ca. 15 minutter hos meg. I mellomtiden sprøsteker jeg skinke i en tørr stekepanne. Jeg bruker kalkun eller kyllingskinke, men her kan du gjøre som du vil. Kyllingfilet funker sikkert også. Men den crispy skinken mot blomkålen er helt nydelig! 

Fordel skinken utover tallerken og dander gratinert blomkål på toppen. Så godt, så enkelt! 🙂 

L.A. marathon training program

Jeg har fått en del spørsmål om opptreningen mot maraton, så jeg tenkte jeg kunne fortelle litt om det. Jeg kjører stort sett tre løpeøkter per uke. En langkjøring, en til to middels lang økt og en intervalløkt. I tillegg har jeg hatt to styrkeøkter og en yogaøkt per uke i 2015. I år er yogaøkten byttet ut med en fjerde løpeøkt. Det blir vanskeligere og vanskeligere å opprettholde styrketrening på beina fordi jeg ofte er sliten i beina, så det blir kortere sirkeløkter nå. Merker godt at jeg har tapt mye styrke. 

Kilometrene på programmet bygges gradvis oppover for at beina skal henge med. Det er ingen tvil om at det går litt for fort for min del – med bare 15 ukers opptrening. Jack waitz anbefaler ca. 1 år for nybegynnere. Allikevel er det utrolig fascinerende hvor mye kroppen kan venne seg til på kort tid! Jeg koste meg nesten på løpeturen til Fitjar på 29 km den 1. juledag. Bare tre uker tidligere trodde jeg at jeg skulle dø på en 22 km økt. Nå føles 20 km veldig overkommelig 🙂 

Programmet mitt går som sagt over 15 uker og kommer her:

Løpeøktene har jeg fått hjelp til å sette opp av Roar Pedersen – han har løpt mange maraton, og har god erfaring med løping. Har også fått mange gode tips av han i forhold til ulike problemer som kan oppstå når man løper så langt – energi, matinntak, utstyr, gnagsår etc. Har lært utrolig mye om løping på disse ukene, og selv om det har vært en god dose slit i møkkavær så er jeg veldig glad for erfaringen! 🙂 Begynner nesten å glede meg litt til maratonet, og den følelsen har jeg virkelig ikke hatt tidligere…:)