Kontraster i Thessaloniki

Grunnen til at jeg havnet to dager innom Thessaloniki var fordi det var veldig billig flybillett derfra til Kypros. For å komme oss til Thessaloniki tok vi fly. Liten og dårlig flyplass i sentrum av Mykonos der alle var samlet i ett rom. Kanskje dobbelt så stor som Stord lufthavn. Men det var skikkelig digg at turen til fastlands-Hellas kun tok 40 minutter. Flyselskapet var Aegean – gammelt fly med god beinplass.

Fra flyplassen i Thessaloniki til sentrum var det et godt stykke, og vi endte opp med å betale 35 euro inkludert tips. Det må ha vært ganske langt, for generelt så var det ekstremt billig å ta taxi i den greske byen. Vi betalte rundt 3-4 euro for å kjøre 5-10 kilometer i sentrumsområdet.

Thessaloníki er den neste største byen i Hellas og den største byen i området Sentral-Makedonia. Byen har over en million innbyggere, og er full av kontraster. Noen områder er fattige og falleferdige, mens andre er sjarmerende og koselige. Du kan finne ekstremt billig shopping om du drar til riktig område. Egnatia Avenue er stappfull av små butikker med kjoler, topper, sko og sandaler til ti euro. Akkurat som en levende ebay – perfekt for meg!

Ellers heter den mest kjente shoppinggaten Tsimiski. Her finner du mange kjedebutikker og frittstående butikker til helt greie priser.

Denne gaten har også mange restauranter og er veldig koselig på kveldstid. Anbefaler Famigliano; en italiensk restaurant helt nede ved havnen. Andre shoppinggater som kan være verdt å sjekke ut er Mitropoleos, Ermou og Proxenou Koromila. Disse gatene har designerbutikker og dyrere merker, og er perfekt for deg som har et litt høyere budsjett å shoppe for.

En annen ting Hellas er helt SYKE på er konditorier. Det er nesten så de overgår Frankrike, og det trodde jeg ikke var mulig. Uansett hvor du snur deg finner du fristende kaker og is. I Mitropoleos Street finner du ekstra mange. Jeg aner ikke hvordan grekere klarer å holde vekten.

Et naturlig stoppested i sentrum er Aristoteles Square. Her finner du en koselig square med butikker og restauranter, i tillegg til inngang til byens marked – Kapani.

Der kan du tråle deg frem til alt fra klær og sko til fisk, frukt og bakverk. Og du kan få det ekstremt billig. Thessaloniki er også store på nøtter – du kommer til å finne flere ulike varianter og krydderkombinasjoner du ikke visste om.

Aristoteles Square starter med en statue av Aristoteles øverst, og ender med havnepromenaden og det berømte Electra Palace Hotel nederst. Her skal du kunne gå opp til toppen av hotellet å få flott utsikt over millionbyen.

Vi valgte i stedet å fortsette langs kaien til vi kom til White Tower. Med en inngangsbillett på fire euro kan du gå trappene opp til toppen av tårnet og utsiktspunktet.

Tipper utsikten herfra er like god som fra Electra Hotel. Men der kan du kanskje også få deg en drink på taket 🙂 Ellers er havnepromenaden litt kjedelig. Rundt Aristoteles Square er det mange restauranter og spisesteder, men ellers er det veldig lite å se i havnen.

Cirka fem hundre meter unna White Tower er det satt opp et parasoll-kunstverk som er blitt et populært sted for å grekere å ta bryllupsbildene sine. Det er mange museum i Thessaloniki, men hverken Renate eller jeg er spesielt interessert i det. Utrolig kjipt å tilbringe dyrebare soltimer innendørs i en iskald aircondition.

Det finnes flere gamle kirker og ruiner av borger og porter plassert ulike steder rundt i byen. Rotunda er en av de eldste templene i Thessaloniki og skal ha blitt bygget av romerne i 306 A.D. Om du vil inn og kikke så vær obs på at det er stengt på mandager. Renate og jeg snakket mye om hvorfor de hadde ivaretatt så lite av det fine med byen, og at den hadde hatt potensial til å være så utrolig mye finere. Et lite google-søk ga meg svar på dette.

I 1917 hadde Thessaloniki en gigantisk brann som ødela store deler av byen og etterlatte over 70 000 mennesker husløse. Brannen herjet i 32 timer og ødelagte mer enn 10 000 bygninger. Halvparten av den jødiske populasjonen emigrerte da fra byen siden levebrødet deres forsvant.

I stedet for å bygge det opp igjen med en gang så bestemte myndighetene at en fransk arkitekt skulle lage en ny plan for byen. Han er ansvarlig for Aristoteles Square, men flere av planene hans kunne ikke gjennomføres på grunn av mangel på penger.

Ano Poli betyr øvre by på gresk, og er et koselig område rundt Thessaloniki sin akropolis. Dette er det eneste området i hele byen som overlevde noe av den store brannen.

En del av de bysantiske murene som omgir byen har blitt preserverte. Her kan du finne koselige gater, små fargerike hus fra ottoman-epoken og en panorama-utsikt over byen og sjøen. Sikkert en fantastisk plass å se solnedgangen også.

I Ano Poli finner du også byens koseligste gate og taverna – Tsinara 🙂 Minner litt om fargegaten i Stavanger! Men ikke bli lurt….gaten er omtrent ikke større enn det du ser på bildet.

Jeg må også nevne Ladadika; et annet koselig område på motsatt side av White Tower fra Aristoteles Square. Her finner du mange spisesteder, og dette området er spesielt kjent for sitt yrende natteliv. Thessaloniki føles ikke som noen turistby, så her treffer du nok på mange lokale om du tar en tur på byens barer og utesteder.

Vi bodde forresten på Pella Hotell – et helt greit hotell midt imellom Aristoteles Square og starten på Ano Poli. Det var utrolig billig – kun 350 kroner per natt. Til gjengjeld så luktet det litt muggent på grunn av fukt i air conditionen. Thessaloniki var mye varmere enn de greske øyene, men det gikk fint å sove med balkongdøren åpen. Alltid kjekt å besøke et nytt sted – men jeg tror ikke Thessaloniki blir et sted jeg kommer til å dra tilbake med det første 🙂

The Jewel of Greece: Mykonos

Den aller fineste øyen av de jeg har besøkt i Hellas må være Mykonos. Jeg har hatt lyst å besøke den så lenge jeg kan huske, og den skuffet virkelig ikke. For et magisk sted!

Vi ankom Mykonos fra Naxos med Golden Star Ferries på morgenen – en kort båttur på 45 minutter. Båten var en ekspressbåt som kostet tretti euro. Den var forsinket med en time til Naxos så vi kastet bort dyrebar soltid i skyggen. Får ikke gjort så mye med det dessverre. Bagasjen ble oppbevart nede under dekk, og så fikk vi tildelt et nummerert sete hver. Renate og jeg hadde booket på ulike tidspunkt så vi fikk sitteplass langt fra hverandre, men båten var ikke full så vi klarte å ordne det ganske greit. Såvidt jeg vet så har vi ikke noe direktefly fra Norge til Mykonos. Det enkleste blir nok derfor å fly til Athen, og deretter ta fly eller båt videre til Mykonos.

Ved ankomst Mykonos var det kaos. Man skulle tro at de hadde opplevd at så mange mennesker kom samtidig før, men de var virkelig ikke organisert. Shuttler, taxier, busser og gående, alle i samme felt. Vi stilte oss i en lang taxikø – og det tok faktisk en hel time før vi endelig fikk en bil. Det virket som om de kun hadde en rekke med biler på øyen og så måtte de kjøre folk og komme tilbake. Tror vi kom med på tredje runde – heldigvis er ikke Mykonos så langt unna havnen (cirka femten minutter). Hvis noen lurer så betalte vi femten euro for turen.

Mykonos har det siste tiåret blitt ekstremt populært blant jet-settere og velstående. Tom Hanks, Julia Roberts og Sean Connery er blant noen av de store kjendisene som har investert i eiendom der.

For at øyen ikke skal miste sitt særpreg må heldigvis alle nye bygninger følge den kykladiske arkitekturstilen. Populariteten til øyen tok også helt av når The Kardashians var der på ferie i 2013.

Mykonos er kjent for sitt yrende natteliv, og har vanvittig mange barer og nattklubber plassert i de små trange hvitmalte gatene. Øyen er også et populært reisemål for homofile. Det jeg i tillegg kan tilføye er at Mykonos town på kveldstid er en vandrende arena for resultatene til plastiske kirurger verden over. Aldri før har jeg sett så masse silikonpupper og duck lips samlet på ett sted. The home of the Barbie!

Alt dette klarer allikevel ikke å ta bort den greske sjarmen fra den nydelige lille øyen. Gatene i Mykonos Town (Chora på gresk) var virkelig helt magiske. Vi gikk oss vill blant alle de hvitmalte gatene, lekre klesbutikkene og koselige kafeene og restaurantene.

Her kan du gå i evigheter før du skjønner at du har vært akkurat samme sted en time tidligere. De har nydelige vafler, is og desserter, og yrende folkeliv.

På grunn av populariteten er denne øyen også litt mer up-to-date enn de andre. Det var derfor enklere å få tak i vegansk- og vegetarmat enn på noen av de andre øyene.

HealthyLicious var et sted som kun hadde vegetar på menyen. Der fikk jeg avokado og mozzarella-tallerken. Kjekt med litt annet enn grillede grønnsaker og fetaost – selv om det er supergodt det også!

En gjenganger i Hellas er de søte lyseblå dørene som man finner over alt. Hvis jeg noengang skal bygge hus så skal det være i gresk stil! Så fint <3

Little Venice ligger på den ene siden av den gamle havnen, og er absolutt et must å få med seg. Bygningene ligger helt ute i sjøen, og på grunn av vinden blir de så og si slukt av bølgene. Det er et superkult sted på kveldstid – da gjøres det om til uteliv og barer. Trendy og hyggelig med levende lys og presenninger som beskytter mot bølgene.

På andre siden ligger bystranden – en liten sandstrand der du kan ta med deg håndkleet ditt og ta deg en liten dukkert. Badevannet i Hellas har ikke spesielt imponerende temperaturer, tipper rundt 22 grader.

Når det er sagt så har Mykonos de aller fineste sandstrendene jeg har sett i Hellas. Her er det myk sand hele veien, ingen steiner. Den mest kjente stranden heter Paradise Beach. Det er visstnok der alle beach-clubbene ligger, og området er en stor partyscene på kveldstid. For å komme dit må du ta buss eller taxi. Bussen går hver halvtime. Fungerer helt greit.

Dessverre så klarte jeg å miste bussen med 30 sekund, så jeg endte opp på Ornos Beach i stedet. Ornos var også en superfin strand med herlig myk sand. Fordelen med å ha en temperatur på rundt 26 grader på dagtid er at du ikke brenner av deg beina når du tråkker på sanden. Det er egentlig ganske behagelig.

Minuset med Ornos var at det så og si bare fantes solsenger som tilhørte restauranter. Man måtte derfor betale i dyre dommer for å leie seg inn. Minimums-leie på de fleste solsengene var 25 euro, og det var ikke aktuelt for meg. Jeg følte faktisk litt på klasseforskjellene når jeg skviste meg ned på håndkleet mitt sammen med hundre andre. Det var allokert en bitteliten flekk til oss helt i enden av stranden der vi så og si satt oppå hverandre. Jeg fikk litt flashback til Tjuvholmen i fjor sommer. Hadde jeg visst at det skulle bli sånn så hadde jeg nok heller valgt bystranden – mye mindre folk der.

Vi fikk også testet ut Cine Manto – Mykonos sin utendørskino. De viser samme film i en uke, og har to visninger per kveld; en klokken 21 og en 23.15. Den uken vi var der var det Spiderman som ble vist. Vi betalte ni euro for en billett. Artig opplevelse, men fy søren så dårlig film..haha! Verdt opplevelsen hvis du finner en film du liker, men hvis ikke så ville jeg kanskje droppet det for stolene er ikke særlig behagelige, og man kjeder seg lett med en dårlig film.

Jeg måtte selvfølgelig også besøke Cavo Tagoo – det store kjendis- og bloggerhotellet som florerer på instagram. Når jeg sjekket så kostet det 50 000 kroner å bo der i en uke – på det billigste alternativet. Kanskje det er litt rimeligere når man bestiller i god tid i forveien. Cavo Tagoo ligger øde og forlatt til cirka en kilometers gange fra Mykonos town. Nydelig hotell med basseng som illusjonsmessig går i ett med havet. Det har også som grotter som de har laget til minibassenger. Disse hører til de dyreste rommene.

Dessverre så kommer jeg ikke utenom å nevne tre negativer på Mykonos: prisnivå, vind og veinettverket. Det er utrolig dyrt å leie hotell på Mykonos! Ettersom dette er øyen for de rike og suksessfulle så er prisnivået også deretter. Mens vi betalte 500 kroner natten på et ganske greit hotell på Naxos så måtte vi ut med 1700 for en natt på pensjonat på Mykonos. Vi bodde på Dimitra Pension, et sted jeg egentlig ikke vil anbefale videre.

Dette var øyen jeg hadde lyst å bli lengst på, men som økonomisk bare lot meg bli der en natt.

Jeg kan aldri noengang huske å ha vært på en ferie med så mye vind. Jeg spurte rundt, og visstnok er det alltid sånn. I perioder så irriterte dette vettet av meg. På Mykonos var det umulig å ha løst hår – man måtte gå rundt med strikk på armen hele tiden. Det blåste stikker og strå hele veien, og turen til Cavo Tagoo var så heftig at jeg holdt på å blåse av veien flere ganger.

Dette var skikkelig slitsomt – konstant flokete hår og sammenfiltrede knuter som jeg måtte rive ut. Man vasket håret, pyntet seg og gikk ut, og fikk det fucket til igjen med en gang. De kunne tjent millioner på disse vindmøllene sine, så hvorfor de bare står der til pynt er beyond me.

Det siste vi må snakke om er infrastrukturen. Veinettverket deres er helt elendig. Det er altfor mye trafikk i forhold til gater, og det er fullstendig kaos med daglige trafikkorker. Det er ikke plass til å gå i gaten når bussen skal kjøre forbi – og busser er det mange av. Fortau eksisterer så og si ikke, og turen til Cavo Tagoo var ganske skummel så den anbefales ikke til fots. Jeg måtte balansere på en tynn liten mur for å unngå å bli overkjørt av busser, men på grunn av den sterke vinden så holdt jeg flere ganger på å blåse av muren. Kombinasjonen av sterk vind og ingen fortau er ikke spesielt god.

Når det er sagt så har jeg veldig lyst å dra tilbake og utforske litt mer av denne magiske lille øyen. Det beste var uten tvil de fantastiske gatene i gamlebyen. Her kunne jeg bare gå og gå uten å bli lei. Og det var her du fikk være mest i fred fra vinden også 🙂

Jeg er ikke helt ferdig med deg Mykonos 🙂

Two days in Naxos

Naxos er den største øyen i øygruppen Kykladene, og ble et naturlig stopp på vei fra Santorini til Mykonos. Naxos ligger ikke bare midt imellom de to mest kjente øyene, men prisnivået er også betraktelig lavere, så her fant jeg rom til under 500 kroner natten.

Jeg tok båt til Naxos fra den kaotiske havnen i Santorini. Fikk beskjed om å være der i god tid, men så lenge du har billett så er det egentlig bare tull. Ikke spesielt moro å stå i kø i en og en halv time. Tretti minutter holder fint. Billettene kan du hente ut i havnen, men du slipper unna mye kø hvis du gjør det på et lokalt reisebyrå i sentrum.

Med Blue Star Delos tok turen til Naxos Port rundt to timer. Veldig lik båt som fra Kos, med samme elendige matutvalg. Så om du ikke bare har lyst på junk så kan det kanskje være smart å ta med seg noe mat på disse båtturene.

Jeg ankom Naxos rundt klokken seks på ettermiddagen, til noe som føltes som fullstendig storm. Det blåste stikker og strå, og jeg strevde faktisk med å komme meg fremover med to kofferter og tretti kilo bagasje. Det blåste vann over kaien og sand fløy inn i øynene på meg når jeg slepte bagasjen oppover de 500 meterne til hotellet.

Esperides var et familiedrevet lite barokkinspirert hotell som lå ved Grotta Beach på the windy side of Naxos. Rommet var relativt lite, men til gjengjeld fikk vi en kjempestor og fin marmorbalkong. Veldig hyggelig dame som drev stedet, hun ordnet alt vi trengte, og var alltid tilgjengelig. Betalte rundt 500 kroner natten for dobbeltrom, litt billigere om man skulle ha enkeltrom. Frokost var også inkludert, men denne fikk vi dessverre aldri sjekket ut.

Etter innsjekk måtte jeg ut og utforske havnen og gamlebyen. Naxos er virkelig en øy som overrasket meg positivt. Nydelig gamleby med hvite kalksteins-belagte gater og små koselige butikker med hvite blondekjoler, brunt skinn og diverse souvenirer.

Alt er veldig sentrert med havnen i front og gamlebyen rett bak. Det er enkelt å spasere rundt og man får med seg mye på kort tid. Utrolig koselig i havnen, og nydelig solnedgang fra alle restaurantene der.

Flere steder har takterrasse – anbefaler virkelig å ta seg en drink på toppen der mens man ser solnedgangen. Nydelige farger på himmelen.

Et par steder du ikke må misse: PIZZABIT – fantastisk takeaway-sted med avlange pizzabiter i mange ulike varianter til bare tre euro per stykk. Supergod og perfekt om du er på budsjett, eller bare er tidenes pizzaelsker.

AKTAION – det mest magiske konditoriet på Naxos, og egentlig det beste sammenlignet med alle steder jeg var i Hellas totalt.

Her finner du ALT av kaker, is, vafler, makroner etc. Konditoriet minner veldig om en fransk patisserie og her kan du kose deg med alt fra sjokoladeterter til sitronterter til pistasjkaker til bærkaker. NAM!

APOSTOLOS – den beste middagen jeg hadde på hele turen. Superkoselig restaurant i gamlebyen der jeg fikk en nydelig grønnsakspasta med fløte og valnøtter. Masse vegetar på menyen, men også mye annet godt. Restauranten ligger midt i gamlebyen og kjennetegnes ved koselige hjemmelagede lykter som henger fra taket.

Det som også var SUPERGØY med Naxos var at Renate kom og joinet meg! Hun bestilte siste-liten-billett og ankom tidlig morgenen etter meg. Etter en kort joggetur i varmen så møtte jeg henne på kaien. Utrolig kjekt å få selskap!

Vi testet ut St. George Beach som er bystranden til Naxos – den lå cirka 1.5 km fra hotellet vårt. Fin strand med mange kafeer og barer rundt, men litt småsteiner akkurat der man skulle gå uti sjøen. Uansett en av de beste strendene jeg har sett i Hellas til nå. Men fy søren så dyrt å leie solseng. Tjue euro for to solsenger med parasoll! Jeg er vant til 2.50 per solseng på Kypros så det føltes veldig mye.

Vi koste oss på stranden – det var herlig og avslappende. Deilig å endelig få lande litt etter å ha løpt meg ihjel på de andre øyene for å få se mest mulig.

Det er forresten ikke så varmt på de greske øyene. Vi hadde rundt 26-27 grader på dagtid, og rundt 20 på kveldstid. Faktisk såpass kaldt at jeg måtte ha jakke på meg de fleste kveldene. Det var heller ikke nødvendig å bruke air condition noe sted. Veldig annerledes enn Kypros.

Mens Santorini har Oia for solnedgangen, så har Naxos Portara. Portara kalles også Apollos tempel og er en dørlignende ruin av et gammelt tempel som er plassert i havnen i Naxos. Herfra får du nydelig utsikt over byen og havet.

På Portara flokker folk seg sammen på kveldstid for å se solen gå ned i havet, og få med seg når himmelen lyser opp i vakre farger. Nydelig område, men på samme måte som Oia, litt for folksomt.

Det er gode turmuligheter på Naxos, så egentlig hadde jeg tenkt å gå fjellturen til Mount Zeus. Men tiden flyr når man er to stykker, så plutselig raste den bare avgårde. Begge dagene planlagte vi tur til Cine Naxos – byens utendørs kino, men vi valgte i stedet å prioriterte tiden i havnen og gamlebyen.

På det høyeste punktet i gamlebyen ligger Naxos Castle – følg de bratteste gatene til toppen og du ender på denne borgen, som også er et populært sted å se solnedgangen fra.

Naxos er en veldig koselig og behagelig øy å besøke. Utenom Portara så føles det som om det er lite turister der; god plass på stranden, god plass i gatene, ingen ventetid på restauranter og ingen køgåing. Rett og slett det perfekte stedet for en avslappet ferie, med unntak av litt for mye vind.

Den mest kjente stranden på øyen heter Plaka Beach, og den ligger en 20 minutters busstur fra havnen i Naxos. Plaka strekker seg 4 km og starter med Agios Prokopios, deretter Agia Anna, Maragas og til slutt bare Plaka som siste delen kalles.

Stranden er kjempefin, men veldig smal, så det føles litt trangt og stappet der med alle solsengene. Området er også litt mer øde enn bystranden, med landevei bak og flere trær i området. Jeg trivdes egentlig best på St. George. Der var det bedre plass, og litt mer byfølelse.

MEN, på Plaka var det mye billigere å leie solseng! Vi betalte kun åtte euro for to senger med parasoll. Vi kjente også på temperaturen i vannet, men det var kaldt så det fristet ikke å bade. Overraskende få mennesker uti sjøen også. På strandliv så er det få i Europa som kan slå Kypros – både på sandstrender, temperatur og badevann.

Det funket egentlig veldig greit å ta buss til Plaka. Vi kjøpte billett i havnen og betalte 1.80 euro hver vei. Anbefaler å kjøpe returbillett på samme sted, for det er ikke mulig å kjøpe billett på bussen.

Siste kvelden tok vi en drink på taket på 520, et utrolig koselig sted med inngang fra gamlebyen og takterrasse med utsikt over havnen. Fantastisk god strawberry daiquiri.

Vi sjekket også ut Toro som virket som et utrolig gøy og travelt sted om du har lyst å dra ut på Naxos. Sånn jeg forstod det så var Ocean Club eneste nattklubb der, men vi kom aldri så langt at vi fikk testet den ut.

En nydelig øy som jeg absolutt kunne tenke meg å tilbringe noen flere dager på 🙂

Hiking from Fira to Oia

Før jeg kom til Santorini hadde jeg bestemt meg for å gå turen fra Fira til Oia. Denne kalles Caldera hike og skal ta rundt tre timer. Den er cirka 15 km lang med rundt 300 meter stigning.

Fra Fira til Imerovigli går det fort, og her går man på nydelige hvite kalksteinsgater. Mange startet her i kjole og sandaler, og kom seg ikke videre. For med en gang du er ferdig med Imerovigli så begynner selve fjellturen, og det litt mer ulendte terrenget.

Jeg tok en liten avstikker fra Imerovigli og ut til Skaros Rock. Fantastisk fint sted der jeg traff en tysk backpacker som jeg satt og snakket med på toppen der en liten halvtime. Hun bodde på campingen i Santorini og reiste mye alene.

Etter å ha gått opp igjen alle trappene mot Imerovigli fra Skaros kunne jeg fortsette videre mot Oia. Imerovigli er forresten kjempekoselig – absolutt et sted man burde ta en lunsj eller middag.

Turen var preget av grus, stein og sol. Litt kjedelig i perioder, men fantastisk utsikt, og perfekt for naturelskere. Her får du utfordret deg litt, men det er allikevel sånn at de fleste burde klare det med nok tid.

Jeg ble litt demotivert et lite øyeblikk, da jeg bare så topp etter topp og stein etter stein, men så fort jeg så utsikten mot Oia igjen så var det verdt det.

Denne turen er et lite must om du skal besøke Santorini. Jeg brukte cirka tre timer inkludert pauser og avstikker til Skaros. Det er små kafeer og steder å kjøpe drikke på veien, men det kan allikevel være greit å ha med seg en liten sekk med vann og snacks.

På vei ned det steinete landskapet etter nok en stigning – endelig ser jeg Oia i det fjerne!

Vel fremme i den berømte lille byen kjøpte jeg meg belgisk vaffel med is – noe som smakte helt fantastisk etter den lange turen. Oia var ekstremt turistifisert denne julidagen, så det var mennesker over alt. Prisnivået var også en del over Fira. Jeg betalte elleve euro for isen – den samme kostet rundt seks euro i Fira. Men det og da var det SÅ verdt det!

Jeg endte opp med å måtte gå i kø i de smale gatene. Masse souvenirbutikker og koselige kafeer med fin utsikt. Denne byen er helt fantastisk! Hvite murhus med små svømmebassenger som virkelig bare er klasket opp i fjellsiden. Veldig misunnelig på alle som bodde på et hotell nedi der og bare kunne ligge og chille med bassenget.

Jeg var skitten, svett og utslitt etter å ha gått 17 km og 300 høydemeter. De fine bildene man ser fra Oia med folk i kjole – for å si det sånn, de har ikke gått dit.

Jeg kom frem til Oia rundt klokken fem, og det ble egentlig litt mange timer å slå ihjel før solnedgangen rundt klokken åtte. Jeg kikket rundt i gatene og besøkte Oia Castle før jeg satte med ned på en lokal restaurant og spiste gresk salat med pitabrød og halloumi.

Etter maten dro jeg tilbake til Oia Castle som skal være det beste stedet å se solnedgangen fra.

Utrolig nydelig solnedgang, men på borgen var det fullstendig kaos. Mennesker stod oppå hverandre, og det føltes litt som å være på konsert. Jeg tror det hadde vært enda finere på en annen årstid med litt mindre turister (ja jeg vet jeg er en turist jeg også….).

Jeg tror faktisk fremdeles den fineste solnedgangen jeg noengang har sett er på Cafe del Mar på Ibiza, eller på Santa Monica Beach i LA. Begge steder er det litt større og har derfor bedre plass til alle som vil se på.

Sjekk kaoset på Oia Castle!

På grunn av kaoset så måtte jeg dessverre også dra en liten stund før solen hadde gått ned. Jeg hadde ikke lyst å gå samme tur tilbake, så det var greit å sikre seg en plass på bussen tilbake til Fira. Da jeg kom ned var køen allerede lang. Jeg fikk heldigvis plass, og betalte 1.80 euro tilbake til Firostefani.

Etter å ha gått ti mil de siste tre dagene så var jeg totalt utslitt, og endte opp med en tidlig kveld og facetime med mamma og pappa fra hotellrommet. Etter tre dager med lite søvn og tidlig opp så var det godt å ikke ha noen tidlige planer neste morgen 🙂

Magiske Santorini: Thera

Sammen med Mykonos så var Santorini den øyen jeg hadde aller mest lyst til å besøke i Hellas. Forventningene var derfor store.

Jeg ankom med ferge fra Kos midt på natten. Blue Star Ferries er det største fergeselskapet i Hellas, og har store båter med plass til mellom 1000 og 2000 mennesker. De har mat-servering og salonger man kan sitte og ligge i. Det er også mulig å bestille lugar, men dette koster en del mer. Turen fra Kos til Santorini tok fem timer, og for den betalte jeg 37 euro. Det var litt av et kaos når alle stod på en bred rekke i havnen og mannskapet ropte: PERASETE! Da løp alle sammen bortover kaien og opp en bratt vei til båten – jeg med to kofferter og en sandal som røk på veien. Kaos!

Det samme kaoset fortsatte når eg skulle av båten, men heldigvis hadde jeg bestilt shuttle fra havnen til hotellet i Thera (Fira på engelsk). Når jeg kom på land sammen med 1000 andre mennesker i mørket så var det greit å vite at jeg hadde transport til hovedstaden. Jeg må ærlig innrømme at jeg fikk litt sjokk når det føltes ut som vi kjørte Haukeli-fjellet midt på natten. Brattere og brattere, mer og mer svingete, helt mørkt. Eneste lyset kom fra de andre bilene rundt oss. Vi steg nesten 500 høydemeter før vi så antydning til en eneste bygning. Jeg følte meg totalt lost, og måtte stole 100% på sjåføren. Hotellet jeg hadde booket hadde heller ikke døgnåpen resepsjon, så det var sjåføren som hadde nøkkelen og viste meg til rommet mitt. Jeg betalte 20 euro for shuttle ekskludert tips.

Jeg ble sluppet av i mørket på noe som føltes som verdens mest øde plass. Uansett hvor jeg reiser så bruker det alltid å være et døgnåpent supermarked eller en 7-Eleven i gåavstand. Jeg hadde ikke en eneste dråpe vann igjen, så når jeg kom frem klokken halv to om natten så var jeg sikker på at jeg skulle finne det. Jeg endte opp med å gå rundt en time i GOKK og ikke komme tilbake med noe som helst. Det ble derfor en litt kjip start på oppholdet. Endte opp med å sove ganske dårlig fordi jeg var så tørst.

Rommet jeg fikk hadde seks sengeplasser, så her må det ha skjedd noe feil i bookingen. Klager ikke på det, utrolig herlig med god plass. Aquarius het hotellet, kostet rundt 800 kroner natten og var helt greit. Frokost skulle vært inkludert, men det aner jeg ikke hvor var, ikke så viktig for meg heller.Etter en stund fant jeg ut at det ligger på det aller høyeste punktet i Firostefani. Santorini er virkelig et eneste stort fjell, og man må regne med å brenne mange kalorier om man skal gå mye rundt her. Sikkert derfor det er isbarer på hvert eneste hjørne. Med mindre du har meldt deg på Ecotrail er det kanskje ikke her du unnagjør løpetreningen.

Hvis man skal være på Santorini mer enn to dager så burde man absolutt velge et hotell med basseng. Det er ingen strand her, og man blir fort litt lei av å gå opp og ned i de samme gatene. Når det er sagt så er det utrolig koselig i Fira med små trange gater fulle av lokale butikker og kafeer. Hele byen er klasket opp i en fjellside, og en av de mer populære jobbene er bellboy – siden de fleste hoteller ikke har tilgang med bil. De stakkars guttene sleper på tunge kofferter opp og ned de bratte gatene. Praktisk er det hvertfall ikke. Men utrolig fascinerende. Fira square er også livlig – utrolig koselig område på kveldstid med food court under åpen himmel.

Det jeg likte aller minst med Santorini, og som nesten fikk meg til å begynne å grine, var alle de stakkars eslene som måtte dra folk opp og ned alle steintrappene til den gamle havnen. Dette er en opplevelse jeg virkelig kunne spart meg for, og noe som var skikkelig dårlig reklame for Santorini for meg.

Jeg er ikke utpreget dyrevenn, men å se de stakkarene med munnkurv, flokket sammen i steintrappene midt i solsteken, ventende på en overvektig turist som skulle betale fem euro for å bli dratt opp 600 trinn – det ble for mye for meg.

Trappene var også selvfølgelig fulle i eselbæsj, og det luktet fjøs hele veien ned. Når man kom ned til havnen så var det egentlig ingenting å se – kun restauranter og et par souvenirbutikker. Dette kunne vært en kjempefin opplevelse om de hadde fjernet eslene, vasket trappen og kun tillatt oss å gå opp og ned trappen.

Om man ikke har mulighet til å gå så finnes det cable cars som går opp og ned til havnen. Dette koster seks euro per vei, og tar ikke mer enn ett minutt opp og ned. Absolutt ikke verdt pengene, men om du har lyst å teste så anbefaler jeg å ta trappene ned, og cable car opp. Alle stod i kø oppe, nede var det ingen.

Til sist må jeg bare nevne at du MÅ spise belgisk vaffel eller crepe i Fira. Den er helt magisk, og jeg hadde bare lyst å spise det hele dagen.

Vulkan og sjarme på Nisyros

Siste dagen min på Kos valgte jeg å slenge meg på en dagstur til den greske vulkanøyen Nisyros. Båten fra Kos til Nisyros går fra Kardamena som ligger på motsatt side av øyen i forhold til Kos by. Bussen dit tok cirka en time, og det var ekstremt øde mellom de to byene. Plutselig popper det opp hoteller der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Virkelig fascinerende.

Kardamena fikk vi bare spasert gjennom, men det virket som en koselig liten havneby. På veien dit så vi Kos sine fineste strender i den lille byen Marmari. Her var det skikkelig sandstrand!

En time med båt fra Kardamena ligger Nisyros. På båten var det en fransk familie som alle hadde ekstremt mange prikker på kroppen. Jeg vet ikke om det var eksem, stikk eller hva, men jeg som hadde vannkopper i en alder av 28 år ble livredd! Jeg fikk skikkelig angst for å komme borti noen av de, eller sitte på samme sted som de….haha! Er det noen som kommer til å få vannkopper to ganger – eller det som verre er – helvetesild – så er jeg sikker på at det meg. Av en eller annen grunn så endte de hele tiden opp på samme sted som meg. Stakkars folk. Jeg klør faktisk når jeg skriver om det.

Nisyros er en knøttliten øy, og ikke et sted som kan sammenlignes med Kos eller Kreta. Hovedstaden heter Mandraki og er en nydelig liten by helt i sjøkanten.

Her finner du noen få souvenirbutikker, et par små supermarkeder, noen få hoteller og ellers en del kafeer og tavernaer.

De aller fleste serverer tradisjonell gresk mat, og det er billig. Jeg betalte kun ti euro for saganaki (gresk ost), stekte egg med tomat, baguette, frappé og vann.

Her finner du lite turisme, og mye ro.

Jeg startet dagen på Nisyros med en fjelltur til øyens høyeste punkt. En gammel ruinborg som gir fantastisk utsikt over øyen.

Her kan du spasere rundt på toppen av borgen og få byens beste utsikt.

Litt ulendt å gå opp der så smart å ha med seg joggesko.

Deretter dro jeg inn i de smale gatene og tok meg til toppen av klosteret. Der betalte jeg to euro for billett inn. Koselig og fin utsikt på toppen der.

Inngangspengene er nok vel så mye betaling for utsikten som for det som er å se på innsiden av murene.

View from above!

Når du kom ned fra klosteret var det bygget en liten vei som gikk langs klippene. Fulgte du den så kom du til øyens eneste strand.

Rullesteiner – ikke helt sånn man ser for seg en sydenstrand. Allikevel var det noen få personer som hadde lagt seg ned der. Om de badet aner jeg ikke.

Den aller mest spesielle opplevelsen på Nisyros var besøket til vulkanen. Etter en 20 minutters busstur oppover fjellsiden så kom vi til Nisyros Volcano – en aktiv vulkan der du faktisk kan gå ned i krateret.

Det stinket råtne egg og fis og jeg vet ikke hva, og på den delen av krateret du ikke burde gå inn på så kom det røyk opp av små hull der lavaen tidligere hadde boblet opp.

Jeg og noen få andre måtte selvfølgelig snike oss innenfor inngjerdingen og sjekke det ut.

1500 meter under bakken er det brennende lava på 350 grader. De tror at vulkanen kommer til å eksplodere om 50 år. Kult å ha sett den før det skjer 🙂

Jeg betalte forresten 29 euro totalt for buss tur-retur Kardamena på Kos, båt tur-retur Nisyros, og guidet busstur til vulkanen på Nisyros. Ekstremt billig!

En superfin dag på en nydelig liten øy! Men med mindre du er veldig rolig i sjelen så vil jeg si at det holder med dagstur til Nisyros 🙂

Detour: Bodrum – Tyrkia

Fra Kos er det bare 40 km til Bodrum i Tyrkia. Siden Caroline Berg Eriksen postet fantastiske bilder på bloggen sin fra Bodrum i 2013 så har jeg hatt lyst å besøke den lille tyrkiske byen. Jeg er allikevel litt skeptisk til Tyrkia og kulturen der, så jeg bestemte meg for en dagstur.

Båten gikk klokken ni fra havnen på Kos; en liten gåavstand på fem minutter fra hotellet mitt. På grunn av passkontroll måtte jeg være der en halvtime før avgang. Båten het Malena, og var en liten ferge med bar og tre dekk. På første dekk satt du inne, på andre dekk ute under tak, og på tredje dekk ute i solen. Gjett hvor jeg satt? 🙂

Turen tok cirka femti minutter over. Det var lite folk på båten så det var god plass, og vi få som satt på taket koste oss i solen. Jeg betalte tretti euro tur-retur med båten; noe jeg ikke syns var ille i det hele tatt. Fremme i Bodrum var det ny passkontroll og sikkerhetsscanning av bagasjen vår.

Det første som slo meg var hvor mye varmere det var i Bodrum enn på Kos. Hvordan er det mulig å ta en liten båttur på under en time og så få nesten ti grader mer?

Jeg hadde ingen plan for Bodrum, men jeg ville se så mye som mulig, og veldig gjerne prøve å få meg en tur til Gumusluk; nabobyen som ser så utrolig fin ut. Så fort jeg kom ut av havnen så endte jeg inn i bazaren, eller masse gater stappfulle av butikker med falske merkevarer. Og allerede her merket jeg kontrasten mellom Hellas og Tyrkia. Her ble man dratt fra en side til en annen; alle hadde noe å vise deg, og de ble nesten litt irriterte når du gikk forbi butikken deres.

Det gikk nesten ikke an å kaste et blikk på noe uten at de løp etter deg med pristilbud. Utrolig at de ikke skjønner at de kunne solgt mer med en litt mindre aggressiv salgsmetode. Her lå sportsmerker og designermerker om hverandre, alt selvfølgelig uten pris. Noen får vesken til 20 euro, andre må betale 100, alt etter hvor god man er til å forhandle. Det ble ikke så mye shopping på meg – kjøpte meg noen unbranded sko – ikke så fan av å gå rundt med falsk Balenciaga.

Etter en time inni kaoset så fant jeg promenaden og gikk helt bort til stranden. Koselig område, og jeg angret litt på at jeg ikke hadde tatt en overnatting akkurat da. Hadde vært herlig og slengt seg på solsengen noen timer, og tatt seg en dusj før man dro ut igjen på kvelden og kikket i gatene.

Det er forresten ingen søppelbøtter i Bodrum – hvorfor ikke?

Jeg gikk oppover i byen, og fant det store markedet og busstasjonen. Markedet er kun åpent på tirsdager så dette var bare en eneste stor skitten garasjeplass som stod tom nå. Jeg prøvde å finne en buss til Gumusluk, men de gikk ikke så ofte, og de som var der hadde litt av en melkerute. Taxien skulle ha 30-40 euro, og det syns jeg ble litt for dyrt i forhold til den korte tiden jeg ville fått der, så da får jeg heller spare den til en annen gang.

Jeg dro ned igjen til havnen og gikk motsatt vei – mot den nye marinaen. Den minnet meg mye om marinaen i Limassol – helt ny med litt mer fancy butikker og kafeer. Og selvfølgelig dyrere priser.

I dette området ligger kafeene og restaurantene på rekke og rad. Tipper det fylles opp på kvelden. Her fant jeg også en Coldstone – den beste iskremen jeg vet om. Hun som jobbet der kunne ikke et ord engelsk, og jeg kan ikke et ord tyrkisk, så det ble interessant. Vi klarte til slutt å komme frem til noe, og isen ble god den! Selv om vaffelen og jordbærene uteble og jeg ikke fikk kullsyrer i vannet. Haha!

På vei tilbake til havnen dro jeg innom Bodrum Castle. Inngangsbilletten var 40 tyrkiske lire. De fleste steder i Bodrum tok euro, men ikke på de historiske stedene.

Fra slottet fikk man fin utsikt over marina-siden av Bodrum 🙂

Det var veldig mye oppussing på slottet så det var egentlig en veldig liten del jeg fikk se. Hadde jeg visst det så hadde jeg heller valgt å besøke mausoleumet som visstnok inneholder et av verdens syv underverker.

Selfiestangen ble flittig brukt – sånn er det å være på tur alene…haha!

Selv om Bodrum var en veldig sjarmerende liten havneby så må jeg ærlig innrømme at det var helt greit å sette seg på båten mot Kos og Hellas igjen. Nydelig by, men to uker på ferie med tyrkere tror jeg hadde blitt litt i meste laget for meg.

Øyhopping i Hellas: Kos Island

20

Det som er gøy med alltid å måtte reise på budsjett er at det er prisen som bestemmer reisemålet. Når jeg fant en billett til 400 kroner direkte til Kos med Norwegian så startet det der. Deretter åpnet jeg google maps og så på alternative reiseruter derfra. Første vurderte jeg Bodrum-Istanbul-Kypros, men så fant jeg billige båtbilletter videre til de greske øyene og bestemte meg for øyhopping. Santorini og Mykonos har stått på listen lenge, de andre kom til på veien.

Det var nattfly fra Gardermoen til Kos, og det tok bare 3 timer og 45 minutter så det gikk veldig greit. Landet rundt kl 04, og måtte finne transport til Kos Town der jeg hadde booket hotell. Det viste seg å være ganske langt (25 km) så det kostet 40 euro for taxien. Siden jeg ankom midt på natten så var taxi eneste transportmulighet. Det var overraskende kaldt. Jeg spurte sjåføren om været, men han sa at det var vanlig at det var sånn – en del kjøligere på natten. Jeg er vant til Kypros med ti grader mer, så jeg er muligens litt bortskjemt der. Litt merkelig å sitte i bukse og genser uten å være varm.

Jeg hadde booket rom på Paradise hotell – og betalte ca. 300 kroner natten der. Absolutt ingen likhet til TV3s Paradise Hotel om noen skulle lure på det. Helt enkel standard, ingen utsikt. Men beliggenheten i gaten Baboulinas var helt super.

Jeg var et steinkast unna Dolphin Square, som er sentrum i Kos Town. Derfra har du havnen, det gamle slottet og gamlebyen på den ene siden, og stranden, båthavnen til Tyrkia og shoppinggaten på andre siden. Så jeg var midt i smørøyet.

Jeg får aldri sove på fly, så jeg la meg nedpå et par timer før jeg bestemte meg for en tur på stranden. Det var mye vind, og en del skyer på himmelen så jeg tok en tur i gamlebyen først for å orientere meg litt. Det gikk veldig kjapt å bli kjent med byen – og det koseligste stedet er uten tvil gamlebyen.

Jeg skulle deretter prøve meg på stranden. ALLE steder på Lambi Beach reklamerte med gratis solseng. Men det var jo bare bullshit….solsengen var gratis HVIS du kjøpte mat og drikke på tilhørende restauranter. Utrolig irriterende for meg som ikke er noe frokostmenneske, og så absolutt ikke hadde lyst på noe å spise. Jeg liker å drikke proteinshake og spise frukt på stranden – og heller ha en stor middag med dessert på kvelden. Jeg gikk og gikk og fikk samme beskjed overalt. Prøvde å få betale kun for solseng, men ingen gikk med på det.

Etter ca 1.5 km kom jeg til et lite strandområde med et vrak av bygning bak. Der fikk jeg leie solseng til to euro og femti cent, og fikk attpåtil en vannflaske med på kjøpet. Fantastisk! Petros Beach heter det, og eieren var utrolig hyggelig. Han minnet meg om den gamle sjefen min på Paddys i Ayia Napa, og vi ble fort venner. Det blåste stikker og strå på stranden denne dagen, og solen kom og gikk. Utrolig behagelige solsenger med tykke madrasser og puter, men håndkleet blåste av hele tiden.

Stranden er helt ok; det er sand der hvor solsengene er, så kommer det en del steiner der man skal gå uti, før det blir sand igjen. Vannet var iskaldt så det ble ikke noe bading på meg. Det var overraskende lite turister på Kos forresten. Strendene var 80% tomme, og det var ikke kø noe sted jeg gikk. Ganske herlig egentlig, men det virker ikke helt bra for økonomien og turistsesongen. Det gikk heller ikke an å lese pocketbok for sidene i boken bare flagret avgårde.

Jeg ble liggende en stund før det var på tide å komme seg tilbake på rommet for å se semifinale i Wimbledon mellom Nadal og Federer. Den varte så lenge at jeg mistet hele kvelden i Kos, og ble så sulten at jeg måtte løpe ut på nærmeste restaurant og plukke med meg noe take-away. Utrolig spennende kamp, men dessverre så var det Federer som trakk det lengste strået denne gangen. Klokken var rundt halv 10 når kampen var ferdig og jeg endelig kom meg en tur ut i gamlebyen.

Utrolig koselig gamleby med trange små gater med butikker, isbarer, kafeer og restauranter.

Om kvelden kommer alle båtene inn til havnen og ligger opplyste langs kaien. Jeg sjekket også ut partygata som var en gedigen skuffelse i forhold til Ayia Napa. Sikkert kjekt hvis man er en gjeng og drar ut, men jeg var veldig glad for å bare være observatør der. Det ene stedet hadde dekket veggen med et stort norsk flagg. Og det må sies, det er utrolig mange nordmenn på Kos. Alle kelnere og servicefolk kan noen strofer norsk, og forventer tydeligvis at du skal bli ekstra imponert når de drar de frem. Verste jeg vet – får meg til å løpe avgårde.

Den andre morgenen var været litt bedre, og jeg fikk noen vindfrie og solrike timer på Petros Beach. Utrolig herlig! Petros var tilbake, denne gangen med vennen Costa som vartet meg opp med vann og gode historier. Haha! Deretter dro jeg tilbake, dusjet og tok på meg treningsklær. Jeg hadde bestemt meg for å gå til Psalidi – som visstnok skulle ha veldig fine strender. Det var ca. 6 km unna, og jeg kunne stort sett gå langs sjøen hele veien. Første kilometeren var veldig fin, for der var det små kafeer og restauranter hele veien, og mye å se. Deretter ble det mer og mer øde med høyt gress og ingenting å se. Jeg gikk og gikk langs veien, og håpte virkelig at noe fantastisk skulle åpne seg opp foran meg. Psalidi var dessverre ikke særlig imponerende, det var nok en steinstrand.

Jeg tror dette strekket hadde vært mye bedre å jogge eller sykle. Helt flatt, så Kos er det perfekte stedet å leie sykkel på – det er virkelig tilrettelagt for det med sykkelstier over alt. Jeg fant heldigvis en lokalbuss i Psalidi som tok meg med tilbake til Kos for to euro.

Jeg hoppet av i gamlebyen og kjøpte is. De er utrolig gode på is i Hellas – skikkelig digg fløteis som vi har i Norge – men med mange flere smaker: rocher, hasselnøtt, melkesjokolade, oreo, kinder, nutella etc. Magisk! Etter isen dro jeg tilbake til rommet og skiftet til tights, og tok meg en løpetur til Lambi beach og videre den retningen. Perfekte løpeforhold med ettermiddagssolen høyt på himmelen. Det ble en liten 5 km og det gikk helt greit uten vann. Temperaturen på Kos disse dagene lå vel rundt 26-27 grader. Digg å vite at jeg hadde både gått og løpt, og etter en herlig dusj var det på tide å utforske gamlebyen. Eller det trekker jeg – dusjen på hotellet er den minste jeg noengang har sett. Det var såvidt plass til meg, og i tillegg hadde de plassert opp en ekkel dusjgardin som spiste meg opp med en gang jeg satte på vannet. Hele badet fløt i vann uansett hvor forsiktig jeg var. Så det ble med den ene hårvasken på Kos – haha!

Denne dagen fikk jeg virkelig sett gamlebyen. Jeg gikk til den gamle markedshallen og tror jeg utforsket alle gater ut fra den. Det er masse butikker i gamlebyen, men om du finner noe du liker der så dra heller til gaten som heter Kanari som ligger i nærheten av stranden. Der finner du stort sett akkurat de samme tingene til halvparten av prisen. Veldig merkelig, men sånn var det på Ibiza og. Kanskje husleien er mye høyere i gamlebyen. Jeg spiste pasta pesto på Flamingo restaurant i havnen – og så prøvde jeg meg på den tradisjonelle røde osten fra Kos. Pastaen var veldig god, osten helt forferdelig. Smakte faktisk gjæret rødvinspudding med salt. Nei takk! Måtte rett og slett innrømme at jeg ikke likte den når kelneren spurte hvorfor jeg hadde spist så lite av den.

En restaurant jeg derimot kan anbefale er Ciao Cafe Bistro i gamlebyen. Nydelig pizza fra steinovn servert på en koselig fortauskafe. Her blir det fort fullt så hvis du vil spise i prime time så bør du kanskje vurdere å booke bord.

Ellers er det litt steinkultur du kan se på Kos også om du skulle være interessert i det. Alt blir litt lite og stusselig hvis du har vært i Athen eller Roma så ta det for det det er.

Ruin-sightseeingen min startet med det lille amfiteateret, fortsatte til Casa Romana, og til sist en liten titt på Ancient Agora.

På Kos finner du masse tradisjonelle greske produkter som oster, olivenolje, tørkede krydder, såper etc. Det ser ut som folk aldri blir lei av å kjøpe dette med seg hjem 🙂

Alt i alt en veldig koselig øy som kan være verdt et besøk om du har lyst å slappe av en uke med strandliv, båtturer og god mat 🙂

Cyprus with friends

Dagen etter bryllupet tilbragte jeg på stranden i Fig Tree Bay. Der har jeg ikke vært på mange år så det var artig å se om alt fremdeles var som før. De samme dårlige solsengene og den samme strandrestauranten..haha! Jeg har aldri likt meg så godt i Fig Tree Bay som i Ayia Napa, selv om stranden i seg selv egentlig er finere her. Er det en ting som er sikkert så er det at når det kommer til strender i Europa så er det vanskelig å slå Kypros! Det må i så tilfelle være Formentera i Spania 🙂 Men der må du ligge rett på stranden – ingen solsenger til leie. De andre øyene i Hellas har ikke sjanse! Så om du vil bade og leter etter en perfekt strand for det så dra til Protaras.

Etter stranden dro jeg rett til Ayia Napa der jeg også hadde booket et par netter på et fint hotell. Utrolig gøy å reise før sesongen sånn at jeg hadde mulighet til å bo så bra. Upgrade! Betalte rundt 300 kroner natten på River View Boutique Apartments. Ingen balkong, ellers superfint. Etter en dusj dro jeg til Teremok for å treffe Xristodolos! Han eier en stor del av Senior Frogs (den beste baren i Ayia Napa) og vi ble kjent i 2004 når jeg begynte å henge der. Fantastisk mann som jeg har hatt utrolig mye moro med! Den gang hadde han langt krøllete hår og minnet om Antonio Banderas. Nå hilste jeg på sønnen hans på 16 år…haha vi begynner virkelig å bli gamle!

Ellers ble dagene tilbragt med denne fantastiske gjengen – mine aller beste, og en av hovedgrunnene til at jeg elsker Kypros og fremdeles trives så utrolig bra der. Det ble strandliv, gode lunsjer, fine samtaler og henging i huset til Maria – akkurat sånn jeg liker det.

Paradisos er favorittstranden min på Kypros – her er det avslappet atmosfære, supergod mat og hyggelige mennesker. Tror jeg kunne tilbragt hver dag her i et helt år uten av jeg hadde blitt lei.

Spesielt når man kan sitte å solsengen og kose seg med dette: fersk vannmelon og iskald frappe!

Siste kvelden dro Andrea og jeg tilbake til Larnaca, og en tur innom favorittstedet vårt – Ammos. Ammos er en nydelig bar/uteplass som ligger på stranden i MacKenzie-området. Her får du supergode drinker og lounge-musikk. Det ble selvfølgelig altfor kort tid med bare 5 dager på Kypros, men det var like fantastisk som alltid! Jeg gleder meg til å ende Hellas-øyhoppingen min der i slutten av juli 🙂

 

Cyprus dream wedding

I 2004 var jeg på ferie i Ayia Napa med Renate. Da møtte vi Charleen og Lynsey som jobbet der nede – to helt fantastiske jenter fra Belfast. Siden den tid har vi jobbet flere år sammen i Ayia Napa, og reist på ferie sammen år etter år. Selv om avstanden er stor så har disse to jentene en stor plass i hjertet mitt, og jeg ble derfor utrolig rørt og glad når jeg ble invitert i bryllupet til Lynsey og Trevor på Kypros 3. juni. Det var ingen tvil om at jeg måtte reise. Og for et brylllup! Jeg fikk faktisk lyst å gifte meg selv 🙂

Dagen før så sjekket jeg inn på Kapetanios Hotel i Protaras. Jeg betalte under 500 kroner natten for et kjempefint rom med utsikt over hovedgaten i Protaras. Så fint er det sjelden jeg bor…helt fantastisk! På kvelden catchet jeg opp med Charleen over en strawberry daiquiri – vi har ikke møttes siden 2014, men det var utrolig digg å se at det bare tok to minutter før vi bablet i vei om alt og ingenting. Møtte også flere av hennes venninner, og for en utrolig hyggelig gjeng! Fikk lyst å dra til Belfast 🙂

På bryllupsdagen startet jeg morgenen med en tur til frisøren borti gata. Kostet 50 euro, og ble litt Eli Hagen-sveis, så kunne egentlig spart meg for det..haha! Kjørte bare helt enkel stil med sort kjole og beige/gull tilbehør. Hadde lyst å gå i lang, men siden bryllupet var ute og det var såpass varmt så endte jeg opp med å være glad for dette valget.

Etter at jeg var klar dro jeg bort til Vrissiana Hotel – stedet der Lynsey og familien bodde, og hvor resepsjonen senere skulle holdes. Jeg hilste på Trevor, og fikk komme inn på et bakrom der jentene holdt på å gjøre seg klare. Lynsey var veldig stresset stakkars, for minstejenta hennes hadde ikke spesielt lyst å la henne være alene og få tid til å stelle seg. Hun hadde meg seg seks forlovere, eller bridesmaids som det heter i UK. Charleen var en av de, og de andre fem var virkelig superhyggelige!

Alle utenom Lynsey ble hentet i bryllups-buss på hotellet. Denne bussen er tradisjon på Kypros og ligner på hop-on, hop-off-bussene man ofte tar på sightseeing i større byer. Bussen har to etasjer og åpent tak. Vi fikk champagne og det ble spilt skikkelig gladmusikk mens vi cruiset mot Ayia Napa der seremonien skulle holdes på stranden på Dome Hotell. Og for et sted! Noe så nydelig: hvite stoler med rosa sløyfer, blomsterkrans og live musikk helt nede i vannkanten.

Lynsey og Trevor ble gift i en rørende seremoni foran venner og familie, og signerte vielses-papirene ved skrivebordet på stranden 🙂

Vi laget bro rundt dem og kastet confetti når de gikk gjennom. Alle detaljene var på plass.

Så var det tid for fotoshoot – her er Lynsey med alle brudepikene – Charleen første til høyre ved siden av Lynsey. Hele gjengen ble deretter hentet med bryllups-bussen og bragt tilbake til Vrissiana, mens Lynsey og Trevor dro på fotoshoot.

Tilbake i Protaras ble vi ønsket velkommen av rosa drinker formet som et stort hjerte.

Etter litt mingling og noen drinker på balkongen ble vi hentet ned til området der middagen skulle være. Så utrolig herlig å kunne sitte ute!

Når alle gjestene hadde satt seg så kom brudeparet dansende ned til sangen Celebration 🙂

Bordene var pyntet med roser og detaljer i rosa, sølv og hvitt. Til forrett fikk vi løksuppe, til middag kunne folk velge mellom kylling og stek, og til dessert var det eplekake og vaniljesaus eller brownie med is. Siden jeg er vegetar så fikk jeg en slags grønnsaks-lasagne til middag og blåmuggost til dessert. De trodde tydeligvis at vegetar betydde at man ikke kunne spise dessert. Så der fikk jeg den…haha!

Jeg fikk meg forresten en ny bestevenn! Denne jenta – Ella – den eldste jenta til Lynsey og Trevor var virkelig helt nydelig! Så utrolig smart – jeg er imponert over at en 4-åring kan komme med så mye bra. Vi tilbragte mye tid på solsengene der hun fortalte meg om alle hemmelighetene sine fra Belfast 🙂

Etter middagen var det åpen bar og masse dansing. Denne gjengen er virkelig ikke noen festbremser! Det ble Carwash-musikk til langt på natt, og god stemning med slagere som I will survive, Girls just wanna have fun og YMCA. Tusen takk for et nydelig bryllup Lynsey og Trevor, det var virkelig fantastisk å få ta del i det <3