It will always be Cyprus

Uansett hvor jeg reiser i verden så er det ingen sted som slår Kypros. Det er litt vanskelig å forklare, men det føles som mitt egentlige hjem, og det er få steder jeg får så ro i sjelen som her. Når jeg sier Kypros så mener jeg selvfølgelig Larnaka – det er mitt sted.

Jeg elsker å bare traske rundt i varmen; enten det er på Finikoudes, strandpromenaden Piale Pasa, strand- og beach bar-området MacKenzie eller inne i byen blant butikker og kafeer.

Plutselig kommer man over en koselig bygning, sjarmerende lyseblå dører eller små butikker og kafeer man ikke visste om.

Larnaka har liksom alt: herlige strender, god mat, perfekte treningsforhold og bra shopping. Den aller mest kjente stranden MacKenzie finner du 2.5 km unna sentrum, men jeg liker meg aller best på bystranden Finikoudes. Her er det god plass mellom solsengene, kort vei til mat og toalett, og en herlig langgrunn strand. Ikke fullt så fine strender som i Agia Napa og Protaras, men allikevel helt godkjent.

Hvis du vil være litt kulturell så er det litt gamle borger og steinruiner du kan besøke rundt om på øyen.

St. Lazarios Church ligger en liten gate opp fra Finikoudes og er utrolig koselig på kveldstid. På dagen kan du kose deg med frokost på fortauet utenfor kirken. Du kan også besøke kirken inni for en billig penge.

På enden av Finikoudes ligger Larnaca Medieval Castle. Det koster 2.50 euro å komme inn, og det beste med borgen er utsikten mot Finikoudes.

Her drømmer jeg om å bo – eller i det minste ha en ferieleilighet 🙂 Larnaka er under utvikling – det skal bygges en stor luksuriøs marina her, Kypros sitt største shoppingsenter og en gigantisk 30-etasjers blokk med femstjerners hotell og luksusleiligheter. Tiden for å investere er derfor nå – før det blir altfor dyrt. Jeg har vel på en måte innsett at det blir vanskelig å bo her fordi lønningene er så lave…så vi får se.

Fra andre siden av borgen ser du mot MacKenzie og strandpromenaden Piale Pasa som er perfekt å jogge på. Om du vil ut så må du sjekke ut Ammos på fredager og lørdager. Fantastisk uteplass på stranden!

En gammel kirke (?) jeg kom over på en av mine spaserturer. Elsker å traske rundt i varmen. Hjemme i Oslo har jeg ikke sjanse til å klare 10k steg per dag, mens på ferie går jeg gjerne flere mil på en dag.

Det er mange restauranter og kafeer på Finikoudes. Pizzaen på restauranten Margherita må du teste! Ellers er en av mine favorittsteder Mingle Cafe i Ermou Street. Her er de supergode på vegetar- og vegansk kosthold, men de har også utvalg til deg som er glad i kjøtt og kylling. Kanskje ikke den mest spennende beliggenheten, men lover deg at maten er verdt turen!

Du finner også mange steder med is, vafler og pannekaker som smaker ekstra godt i varmen – nam nam 🙂

Sprøtt å gå forbi Hotforex – min tidligere arbeidsplass, og se hvor utrolig mye de har vokst. Når jeg jobbet der i 2012 så hadde de to etasjer, nå har de søren meg overtatt et helt bygg! Skulle blitt der…

Når jeg er på Kypros så kommer jeg sjelden unna en tur til Agia Napa. Jeg har tidligere bodd og jobbet der, og har fremdeles venner som bor og jobber der. Det er en helt annen verden enn Larnaka, stappfult av turister og en skitten bargate full i kids. Utrolig å tenke på at jeg har jobbet der og hatt så mye moro der. Nå holder jeg meg stort sett unna partygata når jeg er i Napa.

Den lille byen har tapt seg veldig fra første gang jeg besøkte den. Det er utrolig mye som står til nedfalls – gamle falleferdige bygninger med forlatte restauranter og butikker. Det er mye søppel samlet i visse områder, og det er veldig trist å se.

Heldigvis har de renovasjonsplaner, og i 2021 skal den nye store marinaen i Ayia Thekla ferdigstilles. Det er også kommet en nydelig vei helt nede langs stranden – absolutt verdt et besøk for å se solnedgangen herfra.

Når det er sagt så er det få steder som slår strendene i Ayia Napa. Både Limanaki, Sandy Bay og Nissi Beach er nydelige sandstrender med klart azurblått hav og en vanntemperatur vi bare kan drømme om her hjemme i Norge.

Så utrolig herlig å bare våkne opp til 40 grader og strålende sol, kaste på seg strandklær og traske avgårde. Jeg hadde ikke air condition denne gang, og rommet var omtrent dobbelt så varmt som det var utenfor, så man kan trygt si at jeg fikk kjenne på varmen 🙂 Aldri har jeg vært mykere i kroppen!

Jeg trives best på Limanaki/Paradisos Beach og noe av det beste er å lunsje på solsengen med iskald frappe og en hel eske med oppkuttet vannmelon!

Vår favorittrestaurant i Ayia Napa er uten tvil Quadro – her får jeg den beste risottoen jeg noengang har smakt! De er også flinke på pasta, pizza og kjøtt. Virkelig verdt et besøk! Kan også anbefale Liquid og Sage som ligger i samme gate.

Agia Napa har også fått sin egen Hard Rock Cafe, og fra toppen av skybaren så får du utsikt over hovedgaten Makarios. Fint sted å ta seg en drink på kveldstid om du ikke ønsker å ta del i galskapen i partygata. Livingroom og Beluga er andre alternativer til litt finere barer for deg som vil ta det litt roligere.

Maria og familien flyttet til Paralimni i vinter, så vi måtte selvfølgelig en dag dit og sjekke ut leiligheten. Stor og fin med tre soverom – man får virkelig mye mer for pengene der enn i Napa og Larnaka.

Paralimni har også mange små fine strender, men det er litt lengre avstander så det kom godt med at de har bil.

Jeg koste meg i solen med iskald frappe 🙂 Vi avsluttet stranddagen med vannmelon og halloumi hos Maria – beste kombinasjonen!

Tiden på Kypros går alltid dobbelt så fort som andre steder jeg drar på ferie, og seks dager var absolutt altfor kort tid. Jeg tror jeg kunne vært der i tre måneder og allikevel ikke blitt lei av det herlige livet der sammen med mine aller beste. Det var den perfekte avslutningen på en travel, spennende og innholdsrik ferie.

Larnaka International Airport – det verste stedet jeg vet. Etter at jeg har sjekket inn kofferten så bruker jeg å gå ut igjen på broen og nyte varmen for siste gang. Det er alltid med en stor klump i magen at jeg drar fra Kypros og tilbake til Norge….until next time Cyprus!