Det okkuperte Kypros

Helt siden 1974 har det vært en konflikt mellom gresk-kyprioter og tyrkiske-kyprioter. Da gjennomførte den kypriotiske nasjonalgarden, ledet av greske offiserer et statskupp på Kypros. Nikos Sampson ble utnevnt til president, Erkebiskop Makarios flyktet til Storbritannia, og Hellas sendte forsterkninger til nasjonalgarden. Tyrkisk-kypriotiske Denktaş påkalte britisk og tyrkisk militær inngripen for å hindre Hellas i ensidig å innføre enosis (forening av Kypros og Hellas), men garantimakten Storbritannia var ikke villig til å intervenere. Dermed gikk tyrkiske styrker 20. juli til invasjon av Kypros. FN-styrken lyktes ikke å forhindre tyrkisk fremrykking selv etter at den FN-støttede våpenhvilen trådte i kraft 22. juli. Hele den nordlige delen av øya, området nord for hva som ble kjent som Attila-linjen, kom under tyrkisk okkupasjon. Flere steder kom det til massakre og overgrep i sammenstøt mellom folkegruppene.

Invasjonen var medvirkende til at militærregimet i Hellas gikk av 23. juli, og samtidig gikk Nikos Sampson av som president. Glafkos Klerides ble utnevnt til ny president, til erkebiskop Makarios i desember vendte tilbake og tok over stillingen. Den nye, sivile regjeringen i Hellas kunngjorde at den ikke var villig til å gå til krig med Tyrkia over Kypros-spørsmålet. Tyrkia hevdet at landet bare hadde brukt sin rett som en av Kypros’ tre garantimakter til å intervenere, med mål om å gjenopprette den konstitusjonelle orden og forsvare den tyrkisk-kypriotiske minoritetens rettigheter. Invasjonen, og delingen av landet som fulgte, medførte at om lag 225 000 kyprioter ble drevet på flukt i begge retninger; om lag 184 000 av disse var gresk-kyprioter.

Den 13. februar 1975 ble Den tyrkiske føderale staten Kypros utropt i den delen av Kypros som var under tyrkisk okkupasjon, men ikke som en selvstendig republikk. 15. november 1983 erklærte den tyrkiske sonen seg som selvstendig republikk, under navnet Den tyrkiske republikken Nord-Kypros. Statsdannelsen er ikke blitt anerkjent av andre land enn Tyrkia, og opprettelsen ble fordømt av FNs sikkerhetsråd. Den gresk-kypriotiske delen av øya beholdt etter delingen statusen som den legitime, selvstendige kypriotiske republikk, med deltakelse i internasjonale fora.

Kypros er i dag et fungerende demokrati hvor flere partier konkurrerer om makten, og ulike koalisjoner har vært etablert for å sikre flertall i nasjonalforsamlingen. Siden 1975 har også den tyrkisk-kypriotiske utbryterrepublikken jevnlig holdt valg på egen president og nasjonalforsamling. På tross av gjentatte forsøk på mekling har det ikke lyktes å komme frem til en form for forening av de to delene av øya (fakta fra SNL).

Jeg har alltid oppholdt meg på den greske siden av øyen, og selv om jeg nå har vært på Kypros hvert eneste år siden 2001 så har jeg enda ikke klart å komme meg til den “andre” siden, annet enn 1 km inn fra Ledra Street i Nicosia. Derfor bestemte jeg meg denne gangen for å være litt kulturell og dra til Kyrenia. Eman Travel and Tours er det største reisebyrået på Kypros, og de arrangerer turer over hele øyen. Jeg ble plukket opp i Ayia Napa kl 08.30 på morgenen, og kom tilbake kl 18. Jeg betalte 42 euro for turen som inkluderte stopp i Famagusta, Bellapais village og Kyrenia – “turisthovedstaden” på Nord-Kypros.

Første stopp var den koselige gamlebyen i Famagusta. Her ligger kirker og gamle imponerende bygninger på rekke og rad, sammen med koselige kafeer. Famagusta ligger ca. 1 times kjøretur fra Ayia Napa, og man må ha passet med seg for å komme inn – akkurat som når man krysser landegrenser. Man kan også kjøre inntil portene på “ghost city” og se de forlatte husene, butikkene og kirkene – der kyprioter flyktet fra i 1974, og trodde de ville komme tilbake til neste dag.

Famagusta er den nest største havnen på Kypros – etter Limassol. På den “tyrkiske siden” er butikkene helt annerledes – det er så og si KUN fake designer goods. Utrolig at det kan være så forskjellig bare en time unna. Dette er ulovlig på den “greske siden” så vi fikk streng beskjed i bussen om å ikke kjøpe med oss noe. En og to ting er nok helt greit, tror de generelt er mer redd for at man skal kjøpe det med seg for å selge det på den andre siden. Men det er ikke spesielt gøy å gå rundt med GUCCI plastret over brystet eller rumpa når man vet det er fake. Spesielt billig er det heller ikke – de skulle ha typ 80-100 euro for et par “Balenciaga” sko.

Koselig pub i Famagusta som er integrert i gamle ruiner 🙂

Ca. 10 min utenfor Kyrenia ligger den lille landsbyen Bellapais. Den er mest kjent for Bellapais Abbey, ruinene av et kloster fra 1200-tallet. Klosteret ligger 220 meter over havet, og man har utsikt til Kyrenia. Utrolig koselig område med små restauranter og kafeer.

Inni klosteret er det mange gamle mosaikker. Deler noen bilder fra Bellapais 🙂

Siste stopp var Kyrenia, den mest kjente byen på Nord-Kypros. Her er skoler, universitet, uteplasser, hoteller, restauranter og butikker. Fremdeles fake designer goods i butikkene, tyrkisk språk, og man betaler med lire som om man var i Tyrkia. Man kan også bruke euro, men kursen er relativt dårlig  så det er nok smart å bruke kort eller lire om man foretrekker kontanter.

Veldig koselig nede ved havnen i Kyrenia, der restaurantene ligger på rekke og rad og innkasterne slåss om å få deg inn på sin plass. Menneskene er litt mer innpåslitne her enn på den “greske” siden. Til gjengjeld så er det billigere her – spesielt mat og drikke. På enden ligger Kyrenia Castle – det fikk jeg dessverre ikke tid til å besøke.

Jeg spiste supergod grønnsakswrap og drakk en helt fantastisk lemonade på en av restaurantene i havnen. Cafe Chimera het den – hyggelig kelner og veldig god mat!

Etter lunsj ble det er kjapp sightseeing rundt i byen og butikkene før jeg måtte dra tilbake til bussen.

Kjekt å se nye steder, men det er ingen tvil om at den “greske siden” er hvor jeg hører hjemme 🙂

Ayia Napa travel guide

Ayia Napa. I hele Europa utskjelt og kjent som partyplass nummer en. Elsket av noen, hatet av andre. Stedet der du finner drita fulle mennesker ravende på gaten, gjerne nakne mens de har sex, doper seg og slåss. Hvertfall i følge VG. Mitt første møte med Kypros var Ayia Napa. Jeg var 17 år, og reiste for første gang utenlands med en venninne. Jeg oppdaget ikke en gang partygaten den uken. Ayia Napa er så mye mer.

De fineste strendene på Kypros ligger i Ayia Napa og Protaras. Myk sand, azurblått klart hav og badetemperaturer opp mot 30 grader. Kypriotene drar til Ayia Napa for å bade og sole seg. Min favorittstrand ligger ved havnen i Ayia Napa og heter Pantachou Beach – Paradisos Beach venue. Der får du solseng til 2.50 euro, i tillegg er det snack bar, drink-bar og restaurant rett ved. Et sted man virkelig kan tilbringe hele dagen. Bade, sole, spise, drikke og kose seg 🙂

I tillegg til Pantachou så er Nissi Beach den mest populære stranden i Ayia Napa. På denne stranden er det enda mer liv, musikk og barer på rekke og rad. Det arrangeres også diverse day-parties av uteplassene på Nissi. Så er du en party-person som liker dagsfylla så dra dit. Liker du litt liv, men ikke noe altfor crazy, så dra til Paradisos 🙂

Så må jeg også nevne Makronissos Beach som er perfekt for deg som liker det litt roligere – helt nydelig der også. Den aller mest barnevennlige stranden finner du nok i Protaras – Fig Tree Bay beach, ca. 10 min kjøretur fra Ayia Napa. Og midt imellom der ligger Konnos Bay og Cavo Greko – en nydelig bit av Kypros som må oppleves.

Når det kommer til mat så er ikke snackbaren og restauranten på Paradisos så verst. Der får du gode salater, wrapper og pitabrød med diverse fyll! De har også supergode drinker både med og uten alkohol, og store fristende fruktfat.

Ellers kommer jeg ikke utenom å nevne de beste restaurantene i byen. Quadro er en soleklar favoritt. Italiensk på sitt beste – prøv Risotto al Quadro – helt amazing! De har også supergod pizza, pasta og kjøttretter. Rett over gaten for den ligger Sage som er en litt finere restaurant, men som også har veldig god mat! Ved siden av Sage finner du Liquid, som er litt mer avslappet i kafe-stil. Her kan du spise både frokost, lunsj og middag og de viser ofte fotball eller andre events på TV. Koselig plass.

Jello og Priva ligger nærmere havnen og har også veldig mye fristende på menyen 🙂 De sykeste dessertene finner du på Jello! Så er du en søtmoms så dra dit og indulge! 🙂

Er du glad i fisk så er det noen tavernaer nede ved havnen – Markos, Vassos og Limanaki. Og om du har lyst å prøve tradisjonell Kypriotisk meze så er Limelight taverna bra. Er du glad i meksikansk så må du spise på Los Bandidos. Ikke bare for maten sin del, men også for stemningen og den supergode strawberry margaritaen som lages av en kompis av meg. Har noen i følget ditt bursdag så får dere utdelt sombreros, gevær og bursdagssang fra personalet. Alltid fullt så her bør man booke bord.

Til slutt så må jeg selvfølgelig ikke glemme Pizza Hut, som er den beste junk-maten dagen derpå 🙂

Så kommer vi selvfølgelig ikke utenom utelivet. For selv om jeg ikke oppdaget Ayias Mavris i 2001 så har jeg tilbragt mye tid i den største partygaten til Ayia Napa oppover årene. Selv om jeg ikke kjenner igjen alt som VG skriver. I denne gaten har vi hatt mye moro, både på jobb og på ferie. Jeg har jobbet som bartender på Norway pub, Paddys Irish Pub og Carwash Disco. Gaten er stappfull iavbarer og uteplasser, og til tider slitsomme innkastere (det har blitt bedre), og det kan være vanskelig å vite hvor man skal gå.

Man kommer ikke utenom Senior Frogs. I mine øyne den aller beste baren helt nederst i bargaten. Alltid masse folk og topp stemning. Gode drinker og crazy personal som sørger for at du får en superfin kveld! Jeg har møtt så mange fine mennesker på Senior Frogs som jeg enda har kontakt med, og jeg har utrolig mange gode minner derfra.

Pirates er også en bar som er verdt et besøk 🙂 Samme opplegg der personalet er flinke til å dra deg med. Når det kommer til nattklubber så er det Carwash, Castle og Starskys som gjelder. Den første er 80-talls disco med gamle slagere som I will survive og YMCA, mens Castle har mange rom og større utvalg med blant annet R&B, chillout, house etc. Om du orker enda mer så kan du dra videre på Aqua Club når solen står opp.

Jeg har aldri likt meg i starten av partygaten (Ayia Napa square) fordi det alltid har vært så mange skandinavere der. Når jeg er på ferie så vil jeg helt slippe å se svensker og nordmenn. Men om du digger det så må du ta turen på Ambassaden, og Grabbarna Grus som ligger i bakgaten til squaren. Vil du ha litt mer “high class” så går du på Pepper eller Livingroom som ligger i Makarios/Nissi sammen med butikkene og restaurantene. Shoppingen er Ayia Napa er ikke så mye å skryte av – men det hender jeg finner noe allikevel 🙂

Hvis du ikke er så glad i party så er det en relativt stor Luna park (tivoli) i Ayia Napa. Der finnes mange ulike karuseller, både for pingler og tøffe, store og små, og det finnes flere steder å kjøpe seg mat, dessert, snacks og drikke. Det finnes også et ferris wheel der du får utsikt over hele byen. Fint sted å bruke en kveld på. I tillegg har Ayia Napa en av Europas største vannparker for deg som er glad i basseng og crazy rides. Det går lokalbuss daglig fra sentrum til Ayia Napa Waterpark for ca. 1 euro.

Så må jeg også nevne trening. Favorittstedet mitt var alltid Overall Magic. Helt supert gym med air-condition, og alt man trenger av utstyr. Men så tok jeg av meg skoene for å kjøre knebøy og ble kastet ut. Etter å ha trent der i 3-4 år. Ikke en advarsel en gang. Så da ble det Return gym, som er mye mindre, og med eldre utstyr, men alt funker fint. Tror jeg betalte rundt 30 euro for to uker. Til sist så er også New Famagusta et greit gym, der de i tillegg har Les Mills timer og innebasseng om du er interessert i det. Men, om du liker å jogge, så må du teste ut strandpromenaden i Ayia Napa. Den går hele veien fra havnen og utover – fantastisk sted å løpe. OBS! Det kan bli ekstremt varmt i solsteken så ha med deg vann eller løp på kvelden når solen har gått ned.

I Ayia Napa finner du også litt kultur. Ayia Napa Monastery ble bygget rundt en grotte i år 1100 til ære for Virgin Mary of Ayia Napa. Ingen bodde der før 1790, og det gikk mange år fra byen ble forvandlet fra søvnig fiskerlandsby til livlig party- og ferieresort. Du finner også to museum i byen: Tornaritis-Pierides Museum of Marine Life og Thalassa Agia Napa Municipal Museum. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har besøkt noen av de. I 2014 startet jobben med Ayia Napa Sculture Park, og parken har nå over 100 skulpturer laget av ulike kunstnere – verdt et besøk.

Hver september holdes Ayia Napa Festival – siste uken i måneden. Den holdes i Sepheris Square i klosteret, og her samles alle historiske, kulturelle og agrikulturelle tradisjoner fra landet. Det bruker å være teaterforestillinger, boder og konserter, og et yrende folkeliv.

Når det kommer til hotell og overnatting så er jeg dessverre ikke den beste til å tipse om det. Jeg bor stort sett alltid hos venner – denne gangen på sofaen til Maria og Marian. Jeg har også en god venninne som har et kjempefint hus rett utenfor Ayia Napa, der vi ofte samles for lunsj ved bassenget. Ayia Napa har rundt 200 hoteller, så det er nok å velge mellom. Jeg har bodd på mye rart, og det er utrolig mye dårlig med elendig standard, så vær litt obs på det. De billigste hotellene er ofte gjerne også party-hoteller, så det kan være veldig mye bråk om natten. Aphelandra, Marion, Maos, Nick¨s, Pambos Rocks, Anthea, Androthea, Barbara, Christabelle, Cornelia, Cordelia, Efi, Napa Ace, Paul Marie, Pavlinia, Flora Maria er noen av de jeg kommer på i denne kategorien. Her er det greit å bo om du skal være drita full hele tiden, ellers anbefales det ikke, haha.

Det ligger mange fine hoteller ved stranden – Grecian Bay, Okeanos, Nelia, Faros, New Famagusta, River Rock, Anesis etc. som har en helt annen standard. Men de koster selvfølgelig også mer – hvis ikke du får en god pakkepris. Jeg bestiller stort sett flybillett frem med Norwegian eller SAS, og restplass hjem i siste liten med Ving eller Tui. Da kan jeg få tur/retur til rundt 1500,- hvis jeg er heldig. Denne ferien har jeg fått Oslo – Ibiza – Barcelona – Larnaca – Bucuresti – Oslo til 4000 kroner – ikke verst syns jeg 🙂 Men til sånne priser må man selvfølgelig være villig til å reise på kjipe tider og ha lange ventetider på flyplasser.

Til sist så må jeg nevne at i slutten av 2016 startet jobben med å bygge Ayia Napa Marina – det største private prosjektet noengang på Kypros. Det kommer til å koste over 250 millioner euro og skal være ferdig i 2021. Hovedinvestoren kommer fra Egypt. Det er ingen tvil om at Kypros og Ayia Napa etter alle disse årene trenger en oppgradering, og landet her nå satt i gang en strategi med renovering og endringer som gjør at de planlegger å bli topp 3 beste ferieresort i Europa innen 2030. Så blir det spennende å se om de klarer å lykkes med det! 🙂

Larnaka: my home at heart

Det er vanskelig å skrive et reiseinnlegg om Larnaka. Byen jeg har jobbet i, bodd i, og vært på ferie i så mange ganger at jeg ikke har tall på det. Det føles som hjemme, og når man er hjemme så blir man liksom litt blind på det man har rundt seg, og tar ting for gitt. Kanskje det er grunnen til at tiden går dobbelt så fort så ferie på Kypros som på andre steder. Jeg vet ikke helt hva det er som gjør at Larnaka betyr så mye for meg. Det er en liten by med litt over 50 000 mennesker. Strender hele veien, koselig strandpromenade, restauranter, kafeer, treningssentre, butikker og uteplasser. Den er liten, men den har liksom alt.

Hvis man reiser til Larnaka første gang så er det nok Finikoudes som er første stedet jeg ville besøkt. Det er en 800 meter lang strandpromenade stappfull av restauranter og kafeer. Stranden er langgrunn, og det koster bare 2.50 euro å leie solseng. Veldig koselig på Finikoudes, spesielt om kvelden når alt er opplyst.

Midt i byen ligger Agios St. Lazarus – en bysantisk kirke fra 898, men som selvfølgelig har blitt restaurert etter det. Rundt kirken ligger flere koselige kafeer og barer, og starten på shoppinggatene Ermou og Zinonos Kitieos. Larnaka har mange små frittstående butikker – jeg er derfor veldig glad i å shoppe der, for man finner mye man ikke får tak i hjemme. I tillegg har de selvfølgelig kjedebutikker som Zara, Bershka, Topshop, Stradivarius, Mango etc.

Byen har også mange koselige kafeer og restauranter. Marzano er den beste for italiensk pizza, men de har dessverre ikke uteområde, så dette stedet er mest populært på vinterhalvåret. På Finikoudes kan jeg anbefale Hobos og The Brewery, sammen med Evento og Cafe Central. Men de aller beste stedene ligger et lite stykke unna Finikoudes.

Når det kommer til frokoststeder så er To cafe tis Chrystantis veldig koselig – der får du alle tradisjonelle frokostretter sammen med litt mer nytenkende spesialiteter. Hyggelig personale og koselig beliggenhet i en smal gate ikke langt fra St. Lazarus. Mingle Cafe i Ermou er også superfin for deg som er vegan/vegetar. Her har de amazing frokost – alt fra acai bowls, til smashed avocado toast, til omeletter, til power bowls. Virkelig verdt et besøk! Og så må jeg selvfølgelig ikke glemme Edem’s yard – som er en superkoselig liten bakgård der de er eksperter på pannekaker og andre frokost-delikatesser. Lurt å booke bord på sistnevnte.

På kveldstid er det veldig koselig på Stories som også ligger ved St. Lazarus, og Stone Age som ligger rett ved superpopulære Savino Rock bar i en gate rett fra Finikoudes.

Hver lørdag mellom kl 08 og 13 er det frukt- og grønnsaksmarked på enden av Ermou Street. Her kan du finne gigantiske vannmeloner, og superfine grønnsaker til en veldig billig penge. Jeg gikk alltid her om lørdagen og fylte opp kjøleskapet når jeg bodde i Larnaka. De selger sesongvarer, så noen ganger får man granatepler, andre ganger kan man plukke jordbær i løs vekt.

Når det kommer til uteplasser så er det MacKenzie-området som gjelder om sommeren. Der ligger barene på rekke og rad på stranden, bare noen få hundre meter fra flyplassen, og man kjenner nesten vinden i håret når de skal lande rett over uteplassene. Utrolig fint sted, anbefaler spesielt Ammos, Lagoon og Lush på MacKenzie. Om vinteren flyttes utelivet inn i sentrum, og det er klubbene Geometry og Dracula som gjelder sammen med barer som Dstkt og Preserve. I Larnaka er det veldig masse lokale folk – kyprioter som går ut. Drar du til Ayia Napa så får du en helt annen opplevelse.

Jeg trener stort sett alltid på ferie! Motivasjonen er dobbelt så bra som hjemme, og det er kjekt å teste ut nye gym, og starte dagen med å svette litt ekstra i varmen. I Larnaka går jeg alltid på It’s Time Fitness. Betaler 30 euro for 2 uker, og da kan du gå når du vil mellom kl 07 og 21.30 (litt kortere åpningstider i helgene).

Her har de alt jeg trenger av styrkeutstyr, og apparatene er stort sett ledige når man trenger de. Larnaka har mange små gym så det er bare til å velge ett i nærheten av der du bor 🙂

Som så mange andre byer så er det ikke alle gater som er like fine i Larnaka heller. Går du litt innover så dukker det plutselig opp bygninger som holder på å rase sammen, og det ser slitt og fattig ut. Steder legges ned, andre åpnes, og noen ganger finner man tomme lokaler som gjør at steder ser litt forlatt og shabby ut.

Men det er ofte sånne steder det dukker opp en sjarmerende dør, eller bygg som man aldri hadde funnet ellers. Det er utrolig mange koselige gamle dører på Kypros 🙂

Det er koselig å bare traske rundt på oppdagelsesferd i Larnaka 🙂

Mellom Finikoudes og Piale Pasha ligger Larnaca Castle – en stor borg fra 1200-tallet som i dag brukes til museum Det knytter sammen de to strandpromenadene, der Piale Pasha leder til MacKenzie-området.

Det er ca. 3 km å gå fra starten av Finikoudes til alle strandbarene på MacKenzie. Kjempefin promenade hele veien, men det går selvfølgelig også an å ta taxi om man ikke gidder å gå – det koster ca. 7 euro.

Her finner du Larnakas mest populære strand – også langgrunn, med mulighet for å leie solsenger.

Og rett bak ligger alle kafeene som blir til uteplasser om kvelden 🙂 Utrolig fint område!

Love buses er en 2.5 timers lang busstur man kan ta i Larnaka – for å få med seg noen av serverdighetene i byen. Den koster 15 euro per person og går to ganger per dag, kl 11.15 og 17.15. Anbefaler 17.15 da det ikke er så varmt og man allikevel akkurat får med seg dagslys (på sommerhalvåret).

Første stopp er Angeloktisti-kirken i Kiti, ca. 11 km fra Larnaca. Man kan sitte oppe på taket på bussen, så det er en herlig tur bare for å få litt luft i håret og se byen fra litt høyere oppe. Kirken er bygget på 1200-tallet. og har flere kjente mosaikker inni.

Neste stopp er salt-innsjøen i Larnaka og Hala Sultan Moske som ligger rett ved laken. Kypros har et stort problem med tørke, og mangel på vann (da de virkelig aldri har regn), og innsjøen er derfor helt inntørket.

Heldekket av salt 🙂

På vinteren er det ofte vann i innsjøen, og da kommer alle flamingoene. Utrolig fint der i desember med hundrevis av flamingoer samlet i vannet.

Moskeen vet jeg dessverre ikke så mye om, annet enn at det er et fint område, og verdt et besøk om du er interessert i kultur og religion 🙂

Siste stopp er Kamares Aquaduct fra 1747. Den ble bygget for å bringe vann til byen og strekker seg 16 km i retning Limassol.

Hvis man er modig så kan man i dag gå den smale veien på toppen av bygget 🙂

Bussen passerer også noen flere kirker og bygg, før man blir satt av igjen på Finikoudes, som også er startpunktet (over rådhuset ved KFC).

Larnaka har mange utendørs-arrangementer, for det meste greske og kypriotiske sangere, men også internasjonale innimellom.

GSZ Stadium brukes til både fotball og konsert, og denne gang fikk vi med oss en herlig 4 timers konsert med Helena Paparizou, Antonis Remos og Natasa Theodoridou. Veldig bra, og god stemning, med to “utlendinger” mellom alle Kypriotene 🙂

Til slutt må jeg selvfølgelig nevne klimaet. Kypros har et helt fantastisk klima. Det er syden-sommer fra mai til oktober, norsk sommer fra oktober til desember, og vår fra mars til april. Sommeren har rundt 40 grader, og helt nydelige kvelder på rundt 33-34 grader. September er også en herlig måned, om du ikke vil ha det fullt så varmt. Desember kan ha 20 grader og sol, mens januar er litt kjøligere, og på grunn av måten husene er bygget på så kan det oppleves som veldig kaldt i januar. Men heldigvis er det bare en måned i året som er sånn. Det er heller aldri regn eller snø (og med aldri så mener jeg at det regner typ 3-5 dager i året, og da varer det kanskje en time om gangen).

Denne øyen ligger veldig nært mitt hjerte, og når det nærmer seg hjemreise så kjenner jeg en klump i magen hver eneste gang. Hvem vet – kanskje jeg ender opp her igjen en gang 🙂

 

 

San Antonio og Cafe del Mar

Jeg er glad jeg valgte å bo i San Antonio. Der får man egentlig litt av alt, og det er lett å unngå party om man ikke ønsker det. Det er kort vei til det meste, og på en halvtime så går man fra strand til sentrum til sunset strip – som i mine øyne er det fineste stedet på øyen. Men så ELSKER jeg jo å være rett ved sjøen også da 🙂

Strendene er kanskje ikke så fine som på nord-siden av øyen, men absolutt godkjente. S’Estanyol som ligger etter hovedstranden S’Arenal tror jeg er den fineste stranden i San Antonio. Det er sand og langgrunt på de fleste strendene der, og solseng koster som tidligere sagt 7 euro å leie. Ingen problem å få tak i drikke på stranden – da selgere passerer kontinuerlig.

Langs strandpromenaden ligger masse restauranter og kafeer, og på andre siden ligger havnen og masse små boder med informasjon om båtturer man kan dra på. Blant annet Formentera – det er en båt fra San Antonio til Formentera hver dag.

Sentrum er lite, og har flere små trange gater som er proppfulle av små butikker og barer. Etter det jeg kunne se så var prisnivået litt bedre enn i Ibiza. Ibiza Secrets anbefaler jeg å sjekke ut – koselig liten butikk med masse fint av både klær og sko – og utrolig hyggelige selgere 🙂

Når det kommer til party så ble det lite av det siden jeg reiste alene. Men ingen tvil om at det er store partymuligheter på Ibiza. Partygaten i San Antonio er ganske slitt og minner om en mini-utgave av partygaten i Ayia Napa. Det er veldig lett å unngå den om du ønsker det, alt er samlet i Carrer de Santa Agnes. I tillegg ligger de store nattklubbene ved bystranden – Eden og Es Paradis. De aller største klubbene derimot, ligger i ingenmannsland – Amnesia mellom San Antonio og Ibiza, og Pacha 1 km utenfor Ibiza. Man kan kjøpe prisreduserte billetter til de største klubbene på de fleste hoteller. En vanlig inngangspris er 50 euro – 500 kroner – så kommer drikke utenom.

Mambo på bildet over er den av uteplassene som jeg likte best. Fantastisk utsikt over hav og solnedgang, herlig beliggenhet på Sunset Strip sammen med Cafe del Mar, og skikkelig god stemning 🙂 Og er du i San Antonio så er denne lille “strippen” et absolutt must å besøke rundt solnedgang klokken ni 🙂

Her ligger fire steder på rekke og rad – Mambo, Cafe Del Mar, Savannah og Fresh – alle steder er fine å ta seg et måltid eller en drink mens man nyter solnedgangen 🙂 Jeg spiste chevre-salat på Fresh – nam nam 🙂

Helt nydelig 🙂

Fra San Antonio kan man også ta båt til fastlands-Spania (Denia) og til andre øyer som feks. Mallorca. En fin mulighet til å drive litt øyhopping om du har lang ferie 🙂

Jeg avslutter Ibiza-bloggingen med å dele noen herlige solnedgang-bilder 🙂

Ibiza er virkelig en nydelig liten øy som jeg godt kunne tenke meg å besøke igjen 🙂 Anbefales på det varmeste!

Hippie-marked og Santa Eulalia

Nord-øst på Ibiza ligger den koselige havnebyen Santa Eulalia, og ca. 4 km nord for den ligger idylliske Es Canar. Her tror jeg man finner Ibiza’s fineste strand – Platja des Canar, og superkoselige kafeer langs den lille strandpromenaden.

Jeg kan anbefale Jacaronda Lounge, et helt nydelig sted ved vannet som både har basseng, bar, restaurant og kafe. Utrolig vakkert der!

Superkoselige små butikker på rekke og rad, som selger resort-mote fra Ibiza 🙂 Mye bedre priser enn i hovedstaden. Og by the way, nå når jeg er kommet til Kypros så må jeg nesten fortelle det – jeg fant den samme vesken som jeg gjorde et “scoop” på til 39 euro på Ibiza – til 14.75 euro her i Larnaca!! Det burde ikke være mulig – og det sier litt om prisnivået på den lille spanske øyen.

Så mange fine spotter i Es Canar. Inntil gjerdet på klippen bak så går det en smal sti som man kan følge langs kysten og tilbake til hovedstranden. Litt skummel siden det er langt ned, men veldig fint, og med en magisk utsikt!

Da kommer man blant annet hit 🙂 Hvor man kan nyte klippene og havet nesten alene 🙂

Hver onsdag er det hippie-marked i Es Canar – Punta Arabi heter det, og ligger ca. 1 km fra sentrum av Es Canar, der bussen stopper. Bare følg veien gjennom sentrum og forbi alle butikkene langs havet, og vipps så er du der. Uansett om du kommer med buss fra San Antonio eller Ibiza så må du bytte i Santa Eulalia. Det gikk veldig greit – sjåføren pekte oss til riktig buss, og den gikk videre med en gang. 3 euro og 90 cent for begge bussene.

Hippiemarkedet er ikke så veldig stort, men de har klart å stappe ganske mye inn på liten plass!

Her finner du et telt med hippie-øl og masse forskjellige matretter, en restaurant, en kafe, flere små steder med matservering, kiosk, ansiktsmaling og hobbyhjørne for barn, et område for tegnere/malere og masse masse små boder med klær, sko, tilbehør og andre håndlagte ting.

Jeg ELSKER resort-moten og holdt på å gå amok av hvite blonde- og hekletopper og kjoler. Men det kan jo dessverre ikke brukes i Norge, så jeg klarte å begrense meg litt. Prisene er litt lavere på markedet enn på resten av Ibiza så det var gøy 🙂 Og til dere som legger merke til trynet – nope jeg har ingen sminke. Jeg daffet rundt en hel uke uten sminke, utrolig digg!

Deler noen flere markedsbilder under 🙂

Jeg er ikke så veldig fan av buss, så når det fantes et alternativ så tok jeg veldig gjerne det. Båten til Santa Eulalia kostet 7 euro (12 hvis du ville ha retur), og du kunne også ta den videre til Ibiza for en ekstra kostnad (12 euro en vei tror jeg). Den gikk omtrent hver time frem til klokken 17.

Båt er dyrere enn buss, men så får man også en helt annen opplevelse – under solen på åpent hav – nydelig! Turen tok ca. 20 min, og vi hadde en stopp på veien dit – absolutt ikke noe å si på det.

Promenaden i Santa Eulalia heter Paseo Maritimo og er helt nydelig. Den går fra havnen der båtene kommer inn – forbi hovedstranden Platja de Santa Eulalia til den andre stranden Platja des Pins. Anbefaler virkelig å gå den ut, og stoppe og ta seg noe å spise eller drikke mens man nyter den fantastiske utsikten.

Jeg fikk verdens beste sitron-granita i Santa Eulalia – kan lett reise tilbake kun for å drikke en sånn igjen! Laget av ferskskviset sitron – nam nam 🙂 Jeg opplevde også utrolig hyggelige mennesker i denne byen, så det var enda et pluss 🙂

Virkelig fine strender på denne siden av Ibiza – de slår alle i San Antonio!

Paseo de S’Alamera er et lite parkområde/åpen plass rett ovenfor strandpromenaden der det ligger flere butikker langs sidene, med en markedsplass på midten.

Den avsluttes med denne fontenen, og rett over her fant jeg bussen tilbake til San Antonio. Den siste gikk klokken 18, så vær litt obs på det! Blir fort litt pricey med taxi, men det er jo alltid billigere om man er flere 🙂

Jeg må bare dele noen bilder til av denne superkoselige byen 🙂

Jeg tenkte å lage et siste Ibiza-innlegg om San Antonio – siden det tross alt var der jeg tilbragte mesteparten av tiden min 🙂 Takk til alle dere som følger meg 🙂

Krystallklart vann på Formentera

Rett utenfor Ibiza ligger den lille øyen Formentera. Den har jeg hørt mye om – spesielt siden Nadal ofte ligger der med yachten sin om sommeren. Jeg vet ikke hva jeg hadde forventet, men øyen er skikkelig øde. Og da mener jeg skikkelig skikkelig øde. Til tross for det har de kanskje Europas fineste strand? 🙂  Siden jeg dessverre misset båten fra San Antonio til Formentera (den går kun en gang til dagen – kl 09, med retur kl 18) måtte jeg ta bussen inn til Ibiza town for å komme meg videre. 

Er det en ting jeg hater så er det å bli lurt. Jeg føler jeg er ganske god på å oppdage når jeg blir lurt, og dermed unngå det, men noen ganger klarer jeg ikke å se det. I Ibiza town ligger det flere små “kiosker” som selger båtturer og nattklubb-billetter. De ligger vegg i vegg med kjente restauranter og butikker så jeg trodde virkelig det var en safe bet å kjøpe båtbilletter derfra. Jeg fikk beskjed at den raske båten tok 30 min og kostet 30 euro tur retur, mens den “trege” brukte 1 time og 20 min, og kostet 20 euro. Han anbefalte virkelig ikke denne trege båten – for man fikk ikke se noe annet på turen, marsjfarten var bare lavere. 

Jeg valgte derfor tur/returbilletten til 30 euro. Båtene går ganske ofte til og fra Formentera fra Ibiza town – hver time eller oftere. Jeg gikk og stilte meg i køen ved den raske båten som han hadde pekt meg til – men derfra ble jeg bare viftet videre til en mindre båt – Illa Pitiusa på bildet over. Den båten brukte 1 time til Formentera, og kostet 20 euro å kjøpe ombord! Er det mulig liksom! Så jeg endte opp med å betale “rask båt pris” for treg båt…haha. Blir så irritert på folk som holder på sånn. Unødvendig!  Men da vet dere det – kjøp billett på Club Nautico – huset som hører til båtene, eller ombord på båten 🙂

Båtturen ut var ganske tøff – det er stort sett kun åpent hav mellom Ibiza og Formentera, så hvis du lett blir sjøsyk så kan det være greit å sjekke værmeldingen ift vind på forhånd. Det var overskyet noen timer, og mye vind, og det ble rett og slett kaldt, og store bølger. Så vi satt der og gynget med håndkler og sjal rundt oss hele gjengen. Sjøsprøyten stod, så for oss som satt på de første radene så fikk vi oss noen ufrivillige bad på turen utover. 

Det var derfor ganske digg å komme frem til den koselige havnen på Formentera. Der ligger restauranter og kafeer ved siden av hverandre, sammen med kiosk, turistinfo og små boder som leier ut både bil, scooter og sykkel. Det kostet 9 euro å leie en sykkel, og den jeg fikk var skikkelig skranglete. Med en gang han hadde justert setet opp så falt det ned igjen. Så jeg følte jeg syklet på en trehjulssykkel, haha. Ingen av girene virket, og selvfølgelig var den innstilt på den tyngste, så det ble faktisk skikkelig tungt å sykle – god trening i det minste 🙂 

Jeg ble overrasket over hvor øde Formentera var, og hvor lite det egentlig er å se der. Sentrum heter Sant Fransesc Xavier, og er virkelig ingenting; dette bygget, noen få butikker og restauranter. Hvordan de overlever aner jeg ikke….

Veiene jeg syklet på så stort sett sånn ut, og akkurat det syns jeg ikke var så fantastisk gøy. Jeg liker bedre bygninger og folkeliv. Det kom rare lyder fra buskene, og med den skranglesykkelen jeg hadde så var jeg livredd for å bli stuck der. Haha. Mil etter mil med grusveier og buskas. Det var da jeg skjønte at jeg aldri hadde klart meg alene i “villmarken”. 

På øyen ligger det også to enorme salt-innsjøer som man kan sykle rundt. På øde landeveier….haha!

Betalingen får man når man ser dette bygget. Forlatt og skummelt ved første øyekast, men restaurant med nydelig sjøutsikt i andre enden. Og begynnelsen på det jeg tipper er Spanias fineste strand 🙂 Området heter Ses Salines, og om jeg skulle dratt til Formentera igjen så hadde jeg bare dratt rett hit, og droppet alt det andre. 

Platja de Llevant og Platja de Illetes er to nydelige strender som ligger på øverste “ende av Formentera – på hver sin side. 

Her finner du det klareste azurblå vannet, og nydelig hvit sand. En perfekt dag å bare sole seg og bade her! Det som er så bra med Ibiza og Formentera som jeg har nevnt tidligere er at det ikke er overbefolket. Til og med en så kjent strand – og det var god plass, og mulig å finne seg en egen spot. 

Jo lenger ut man kommer, jo smalere blir det – og til slutt møtes de to sidene. Yachtene ligger i kø utenfor her 🙂 

Jeg badet til og med – det er ikke ofte til meg å være 🙂 Omtrent samme temperatur i vannet som det bruker å være på Kypros, så det må ha vært ganske bra. Skikkelig rent og fint vann!

Jeg skal allikevel innrømme at det var fantastisk å komme tilbake til Ibiza og sivilisasjon på ettermiddagen! Borte bra, men “hjemme” best 🙂 Da spiste jeg middag der og gikk og kikket litt i butikkene før jeg tok den siste bussen tilbake til San Antonio.

Nå sitter jeg på flyplassen i Barcelona og venter på fly videre til Kypros 🙂 Skal prøve å få til et par innlegg til fra Ibiza, tusen takk for fine tilbakemeldinger – det gjør det kjekkere å blogge igjen 🙂 

Koselige Dalt Vila og Ibiza town

Cirka 30 minutter med buss fra San Antonio ligger hovedstaden Eivissa – populært kalt Ibiza town. Bussen er helt ok, men stappfull på morgen og kveld, så om du har mulighet så er midt på dagen den beste tiden å dra på. Noen ganger må man kjøpe billett på bussen, andre ganger inne på stasjonen i San Antonio (som forøvrig ligger i sentrum), det får man beskjed om. Bussen koster kun 2 euro. 

‘Høydepunktet i denne lille koselige havnebyen er definitivt gamlebyen Dalt Vila – trange små gater som henger sammen med en gammel festning. Fra toppen av den kan du gå rundt til ulike små høyborger som har ulike navn – Baluarte de sant Jordi, Baluarte de Sant Jaume etc. Absolutt verdt å ta seg en tur opp på noen av disse for å få se utsikten over hele byen på forskjellige kanter.  

Yachtene ligger i kø rundt Ibiza, utrolig hvor mange mennesker i verden som har masse penger 🙂 🙂 

Hadde jeg hatt litt mer av det så hadde jeg lett tatt meg noen dager her! Hotel Mirador de Dalt Vila ligger oppe på en av høydene med et fantastisk utkikkspunkt over havnen. Det har fem stjerner og koster fra 3000 kr natten. 

Utkikkspunkt fra Mirador hotell 🙂 

Gamlebyen er full av koselige små gater og smug, og plutselig dukker det opp en restaurant eller cafe midt inni der. Sikkert nydelig å spasere her på kveldstid når det er opplyst også. Det er litt enklere hvis man bor i selve Ibiza!

Moten på Ibiza minner veldig mye om St. Tropez – hvite blondekjoler- og topper, korgvesker og fargerike sandaler med skinn og perler. Jeg elsker denne stilen, men alle de små koselige butikkene i gamlebyen er veldig veldig overpriset. Noen av varene er nok håndlaget og kanskje verdt det, men mye finner du til halv pris i San Antonio. Kjolene på bildet lå på rundt 1500-2000 kroner per stykk. 

På vei opp eller ned til toppen av borgen så kommer du til en koselig liten plass som jeg dessverre ikke husker navnet på. Her ligger flere koselige restauranter og kafeer ved siden av hverandre – og de byr på ulike spennende matretter 🙂 

Superkoselig 🙂 

Her er inngangen til gamlebyen fra bysiden – jeg gikk opp i borgen fra oppsiden, den korteste og bratteste veien til toppen 🙂 

En av mange koselige gater i hovedstaden. 

Et annet nydelig område i Ibiza town er Paseo Vara de Rey – en stor åpen plass med butikker og restauranter. Her ble det lunsj 🙂 

På La Bufetana kan du kjøpe enkle pizzastykker til 4 euro – denne var med ricotta og spinat, og var supergod! 🙂 

Midt på dagen er mye stengt for siesta, men det åpner igjen på ettermiddagen. Absolutt verdt et besøk hit! Videre vekk fra gamlebyen finner du også kjedebutikker som Bershka, Stradivarius og Mango, og også mindre frittstående butikker som er billigere. 

Nede ved havnen ligger båtene tett i tett, og herfra går det også store og mindre båter til Formentera. 

Ca. 1.5 km utenfor Ibiza by ligger Talamanca – den fineste stranden hvis du bor i byen. Fra restauranten Calma ytterst på båthavnen i Talamanca får du en helt nydelig utsikt over til gamlebyen 🙂

Og sist, men ikke minst! Jeg kunne ikke dra til Ibiza uten å besøke PACHA!! Denne superkjente uteplassen ligger 1 km fra havnen i Ibiza, og et sted jeg har hørt masse om siden 2008 da jeg jobbet på Kypros og ble kjent med Simona som jobbet som danser der. Hun viste alltid masse filmer og bilder fra stedet, og det så helt sykt ut! Jeg HÅPER å få besøkt innsiden av dette stedet også en dag! 🙂 

Hippie-tema på Pacha om dagen 🙂 

Nå holder jeg på å gjøre meg klar for å dra på Hippy marked i Es Canar – ønsker alle sammen en superfin dag 🙂 

 

Ibiza: a new paradise

Hei fra nydelige Ibiza! Helt siden Vengaboys kom med sangen “We’re going to Ibiza” i 1999 har jeg hatt lyst til å besøke denne lille spanske øyen utenfor Mallorca. Sammen med Mallorca, Menorca og Cabrera tilhører Ibiza og Formentera den spanske øygruppen Balearene. Da jeg kom over en flybillett direkte fra Oslo til kun 800 kroner, så ble valget enkelt 🙂 Bakdelen er jo selvfølgelig at flyet gikk midt på natten, og jeg fikk en jente ved siden av meg som sov på skulderen min i 3 av den 3 timer og 45 min lange flyturen. Jeg får jo som kjent A.L.D.R.I sove på transportmidler, så jeg hater generelt når lyset dempes og alle sover rundt meg. Men ekstra kjipt var det med et tungt hode på skulderen. Det hjalp ikke uansett hva jeg gjorde, hun flyttet seg i 1 sek og falt nedpå igjen. Er det mulig?! :O 

Jeg landet rundt 04 (samme tid som hjemme) og ble overrasket over hvor stor flyplass denne lille øyen hadde (om enn noe slitt). Det gikk kjapt å få bagasjen, og enkelt å få tak i taxi rett utenfor. Turen til San Antonio (eller Sant Antoni som det egentlig heter) tok litt over 20 minutter og kostet 40 euro inkl. tips. Sjåføren kjørte ekstremt fort – rundt 150 km/t, så jeg er glad jeg satt bak. I San Antonio hadde jeg booket Hostal Rosalia til 3200 kroner for 6 netter. Helt greit hotell, og veldig grei beliggenhet mellom strand og by, men ekstremt mye bråk, og ikke noe kjøleskap (så det blir lunkent vann hver dag, haha). Det er superstille her fra 8 om morgenen til midnatt, men så våkner monsterene opp og holder seriøst på til kl 08 om morgenen! Masse engelske ungdommer her, men også en hel haug med bablende spanjoler og smelling med dører. Veldig fascinerende siden hotellet ligger i en superrolig gate. De to første nettene sov jeg absolutt ingenting, og var derfor helt zombie på dagtid, haha. I natt var det litt bedre, så da hadde jeg energi til å dra en tur til Ibiza town. 

300 meter fra hotellet ligger Calo des Moro – den minste stranden jeg noengang har sett. Men Ibiza er veldig rolig – sjelden jeg har vært et sted med så lite turister/mennesker, så det er alltid mulighet til å finne ledig solseng. Ganske herlig i grunn. Kanskje det også har noe å gjøre med at en ussel solseng koster 7 euro (på Kypros 2.50), så du må betale over 200 kr per dag om du vil ha to senger og en parasoll. Da ryker kjapt noen tusen fra feriebudsjettet, så jeg ser at mange legger seg på håndkleet i sanden. Ibiza er ikke i nærheten så varmt som Kypros, så det går egentlig fint å gjøre det her, man brenner ikke av seg beina i sanden 🙂 Det er også en del vind, så dette er virkelig øyen for deg som ikke liker den intense sydenvarmen. Det ligger på rundt 29 grader på dagen og 22 om kvelden – ca. 10 under Kypros på denne tiden. 

Mitt definitive FAVORITTSTED på Ibiza er Sunset Strip og Cafe del Mar. Fra den lille stranden går det en smal asfaltert vei videre langs sjøen – det perfekte sted å jogge dersom man er tidlig nok oppe. Og helt nydelig på kveldstid. Ibiza er kjent for sine solnedganger, og her samles ALLE for å se solen gå ned på kvelden. Det er helt fantastisk her – sitte og kose seg med god mat og drikke mens solen går ned i havet rett ved siden av deg. Og jeg bor så nær at jeg kan oppleve dette hver kveld! Amazing! 🙂 Sunset strip forvandles til barer og uteplasser på kveldstid, men siden jeg er her alene så har jeg ikke sett så mye til party-livet. Må definitivt dra tilbake med venner en annen gang! 🙂 

Det perfekte stedet for å spise frokost er The Skinny kitchen. Her har de amazing mat med bra næringsinnhold til ikke altfor ille priser 🙂 Jeg betalte 130 kroner for smashed avokado toast med halloumi (Ibiza er generelt dyrt). De har også alle slags protein-shaker og bowls – definitivt verdt å sjekke ut om du skal til San Antonio – ligger fint til ved marinaen. 

Denne restauranten i vannkanten ser også helt amazing ut! Jeg hadde egentlig planer om å trene masse på denne turen men drop-in på de ulike gymmene koster 2-300 kroner per dag, så det er bare å glemme. Derfor blir det forsøk på noen løpeturer, og masse powerwalks, så får jeg ta treningen igjen på Kypros 🙂 

Marinaen i San Antonio er relativt stor med blanding av “normale” og gigantiske yachter, og koselige fiskebåter 🙂 

Bystranden heter S’Arenal, og ligger rett ved marinaen/sentrum i San Antonio. En helt ok langgrunn strand der man kan leie solsenger for 7 euro per stykk. Jeg var her i går, og det var vanvittig mange selgere som gikk att og frem hele tiden. De tar ALDRI pause, og hyler om vann, juice og øl. I tillegg er det masse afrikanske ulovlige selgere som går rundt og prøver å prakke på deg solbriller, smykker, håndklær, hårfletting etc. Dette slås hardt ned på på Ibiza, og to ganger ble de fraktet bort av politiet. Det står også skilt flere steder at man ikke må handle hos gateselgere da dette er ulovlig. Det er ikke denne stranden du velger om du ønsker å slappe av, men om du vil ha mye liv, så er det nok et bra valg 🙂 🙂  

I nærheten av S’Arenal-stranden ligger også masse uteplasser, kafeer og restauranter, så det er enkelt å finne steder å kjøpe seg mat og drikke i løpet av dagen. 

Promenaden fortsetter videre til Bahia de San Antonio, en liten halvøy – og forlengelsen av selve San Antonio. Her ligger hoteller og strender på rekke og rad bortover 🙂 Hvis jeg skulle valgt bosted nå som jeg er kjent her så hadde jeg valgt noe i nærheten av bystranden, da har du alt innen superkort rekkevidde. 

Ocen Club Ibiza ligger også ved denne stranden, og her er det høy Moet-faktor og pool party på dagtid. Inngangsbillett 15 euro og drikke utenom. 

Når du ber noen om å ta bilde av deg og dette er det  du får……aner ikke hva jeg ser på…haha 🙂 

Kjempefint ved havnen og sentrum i San Antonio – koser meg skikkelig her 🙂 Håper jeg klarer å oppdatere litt mer fra resten av turen 🙂 God natt!