Utflykt på Rhodos: Faliraki og Lindos

De fleste og de mest populære feriestedene på Rhodos ligger på østkysten. Om man ønsker å unngå folkemengder og besøke strender med lite mennesker så er det også mulig å dra til vestkysten. Her er det et roligere tempo, men det er også kjent for å blåse veldig mye, og er derfor mest populært blant surfere. På vestsiden ligger også Ixia, som visstnok skal ha øyas vakreste solnedganger.

Når vi leide bil så valgte vi å holde oss til østkysten. Det er begrenset hva man får tid til på en dagstur så vi valgte oss ut Faliraki, Tsambika og Lindos. Å leie bil på Rhodos var veldig enkelt og veldig billig. Vi fant et sted i havnen i Rhodos by som skulle ha tretti euro for en dag, inkludert alle utgifter. Vi hentet bilen klokken ti om morgenen og måtte levere den tilbake før klokken åtte på kvelden. Det var en dårlig bil med liten motor, så man kunne selvfølgelig betale seg opp for å få bedre standard.

Vi hadde blitt tipset om Oasis Beach fra bekjente i Norge, og måtte derfor stoppe der for å kikke. Umiddelbart så minnet denne stranden meg om Italia, og spesielt Capri der solsengene er spredd utover på steinberg. Oasis var en koselig liten strand med en beach-bar plassert i fjellveggen. Det var allikevel ikke en wow-opplevelse, og vi valgte å kjøre videre til Faliraki for å legge oss på stranden der.

Faliraki hadde en deilig lang sandstrand, og det var skikkelig fint å ligge noen timer der. Mye finere strand enn i Rhodos by, så hvis du reiser for sandstrand så er nok dette stedet å bo. Avstanden er ikke altfor lang til Rhodos by heller, man kan ta buss eller taxi. Vi la oss ved Chaplins Beach bar, og jeg hadde nok gått hit igjen: fin strandbar med kort vei til toaletter. Det finnes sikkert steder med finere solsenger på den stranden også, men det fikk vi ikke tid til å utforske.

Skulle gjerne hatt mer tid i Faliraki, men siden vi skulle rekke alt på en dag så fikk vi dessverre ikke tid til å se oss om i gatene der. Det så ut som de inneholdt mange butikker, restauranter og utesteder. Faliraki skal visstnok være stedet for deg som vil ha fest og moro i ferien. Før vi dro spiste jeg turens beste vaffel med is her.

Neste stopp var Tsambika. For å komme opp til klosteret på toppen så må man ta en liten avstikker fra hovedveien ved busstoppet. Jeg er veldig glad for at vi ikke kom dit med buss. Vi møtte noen sveitsiske turister som stod rådville i veikanten og lurte på hvordan de skulle komme seg til startpunktet. Vi ble redningen deres. Det var ganske langt, bratt og svingete oppover, med dårlig vei. Nesten så vidt bilen klarte det, her burde man ha firhjulstrekk.

Fra startpunktet er det en kort ti minutters tur på cirka 300 trappetrinn opp til Tsambika-klosteret som ligger på toppen av klippene. Klosteret er tilegnet Jomfru Maria, og legenden sier at barnløse kvinner som ønsker å bli gravide skal gå barføtt til klosteret og be til Jomfru Maria. Blir ønsket oppfylt skal guttebarn døpes Tsambikos og jentebarn Tsampika.

Fra toppen får man også nydelig utsikt over det som regnes den beste stranden på Rhodos: Tsambika Beach. Den store sandstranden ligger omringet av fjell, skoger og lekkert turkisfarget vann. Den skal også være langgrunn, og derfor veldig barnevennlig. I følge google så finnes det også noen restauranter der så her kan man sikkert tilbringe hele dagen.

Når vi kom ned igjen fra klosteret så begynte tiden å renne fra oss så vi måtte skippe Tsambika beach, og satte kursen rett mot Lindos. Lindos er kanskje det mest instavennlige reisemålet på Rhodos. Byen blir også kalt “den hvite byen” på grunn av de små hvitkalkede husene med blåmalte dører som klatrer oppover åssiden.

Gatene er smale og fylt med hyggelige kaféer og små sjarmerende butikker. Lindos er faktisk også den eneste av de tre antikke byene i Rhodos som fortsatt eksisterer som et bysamfunn, og det gjør den til et unikt turistmål.

Vi fikk dessverre ikke tid til å besøke Lindos Akropolis – festningsanlegget som gjennom tiden har blitt bygget ut av grekere, romere, bysantinere og ottomanere fra antikken. Festningen ligger på toppen av byen, og man skal visstnok få en fantastisk utsikt over Lindos om man tar seg bryet med å gå alle trappetrinnene til toppen. Jeg er litt lei meg for at vi ikke fikk tid til det.

Lindos er også kjent for å ha noen av de beste strendene på Rhodos. Hovedstranden Megali Paralia (som betyr stor strand) er en kjempekoselig sandstrand med solsengutleie og små tavernaer. Til tross for navnet, så er stranden ganske liten, så jeg vil tro man må være tidlig ute i høysesongen om man skal få plass på solsengene.

På motsatt side ligger Lindos Pallas-stranden. Også en fin sandstrand med solsenger og restauranter. Hvis du kommer med båt til Lindos så er det denne stranden du ankommer først.

På motsatt side av Lindos ligger den nydelige pittoreske bukten Sankt Pavlos. Jeg fikk flashback til Italia og klippestrendene igjen, men her syns jeg det var veldig sjarmerende med stråparasoller i ulike platåer, og kanskje det reneste klareste vannet på Rhodos. Her kunne jeg veldig gjerne tilbragt en dag.

Siden bilen måtte leveres før klokken åtte så fikk vi dessverre ikke tid til å spise middag i Lindos. Det ble med en slush, og så satte vi farten tilbake mot Rhodos by etter en veldig fin dag på opplevelsestur.

Vi avsluttet kvelden med gresk middag på La Veranda taverna. Koselig bygg, fin location med utsikt over gamlebyen, men maten var ikke spesielt imponerende så jeg ville bare dratt hit for en drink. Alt i alt en veldig fin dag, og generelt en herlig uke i godt selskap på Rhodos 🙂

Les om Rhodos by her: https://lisaskramh.blogg.no/rhodos-den-storste-av-dodekanesene.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rhodos: den største av Dodekanesene

Det var utrolig herlig for en vinterblek kropp med noen sommerdager i slutten av mai. Påfyll av D-vitamin og endelig å kunne senke skuldrene litt var fantastisk. Ikke minst å få litt farge før sommeren setter inn. Turen gikk til Rhodos, den største av Dodekanesene-øyene, en øy jeg ikke hadde besøkt tidligere. Den ligger i nærheten av Tyrkia og har rundt 120 000 innbyggere, der nesten halvparten av disse bor i Rhodos by.

Vi reiste på chartertur med Ving og betalte litt over seks tusen kroner for fly og hotell. Bagasje, buss til hotellet og mat på flyet kom utenom og utgjorde en tusenlapp ekstra. Første gang på charter siden 2002! Jeg ble imponert over Ving sitt eget flyselskap; Sunclass Airlines. Kjempestort langdistansefly med to midtganger. Til en annen gang så anbefaler jeg å betale ekstra for seteplass. Vi var heldige på vei ned, men på vei hjem igjen fikk vi seter uten vindu bakerst ved siden av inngangen til toalettene.

Distansen fra flyplassen til hotellet vårt var seksten kilometer. Hadde man ikke hatt koffert så kunne man nesten ha gått. Charterbussen kjørte innom alle mulige krinker og kroker, og etter å ha sittet i bussen tretti minutter for å vente på at alle folkene skulle komme med så tok det en ekstra time før vi var på hotellet. Hadde vi visst det så hadde vi droppet det og tatt taxi direkte.

Vi bodde på Hotel Athineon som lå i utkanten av gamlebyen på motsatt side av Elli Beach, hovedstranden. Det var et helt greit leilighetshotell med god plass, gode senger, bra trykk i dusjen og veldig hyggelig personale. Minuset var dårlig wifi (som alltid i Hellas), veldig kaldt rom og elendig gym – som med de fleste andre hotell. Skulle jeg valgt igjen så hadde jeg bodd nærmere Elli Beach. Vi betalte ekstra for sjøutsikt, det var også en vits – utsikten på bildet over er den de kaller for sjøutsikt. Absolutt ikke verdt ekstra cash, bare ekstra mas fra trafikken og båtene, haha.

Vi hadde gledet oss til soling, slengte på oss bikini og la oss ved bassenget så fort vi hadde sjekket inn. Det var iskaldt, overskyet og vind. Det varte ikke lenge før vi måte gi opp og kle på oss, både bukse og jakke. Veldig skuffende, og veldig rart å oppleve Hellas sånn. Det føles ut som Kypros i slutten av mars. Det var også veldig få mennesker rundt omkring, så det oppleves nesten litt som i covid-perioden.

Siden det var for kaldt for soling, så ga det mye tid til å bli kjent med gamlebyen. Gamlebyen i Rhodos by er sentrert rundt det enorme Grand Masters Palace. Hele byen er omringet av en vanvittig lang og høy mur. Det gjør at den er veldig koselig, og innenfor murene finner du smale brostensgater, turistsjapper, kaféer, restauranter og små boutique-hotell.

Byens midtpunkt er Hippocrates Fountain som ligger midt i gamlebyen. Anbefaler å holde seg unna restaurantene som ligger her. Vi ble skikkelig lurt første kvelden på den som heter Kolona. Forferdelig mat og dårlig service. Etter denne opplevelsen så valgte vi å google oss frem til gode restauranter og forhåndsbooke bord til de andre kveldene. Her var Line en racer, ringte rundt og booket for oss.

Fire steder står igjen som en veldig god matopplevelse, og som jeg anbefaler å teste på Rhodos. Pan & vino hadde utrolig god pizza! Ellers var maten, drinkene og lokalene helt magiske på Sissitio. Divan Restobar hadde også veldig god mat, sammen med Nor Beach House Project der vi tilbragte de to siste dagene. Det hadde også sinnsykt gode vafler og creper med is over alt i hele byen. Et must!

Vi kjørte stort sett trening og alkoholfri hver dag, men vi hadde en utekveld der vi startet på Sissitio, dro videre til Macao Cocktailbar som var et veldig typisk sted for lokale (litt high end med gode drinker og høye priser), før vi avsluttet på Fuego som var et kult sted, men mer livlig og med flere internasjonale mennesker.

Partygaten holdt vi oss langt unna. Vi gikk gjennom den en dag, men den så helt forferdelig ut – jeg tror Ayia Napa lett vinner konkurransen om den beste partygaten i forhold til Kos og Rhodos. Føler meg uansett litt for gammel for det kjøret der, alt virker så mye mer skittent og ufresht enn da man var tjue.

Vi trente forresten på My Oxygen gym som lå like ved hotellet. Superfin beliggenhet med sjøutsikt, men litt gammelt utstyr og apparater. Vi fikk allikevel nesten kjørt alle styrkeøvelser vi ville, og det var en fin start på dagen. Jeg reagerte litt på prisen – trettito euro for fire klipp. På Kypros får du en hel uke for tjuefem.

Dagene tilbrakte vi stort sett på Elli Beach, cirka to kilometer å gå fra hotellet. Det er en skikkelig rullesteinstrand, og i sydenstandard må det vel sies å være en ganske dårlig strand. Men det var egentlig ikke så farlig for solsenger hadde de, og det var uansett ikke badetemperatur. Jeg har sjelden vært i Hellas og sett så få mennesker bade.

Elli Beach er delt i to: den første delen, som jeg kaller den pene delen, hadde komfortable solsenger og fancy restauranter som Elli, Ronda, Baia og Nor Beach House Project. Det var det fineste området på hele Rhodos spør du meg. Den ene delen hadde plastsenger og virket litt mer shabby bort mot akvariet på enden.

Når du rundet akvariet så fikk du Windy Beach på andre siden. Det var virkelig enormt stor forskjell, jeg er SÅ glad for at vi ikke bodde på den siden. Det blåste mye mer, var store bølger i sjøen, og oppleves som mye kaldere. Det eneste minuset var at solnedgangene var på Windy Beach-siden, så de fikk vi sjelden med oss. Når det er sagt så var det kanskje den minst imponerende solnedgangen jeg har sett i Hellas. Det må presiseres at dette kommer fra en som er ganske obsessed med solnedganger og har sett mange fra ulike steder i verden 🙂 Så forventningene er alltid store på nye steder!

Vi lå de fleste dagene på plastsenger på den “kjipe” delen, fordi vi antok at sengene på den finere delen var veldig dyre. Vi betalte seks euro per solseng. Det ble heldigvis varmere og varmere for hver dag, og til slutt så føles det nesten som syden, men jeg tror tjueåtte grader var den høyeste temperaturen vi fikk.

Nest siste dag bestemte vi oss for å unne oss litt ekstra og dro på Nor Beach House Project – mitt absolutt favorittsted på hele Rhodos, og egentlig en av de få grunnene til å dra tilbake. Vi leide en sinnsykt digg daybed i sjøkanten, og fikk bakoversveis når den bare kostet tjue euro! Tenk at vi kunne ha ligget der og kost oss hver dag for nesten samme pris som på plastsengene. Det gjelder nok bare tidlig i sesongen – på Kreta i fjor sommer så kostet en sånn seng hundre euro.

Gjett om vi dro tilbake hit på lørdagen da! Tjukke behagelige madrasser, puter, og fantastisk mat og drikke servert rett på solsengen – helt amazing!

Dagene gikk stort sett i trening, soling, hjem og dusje, ut og spise og tråkke litt i gamlebyen, før vi var i seng til halv tolv. Avslappende og deilig ferie.

I tillegg til gamlebyen så fantes det en nyere bydel litt høyere oppe. Her lå en del koselige kafeer og uteplasser, sammen med alle kjedebutikkene som Zara, Bershka, Stradivarius etc. Generelt så syns jeg ikke shoppingen var noe bra, så det ble en billig tur. Unnet meg derfor et par Gucci-solbriller siste kvelden.

En morgentur til Monte Smith Hill er en fin opplevelse. Cirka tretti minutters tur fra gamlebyen opp til høyden der man også finner Acropolis med Temple of Pythian Apollo, som virkelig er veldig lite å skryte av hvis man har besøkt Athen. Men utsikten over Rhodos by og Windy beach er veldig fin fra toppen!

Vi var ikke så kulturelle, men siste dag besøkte vi Roloi Clock Tower som er det høyeste punktet i Rhodos by, og visstnok skulle gi fantastisk utsikt over hele byen. Prisen var heldigvis ikke mer enn fem euro (som også inkluderte en drikke), og mer var det heller ikke verdt. Det var femtitre små steg opp i tårnet, og når man kom opp så var det kun små luker å kikke ut av, veldig skuffende! Skulle nok heller prioritert å besøke Grand Masters Palace og gå på toppen av muren der.

Rhodos er egentlig ikke en øy jeg kunne tenke meg å reise tilbake til, men akkurat dette stedet kunne jeg gjerne tilbrakt mer tid på 🙂 Det var veldig deilig med litt varme i mai, og jeg kan ikke få skrytt nok av Nor Beach House Project!

Ellers så syns jeg det gikk helt greit å reise med charter. Helt frem til kvelden før avreise. Da sjekket jeg tilfeldigvis Avinor og så at flyet vårt neste dag var forsinket med veldig mange timer. Jeg ble umiddelbart veldig glad siden det betydde en ekstra dag i solen. Det som var veldig merkelig var at Ving ikke hadde informert oss om dette, verken på SMS, mail eller telefon, og vi skulle fremdeles bli plukket opp med bussen tidlig neste morgen. Hotellet visste ingenting. Vi prøvde flere ganger å ringe Ving, men det ble brutt. Jeg måtte ringe mamma og få henne til å prøve fra Norge.

Dette ødela siste kvelden vår fordi vi måtte bruke mye tid på å finne ut av hva som var riktig og ikke, samt at beskjeden mamma fikk av Ving var nedslående: vi måtte bli hentet til samme tid fordi de ikke fikk flytte innsjekkingstiden på bagasjen (!) Det endte med at vi ble hentet før halv tolv på formiddagen for et fly som gikk nærmere halv syv på kvelden, snakk om surt! Å tilbringe hele dagen på en bitteliten flyplass var en skikkelig dårlig avslutning på en fin tur, og det gjør at det virkelig ikke frister å reise charter igjen. Jeg har aldri hørt om noe så idiotisk. Innsjekk stengte halv fem, men bagasjeinnsjekk stengte halv ett?! Nesten så man hadde lyst å sette igjen bagasjen.

Foruten Rhodos by så leide vi også bil en dag, og utforsket litt mer av øyen. Jeg skriver om dette i et eget innlegg 🙂

En helg i München

Er det en ting det ikke har vært nok av de siste årene så er det reising. Da koronarestriksjonene lettet i vår fristet det derfor å komme seg på tur igjen. Målet var egentlig Amsterdam, men det var dyrt og flyene gikk ikke på de riktige dagene. En av de få weekendmulighetene uten å måtte ta for mye fri fra jobb var München. München er hovedstaden i den tyske delstaten Bayern. Det er den tredje største byen i Tyskland, med cirka 1.5 millioner innbyggere, og hjemstedet til sensasjonen “Oktoberfest”.

Karoline og jeg reiste fredag til søndag og betalte rundt 1 500 kroner tur retur med Norwegian. Flyturen var direkte, og tok to timer og femten minutter. Vi bodde på et ganske enkelt, men helt greit hotell som het Maritim. Gode senger, puter og dyner. Betalte rundt 1 800 kroner for to netter. Hotellet lå litt utenfor bykjernen, men rett ved togstasjonen så det var egentlig helt greit. Bussen fra flyplassen (Lufthansa Express Bus) stoppet også ved togstasjonen, og billetten kostet elleve euro hver vei. Det tok i overkant av tretti minutter å komme seg til sentrum.

Vi startet turen med lunsj på L’Osteria som ligger flere steder i byen. De har pizza og pasta til en billig penge, og jeg husket stedet fra Wien. Helt greit, men det finnes bedre pizzaer enn dette 🙂 Stedet derimot var veldig hyggelig, og været bra nok til at vi kunne sitte ute og spise.

Resten av dagen tilbragte vi på sightseeing i byen. Vi besøkte Marienplatz med gigantiske Neues Rathaus som ble oppført mellom 1867 og 1909. Den enorme fasaden til det nye rådhuset er dekorert med ulike skulpturer av historiske personer, konger, hertuger og martyrer. I dette området finnes mange kafeer, restauranter og butikker. Her ligger også Frauenkirche der du kan gå opp i tårnet og få utsikt over hele byen, cirka 100 meter over bakken. Det kostet syv euro, og man måtte gå opp et par hundre smale trappetrinn til toppen. Absolutt verdt det for utsikten sin del 🙂

Fra Marienplatz er også veien kort til Viktualienmarkt – ferskvaremarkedet med frukt og grønt som ligger midt i sentrum. Her finnes også en mengde åpne plasser der folk samles på en av de mange uteserveringene. Jeg syns stedet var ganske oppskrytt, og ekstra merkelig var at det var stengt på søndager. Vi var så heldige (eller uheldige) å være der under vårens “Oktoberfest” så det var enormt mange i lederhosen, og det var fullt liv på den kjente ølhallen Hofbräuhaus.

Siden tyskerne er så ekstremt dårlige i engelsk (jeg har faktisk aldri opplevd noe lignende), så fant vi ikke dette ut før etter vi kom hjem. Vi lurte derfor på om folk kledde seg sånn hver helg når de dro ut på byen. Det var heldigvis ikke tilfelle 🙂

Favorittstedet mitt i byen var uten tvil Gucci cafe, eller Cafe Roma som den egentlig het. Kjempefint sted både inne og ute, og jeg fikk supergod burrata-salat og nydelig lavakake til dessert. Både butikken og kafeen ligger i Maximilianstrasse, som er designershoppinggaten i München. Her ligger også det superfine hotellet Kempinski. Vi satt ute og spiste med varmelampe, en nydelig kveld, og også den eneste dagen med opphold.

Lørdagen var det dessverre regnvær, så vi bestemte oss for å ta en hop-on hop-off buss for å se litt av byen. På grunn av været så ble det ikke så mye hop off, men utenfor bykjernen så ligger det gigantiske slottet Schloss Nümphenburg, Olympiapark og Münchens «Hollywood», Bavaria Filmpark, sammen med BMW-museet. Bussen kostet 25 euro for en hel dag. Det var obligatorisk med maske på all offentlig transport i Munchen i april/mai, og man fikk kun lov til å bruke en viss type maske – FFP2.

Vi hoppet av på Olympiapark og tok heisen opp i det nesten 300 meter høye TV-tårnet. Fin utsikt fra toppen, men gråværet ødela mye. Vi spiste frokost i første etasje der det var en innholdsrik buffet, men vi droppet å gå tur i parken på grunn av regnværet. Deretter tok vi en bussrunde i sentrum (anbefales ikke fordi bussen ikke har sin egen kjørefil og man kan nesten gå raskere) før vi sa oss ferdige med sightseeingen og tok oss en liten shoppingrunde.

Jeg ble ikke spesielt imponert over shoppingen i München generelt. Jeg fant en gøy butikk som het Rose Moda som jeg endte opp med å handle mye i, ellers var det dårlig.

Vi fikk heller ikke de helt store matopplevelsene i München. Det er ikke den beste byen (eller landet?) for en vegetarianer med pølser på menyen over alt. Lørdagen endte vi opp på Eataly, der pastaen var helt okei. Eataly er et ganske kult konsept – et eget lite italiensk univers som er verdt et besøk uansett.

Da vi søndag morgen også dessverre våknet til dårlig vær så bestemte vi oss for å dra på Residenz-museet etter at vi hadde spist frokost på den ærverdige kafeen Luitpold. På Luitpold jobbet det kun greske servitører, så for en gangs skyld var det mulig å gjøre seg forstått. Det var faktisk veldig frustrerende at man ikke kunne kommunisere på engelsk noe som helst sted utenom i hotellresepsjonen.

Jeg tror aldri jeg har opplevd dårligere service eller møtt surere mennesker enn vi gjorde på Residenz. Den kongelige residens ligger i bykjernen, og er den tidligere residensen for hertugene og kongene av Bayern. I dag er residensen et statlig museum, og det var et gigantisk område der man kunne kjøpe ulike pakker ut fra hva man ville se. Vi var ikke klar over at det var maskepåbud her, så etter at vi kom inn i billettområdet uten maske så var vi hatet resten av tiden vår i Residenz. Det var MYE himling med øynene, før de hevet stemmene og skrek og pekte på tysk.

Det ble ikke bedre inne på museet som var en enorm samling av kongelige rom med fargerike tapeter, eksklusive materialer og gulldetaljer. Jeg tror vi gikk gjennom 130 ulike rom. Noen ganger avviket vi litt fra pilenes retning, og fikk høre det som det sang etter. Jeg tror virkelig disse menneskene må hate jobben sin.

Vi avsluttet turen på Viktualienmarkt der Karoline fikk kjøpt seg en stor tallerken med ulike tyske pølser – og sauerkraut. Det eneste de hadde på menyen som jeg kunne ha var kaffe, haha.

Alt i alt så vil jeg si det var en helt grei by med mye fin arkitektur, og en imponerende designergate. Men vi opplevde det som nok med to dager der, og München er nok ikke et sted jeg kommer til å besøke igjen.