Bucuresti layover

Aldri i hele verden hadde jeg trodd jeg skulle reise til Romania. Det står så langt nede på listen at jeg er usikker på om det noengang hadde blitt prioritert. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor, men det har nok mye å gjøre med de aggressive tiggerne jeg møter på gaten i Oslo, og oppførselen til rumenere på Kypros. Veldig mange raserer leiligheter og stikker av fra husleie – i tillegg til at de stjeler det de kan, rett foran nesen på deg. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, og jeg har to rumenske venner som jeg ikke har noe vondt å si om, men dette er mine opplevelser generelt, og mest sannsynlig grunnen til at jeg ikke har hatt lyst å besøke landet.

Men billige flybilletter med Blue Air førte meg til Bucuresti på vei til Norge, og etter å ha sovet på sofa store deler av ferien så var det utrolig herlig å komme til en stor myk seng i den rumenske hovedstaden! Jeg fikk firestjerners hotell med frokost inkludert til 350 kr natten – det er ikke mange steder! Hotellet het Venis Boutique Apartments og var lite og koselig, plassert rett nedenfor Piata Victorei midt imellom gamlebyen og Herastrau-parken. Frokosten var croissanter, lyst brød, ulike ost- og kjøttpålegg, salat og et utvalg med musli og cornflakes. Ikke det store utvalget – men helt greit.

Romania har ikke euro til tross for at de er medlem i EU, og myntenheten heter lei (RON). Per dags dato er 1 lei ca. 2 norske kroner. Jeg tok ut 500 lei når jeg ankom byen, og hadde seriøst problemer med å få brukt de opp på de to dagene jeg var der. For det er ingen tvil om at Romania er relativt billig. Jeg betalte under 100 kroner for middag med drikke, lunsj enda billigere. Taxi var latterlig billig – 30 lei fra flyplassen som lå 20 km unna. En ting som er verdt å merke seg er at man ikke kan betale med lei på taxfreen på flyplassen i Bucuresti. Det var en strek i regningen for meg som hadde over 100 lei igjen – som jeg hadde tenkt å bruke der. Å bruke opp 200 kroner på mat og drikke der var umulig, så jeg ga pengene til en dame i en butikk 🙂 Så pass på å bruke opp mesteparten av pengene før du kommer til flyplassen!

Jeg må begynne med gamlebyen. For den er overraskende koselig. Blant fantastiske flotte gamle barokkbygninger ligger kafeer og restauranter på rekke og rad. For Bucuresti er virkelig byen for deg som elsker mat og drikke. Her har du mange muligheter. De er også kjent for supergode lemonader, og du får de i alle tenkelige utgaver.

Søtsaker er de også gode på – og det finnes mange konditorier og chocolaterier i byen med et spennende utvalg.

I tillegg er det mange steder i gaten der du bare kan kjøpe over disken 🙂

Cremeria Emilia må testes om du er i Bucuresti – her får du den beste isen!! Ligger midt i gamlebyen og har et koselig sitteområde utenfor.

Utenfor gigantiske Hotel Intercontinental på vei mot gamlebyen – et perfekt sted å bo hvis du har råd til det 🙂 Mange koselige gater og smug – deler noen bilder av gamlebyen.

Gamlebyen avsluttes ved kjøpesenteret Unirea ved Dambovita-elven. Derfra går en lang allé til området som kalles Centrul Civic. Bare for å si det – det kjøpesenteret er helt elendig. Om du liker kjedebutikker så har de Bershka, Stradivarius, New Yorker etc som er ok, men alt annet inni er superweird – hele måten senteret er satt sammen på – jeg kan ikke forklare det.

Promenada Mall er veldig mye bedre!

Bulevardul Unirii leder deg til Parliamentet – og dette er faktisk Europas største parliament, og verdens nest største administrative bygning etter Pentagon. Bygningen har 12 etasjer, er 270 meter lang og 245 meter bred. Den er synlig 48 meter over bakken, men går også 15 meter under bakken.

Et helt nabolag med stadion, kirker, klostere og hus ble jevnet med jorden for å få plass til det gigantiske bygget. Bare til lysekronene inni så ble det brukt 3500 tonn krystall, og den største lysekronen måler 9 meter i diameter, veier 5 tonn og har 1.000 lyspærer!

Det er mulig å få se innsiden av parlamentet via organiserte turer. En billett koster 40 lei – ca. 80 kroner. Jeg prøvde å melde meg på en av dagens fem turer, men alle var fullbooket. Så om du vil se innsiden så må du booke billetter minimum 24 timer på forhånd. Remember that!

Videre fra Parlamentet kan du gå via Park Izver og krysse elven over til byens koseligste park – Cismigiu.

Denne parken er virkelig super-sjarmerende med en en liten innsjø der du kan leie robåt eller pedal-båt, flere små serveringssteder, is-boder og koselige grøntarealer.

Taxi er et stort problem i Bucuresti – kanskje enda verre enn i Budapest. Men her var jeg heldigvis bedre forberedt enn jeg var i Ungarn. Hvis du er heldig og finner en “normal” taxi så er det ekstremt billig. Jeg betalte 40 kroner for en som kjørte meg fra kjøpesenteret til hotellet, ventet mens jeg var innom hotellet, og så kjørte meg til andre siden av byen. MEN, man blir på det sterkeste frarådet å sette seg inn i en taxi fra gaten. Og siden byen har ganske store avstander så er akkurat det litt slitsomt. For hvis man er lei av å gå så er det liksom ikke bare til å hive seg inn i en taxi (selv om de er over alt). Så det ble over 2 mil i beina begge dagene.

Jeg tok en annen vei tilbake til hotellet når jeg skulle hjem igjen på ettermiddagen, og fant enda flere flotte bygninger. Atheneum er konserthall, og et kjent landemerke i byen.

En liten perle som også dukket opp bak et smug var Gradina Eden! Et helt FANTASTISK sted som serverer drinker, både med og uten alkohol, og et stort utvalg friske lemonader. Jeg følte jeg var i et helt annet land.

Her kan du legge deg i en hengekøye og nyte livet 🙂

Med en ferskpresset juice 🙂 Absolutt et must om du er i byen!

Anbefaler også Pizza Mania – et lite koselig pizzasted nær Piata Victorei med kjempegod pizza laget på surdeigsbrød. Jeg tror jeg betalte 50 kroner for den minste pizzaen med drikke – SÅ billig!

Er det en ting Bucuresti har mye av så er det biler og trafikk. Firefeltsveier og biler susende i ett. Til gjengjeld har de veldig mange parker der man kan slappe av uten å høre på byens trafikkaos. På andre siden fra gamlebyen ligger Herăstrău – den største og mest kjente parken i Bucuresti. Den er gigantisk og strekker seg over 187 hektar, inkludert en stor innsjø.

Inni parken ligger også et landsbymuseum som viser litt mer om hvordan livet på den rumenske landsbygda er. Hvis du vil sjekke ut dette så husk at det er stengt på mandager.

Midt inni parken dukket det opp en liten Michael Jackson memorial <3

På enden av innsjøen liker Hard Rock cafe 🙂 

Favoritten 🙂

Når jeg er ute og reiser så liker jeg å bare gå, og se hvor jeg ender opp. Når jeg gikk fra parken og motsatt vei bort fra byen så fikk jeg med meg veldig mye av det lokale livet – fiskere langs små brygger, små fattige hus og barn som leker i gatene.

Det elektriske systemet i Bucuresti ser ikke akkurat så trygt ut….vanvittig mange hus som hadde ledningene hengende ute i gatene….

Jeg er egentlig ganske positivt overrasket over byen – samtidig er den på en måte litt….shabby. Shabby chic kanskje…:)