Christmas in London part two

London er en by der man kan gjøre de samme tingene om igjen og om igjen. Men hver gang jeg er der så må jeg også sjekke ut noe nytt. Denne gangen stod Peggy Porschen høyt oppe på listen.

Peggy Porschen er en supersøt liten rosa cafe som ligger i Belgravia, et område mellom City of Westminster og Kensington. Kafeen er fra 2003, men det var da noen amerikanske bloggere for fem år siden tilfeldig oppdaget den at den virkelig ble kjent for verden, og dukket opp på alles instagram.

I tillegg til det søte interiøret og eksteriøret så har de også fantastiske kaker. Bakeriet lager bakverk til eventer over hele London, og er blant annet kjent for å ha bakt bryllupskaker til Kate Moss og Stella McCartney, samt levert godbiter til bursdagsfeiringer for Elton John og Anthony Hopkins.

Vi kom frem til kafeen ganske tidlig på formiddagen, men da var det allerede kø utenfor, så vi endte opp med take-away kaker og kaffe. Kafeen er blitt veldig populær, og de har derfor åpnet en større og mer moderne utgave i Chelsea.

Det var ikke mer enn en halvtime å spasere dit fra Belgravia. Vi passerte de eksklusive gatene i området, med sine elegante byresidenser, utenlandske ambassader og elegante hoteller.

Peggy i Belgravia er mye mer sjarmerende enn den i Chelsea, så hvis du har mulighet til å velge så besøk den originale 🙂 På den i Chelsea får du også lunsj og middag, men da må du booke bord. Alt var reservert og utilgjengelig når vi kom frem.

Chelsea er også et veldig koselig område i den britiske hovedstaden med små sjarmerende mursteinshus innredet med butikker og spisesteder. Her vil jo bo neste gang jeg skal til London. Fra Chelsea har du også gåavstand til Kensington Gardens, en av de kongelige hagene der du også finner Dianas memorial.

I Chelsea ligger også The Ivy. Det er flere Ivy i London, men den i Chelsea er den som alltid gjør mest ut av julen, og i år var temaet Narnia. De har til og med sin egen Mr. Tumnus som jobber i restauranten.

Etter en koselig runde i Chelsea tok vi metroen til Tottenham Court Road og var klare for shopping i Oxford. Fullstendig kaos der på en lørdag før jul. Måtte innom de obligatoriske: Topshop, New Look og Primark, men det ble rett og slett for mye folk. Fant også den store Victoria Secret-butikken i New Bond street, men der var det også fullstendig overbefolket så jeg fikk bare rasket med meg noe uten å ha prøvd det. Halvparten var mislykket, men jeg fant verdens beste truser så de skulle jeg kjøpt flere av.

Etter å ha gitt opp Oxford Street gikk vi videre ned Regent Street som alltid er helt fantastisk i julen. Derfra fortsatte vi inn i Soho til Carnaby Street. Der var det så stappfullt med mennesker at det faktisk ikke var mulig å komme seg fremover så vi måtte bare gi opp og dra ut igjen på Regent.

Vi hadde booket bord til Afternoon Tea på Fortnum & Mason, og på veien dit tok vi turen innom Piccadilly Circus for å kjenne på stemningen og nyte lysene. Vi dro også innom Victoria Beckham-butikken i Dover Street, men den var skuffende i år uten julepynt og vindusutstilling. Så nesten ut som et museum fra utsiden. Etterpå så jeg på instagram at hun hadde fått opp juletreet, så vi var nok litt for tidlig ute.

Veldig hyggelig å komme frem til et varehus som var dekket av røde julelys. Fortnum & Mason er et av de eldste og mest eksklusive varehusene i London, og har faktisk vært åpent helt siden 1707.

Det ligger like ved det berømte Ritz Hotel på Piccadilly. Her finner du utrolig mye god te, fine serviser og fantastisk julepynt. Du finner også den berømte Jubilee Tea Salon der vi hadde booket bord til afternoon tea.

Tesalongen ligger på toppen av varehuset, og er helt nydelig, gjennomført i turkis og gullfarget interiør. Her får du også fantastisk god svart te med jordbær eller tranebær. Jeg anbefaler begge to, jeg drakk en hel kanne alene.

Du kan velge mellom salt eller søt afternoon tea-mat, og i tillegg hadde de vegetaralternativ. Hilde og jeg hadde vegetar og vi fikk veldig gode smørbrød med ulike grønnsaker, pureer og andre gode vegetarpålegg. Vi fikk også varme og gode scones med lemon curd, men kakene skuffet. De var finere å se på enn de smakte godt.

Til deg som lurer på hva afternoon tea koster; på sånne steder i London er det dessverre ganske dyrt. Man kan få afternoon tea over alt, men på slike ærverdige steder så betaler man også for lokalet, servicen og hele opplevelsen. Du må ut med tusen kroner hvis du skal ha et champagneglass inkludert.

På veien hjem valgte vi å droppe metroen, og heller gå tilbake for nyte så mye vi kunne av det juledekorerte London. Det er helt magisk på kveldstid.

Vi startet ned Piccadilly til Picadilly Circus og fortsatte videre over Leicester Square. Der var det julemarked og selvfølgelig veldig opplyst siden det er byens musikalområde- og nattelivsscene.

Vi passerte også Seven Dials – det mest berømte veikrysset i London. Det ligger ved Covent Garden og er kjennetegnet ved at syv gater møtes i den lille rundkjøringen.

Vi endte opp ved juletreet i Covent Garden (som faktisk er ekte) før vi dro hjem og avsluttet en fin dag med snacks og hygge i leiligheten.

Siste dagen fikk vi tid til å dra innom Camden Market før vi satte kursen mot flyplassen. Det lå i gåavstand fra leiligheten så vi spaserte bort på tretti minutter.

Camden er et helt annet område enn Chelsea, Picadilly og Covent Garden. Her er det mer bohem, mer shabby, og lite som minner om luksusen på Fortnum & Mason. Du ser det på folkene, butikkene, bygningene og prisene. Allikevel er det et veldig kult område som er verdt å besøke.

Vi ankom først Camden Town som egentlig er min favoritt med utrolig mange artige og rare butikker der du kan finne mye gøy til en billig penge. Rett etter Camden Town ligger Camden Market.

Generelt er dette et utrolig fascinerende gatemarked med over tusen boder som selger klær, musikk, kunst og mat. Her kan du gå rundt i timevis og lete etter skjulte skatter og smake på mat fra verden over. I november og desember er nok London litt mer overfylt enn vanlig, for jeg har aldri sett så mange mennesker på en gang på markedet i Camden. På sommeren er det helt topp!

Flyturen hjem med Ryanair gikk over all forventning, og vi landet på Gardermoen tretti minutter tidligere enn forventet, full av nye inntrykk og klar for enda mer julestemning i Norge 🙂

Jeg gleder meg til å finne ut hva Sirkus Haktorson finner på i 2020!

 

 

 

 

 

Christmas in London

Jeg elsker London! I julen er byen om mulig enda mer magisk. I slutten av november var alle tanter og kusiner fra pappa sin side på tur til den britiske hovedstaden. Vi har hatt en årlig julebords-tradisjon i mange år der vi har gått ut og spist på hyggelige steder i Bergen og Oslo. Vi har lenge snakket om London, og i år fikk vi det endelig til. Målet var bare å kose seg, og det gjorde vi virkelig!

Vi bestilte billetter med Norwegian direkte fra Oslo til Gatwick. Vi skulle bo i Fitzrovia så vi tok tog til Victoria Station og tube videre derfra til Goodge station. Toget kostet tjue pund en vei, men var billigere om man hadde kjøpt returbillett. Vi skulle hjem fra Stansted med Ryanair så vi måtte droppe det.

Om du har tenkt å bruke mye lokal transport i London så anbefaler jeg å kjøpe et Oyster Card. Der kan du fylle på en valgfri sum som du kan bruke på alle metroer og busser rundt i London. De trekker to pund og førti pence per tur.

Vi bodde nær Tottenham Court Road og Oxford. Veldig koselig område med alt man trengte av butikker og spisesteder. Leiligheten lå i et ærverdig engelsk bygg og var gigantisk på 150 kvadratmeter med fire soverom, fire bad, kjøkken, sofasalong og spisestue. Vi betalte totalt femten tusen kroner for tre netter så det ble ikke så ille per person når vi var ni stykker.

Silje, mamma og jeg kom først til leiligheten. Vi dro ut for å kjøpe tapas til resten av gjengen kom noen timer senere. Første kvelden ble brukt til å catche up med hverandre og legge planer for neste dag. Utrolig koselig å være på tur med denne fine gjengen 🙂

Etter en deilig croissant-frokost fra et lokalt supermarked så tok vi metroen fra leiligheten til Green Park. Vi spaserte ned til Buckingham Palace og kikket på slottet. Alle hadde vært i London før utenom tante Siv så det var litt kjekt for henne å se Buckingham når vi var i nærheten.

Vi gikk videre til Hyde Park og satte kursen mot en av Londons hovedattraksjoner i julen: Winter Wonderland julemarked. Jeg hadde så gode minner derfra fra jeg var der i 2014, men det var ikke helt den samme opplevelsen nå. Sikkert fordi vi var der i dagslys og det var regnvær og grått i luften.

I Winter Wonderland finner du veldig mange karuseller og matboder med alle slags godsaker. Det finnes også diverse forestillinger du kan se, ulike spisesteder du kan slå deg ned på og flere skøytebaner du kan få trimmet deg litt på.

Markedet har også noen håndverksboder som selger julekuler, ullgensere, paraplyer og votter. Vi var der på dagtid, men når vi skulle gå så begynte det å skumre, og da er lysene mye finere. Winter Wonderland er absolutt koseligst etter mørkets frembrudd.

Vi prøvde en berg- og dalbane som var ganske heftig. Utrolig lenge siden sist, så det var gøy å kjenne litt adrenalin i kroppen igjen. Litt masse snurring så vi kom sjanglende av alle sammen 🙂

Ellers spaserte vi rundt og koste oss med brente nøtter, engelsk fudge, nederlandske minipannekaker og varm kakao med krem.

Det beste med markedet var Cedar and Spruce, et veldig koselig serveringssted med bålpanne og enkle retter som fish and chips og cæsarsalat. Dagens lunsj ble der.

Der var det godt å varme seg over bålet etter flere timer ute i kulden. Selv om det var fem varmegrader så blir man fort kald når man siger rundt.

Etter noen timer på julemarkedet tok vi metroen til den andre siden av elven og besøkte The Shard, London- og EUs høyeste bygning på 310 meter. Vi betalte tjuesju pund for den billigste billetten som kun inkluderte heisene opp. Man tar to heiser, deretter går man noen få trappeetasjer opp til toppen.

Der kommer man opp til den mest fantastiske panoramautsikten over London. Verdt pengene om du ønsker å få et overblikk over byen, og samtidig nyte alle lysene fra Londons utallige bygninger.

Det var også mulig å inkludere et champagneglass for femten pund ekstra, eller kjøpe noe i baren på toppen. Det finnes også flere restauranter i bygget, men her må man booke bord på forhånd.

Etter å ha besøkt The Shard dro vi tilbake til leiligheten for å dusje og kle oss til julebordsmiddagen. Mamma hadde booket bord på The Ivy Club i Covent Garden. Superkoselig sted med veldig god service.

Forretten var fantastisk med burrata mozzarella, men vegetarmiddag var de ikke fullt så gode på.

De andre var heller ikke superfornøyd med hovedretten som var biff med pommes frites og spinat, men kvelden ble kjempekoselig. Vi lo og koste oss, akkurat sånn et julebord skal være 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palacio Real de Madrid

Kongeslottet i Madrid, Palacio Real, er en imponerende og stor bygning fra det 17. århundret. Arkitektonisk er slottet en blanding av barokk og klassisisme som ligger like ved Almudena-katedralen. Området rundt bygget er superfint med fontener, skulpturer og den flotte parken Campo del Moro.

På vår siste dag i Madrid var været dårlig, og køen var endelig kort nok til at vi fikk sett slottet. Vi var på plass ti minutter før åpning og ble stående i cirka tretti minutter i kø før vi kom inn.

Relativt stiv pris på tolv euro per person for inngang. Om du er glad i arkitektur og interiør så er det verdt pengene. Overdådig og ærverdig.

Et obligatorisk bilde foran kongefamilien – disse har jeg fulgt mange år i mamma sine Se & Hør…haha 🙂

Vi fikk gå gjennom utrolig mange rom, men de aller fleste hadde fotoforbud. Jeg klarte å snike meg til et par bilder når vaktene så bort, men fikk også klar beskjed bare de så mobilen ute av lommen at det ikke var akseptert. Litt usikker på hva de var redde for. Mye marmor, gull, fløyel og lysekroner preget innsiden av slottet.

Utrolig flott i spisesalen, men det er sikkert litt slitsomt å være på fest der 🙂

Været denne dagen var preget av regn og vind, så vi koste oss med nydelig frokost på Cafe del Oriente. Jeg hadde ciabatta med ferskpressede tomater og eggerøre, veldig godt. Superfint sted med bra service, nydelig frokost, og sikkert veldig bra lunsj. Hadde lett gått hit igjen!

Vi satt der til regnet ga seg og gikk deretter gjennom slottsparken til vi kom til Tempio de Debod som skal være nydelig i solnedgang. Denne dagen var det virkelig ikke noe spesielt. Jeg hadde heldigvis valgt bukse og langermet, men jeg hadde kun sandaler på beina så jeg holdt på å fryse ihjel. Utrolig hvor temperaturen endret seg – fra 25 grader og sol den ene dagen, til 10 grader og regn den neste.

Vi fant etter hvert bysenteret Principe Pio så jeg fikk kjøpt meg en ullgenser. Da kom været seg så vi fikk et par timer med sol. De brukte vi til å spasere til Plaza de Dos Mayor som er kjent for utesteder og barer. Dessverre så var hele området under construction og ikke noe å se. Vi dro derfor opp til den koselige kafebaren Ojala som lå i nærheten.

Denne anbefales virkelig! Fantastisk lunsjmeny og supergode lemonades på dagtid, og beach party i kjelleren på kveldstid. Elsket stedet og hele området som så ut til å ha mange hyggelige matsteder. Litt mer hipt og trendy a la Grunerløkka kanskje.

Calle Fuencarral gikk vi også, der var det vanvittig mange butikker som vi ikke fant på Gran Via. Mindre og mer ukjente, men det er alltid kjekt med noe man ikke finner over alt. Vi fortsatte til Madrids dyreste gate Serrano, men på siste etappe begynte det å bøtte ned, og vi løp i skjul på restaurant LaMucca.  Etter middagen hadde jeg lyst å sjekke prisen på drømmevesken fra Gucci, så vi gikk de 700 meterne ned til butikken etter det, men holdt på å fryse oss splitt ihjel. Skalv og bannet om hverandre, det var nok litt av et syn. I tillegg var vesken like dyr som hjemme. Da var det ikke annet å gjøre enn å praie en taxi til hotellet, ta en god varm dusj, kle på oss mer og gjøre oss klar for siste kveld i den spanske hovedstaden.

Vi gikk 1 km og kom til Gourmet Experience, som er et trendy supermarked/tapasbar i niende etasje av El Corte Ingles i Gran Via. Her hadde vi oss et glass cava sammen med de lokale og nøt utsikten over Gran Via. Vi avsluttet kvelden med en daiquiri på koselige Jardin Secreto.

Tusen takk for en kjempefin tur Trude, veldig bra selskap i en superfin by som jeg virkelig kan anbefale! Jeg hadde valgt Madrid over Barcelona any day 🙂

Rooftop life og Retiroparken

Siden vi hadde vært ute kvelden før, så sov vi et par timer lenger denne dagen. Det betydde at vi endelig kunne være litt spanjoler (lunsj klokken 14.30 og middag 21.30). Det er helt håpløst å spise lunsj rundt 12 i Madrid – da får man bare tak i frokost. Dette skulle bli turens fineste dag så jeg dro ut i skjørt og singlet. Vi fikk nydelig temperatur med sol og 25 grader.

Vi dro rett til slottet, men der var køen så lang at vi bestemte oss for å prøve igjen dagen etter.

Vi dro innom Puerta Del Sol, der byens hovedgater møtes, og klarte å få oss en ny handlepose å dra på. Dette er et slags torg med nydelig arkitektur, mange mennesker og flere butikker. Veien til shoppinggaten Gran Via er kort herfra.

Etter en liten runde på Puerta del Sol så satte vi kursen mot Retiro-parken. På veien dit stoppet vi på en fantastisk takterasse – Circulo des Bellas Artes. Det kostet fem euro å ta heisen opp til toppen, men det var virkelig verdt pengene. Turens høydepunkt!

Der var det bord, solsenger, drinker og tapas. Utrolig koselig, og helt nydelig i solskinn med utsikt over hele Madrid.

Vi fikk turens beste mat her – en enorm tapastallerken med oster, tørket frukt, nøtter, grissini og toast med ferskpresset tomat. Yummi!

Rooftoppen var helt full denne fine sommerdagen – ikke en eneste solseng å oppspore 🙂 Dette stedet må du virkelig besøke når du skal til Madrid! Tipper det er superfint på kveldstid om sommeren også.

Utsikt fra toppen!

Vi koste oss i flere timer på toppen før vi satte kursen mot den berømte Buen Retiro-parken.

Retiro-parken i Madrid er byens største park og brer seg utover et større areal med grøntområder, bygninger og dammer. Parken ble grunnlagt av Felipe IV, og var tidligere et avslappingssted for kongelige. I 1868 ble parken åpnet for alle, og har siden den gang vært et av høydepunktene for et besøk til Marid.

Parken har monumenter, innsjøer, utleie av robåter, kafeer, isbarer og et nydelig lite krystallpalass som huser et kunstmuseum. I dag drar lokale innbyggere og besøkende hit for å slappe av under trærne, sitte på en benk, spise på en kafé, eller kanskje ta seg en liten rotur med en av båtene som er til leie.

Madrid er kjent som byen for kunst og kultur, med noen av verdens viktigste museer samlet ved kunsttriangelet Paseo del Arte. Vi droppet det og kjøpte oss is i parken i stedet. Satte oss på Alfonso-monumentet med utsikt over vannet og koste oss i solsteiken.

Palacio de Cristal ligger ved en liten innsjø og inneholder et lite kunstmuseum.

Fra parken gikk vi tilbake til Plaza Mayor og nøt solen i flere timer på en bar der.

Mayor er et perfekt sted for en drink og people watching. Maten ville jeg kanskje spist et annet sted.

Midt i sentrum ligger Mercado de San Miguel, et inspirerende og travelt matmarked som også tilbyr små tapasretter og vin. Etter en kjapp dusj og skifte bestemte vi oss for å spise der.

Yrende liv, men mye rart og lite vegetar så vi endte opp på en italiensk restaurant som en blogger hadde anbefalt og fikk kjempegod pizza der. Begge var meget fornøyde med det.

Ingenting å si på utvalget av godsaker i Madrid 🙂

Vi gikk forbi Joy Eslava og kinobaren Sala Equis på vei tilbake til rommet. Joy Eslava er barens andre store nattklubb, på linje med Kapital. Vi fikk dessverre ikke sjekket den ut fordi den åpnet så sent.

Sala Equis er en koselig avslappet kinobar. De viser to filmer per kveld, og så betaler du for drikken. Veldig avslappet og laid-back 🙂