Spisedag

Det er mye snakk om spisedag. Dette er noe som ble innført for mange år siden i kroppsbyggerkonkurranser der meningen var at mennesker som går på strenge dietter dag ut og dag inn skal kunne spise litt ekstra mat på lørdager. Det var da ikke snakk om hva som helst, men helst ekstra karbohydrater i form av poteter/ris etc for å gi kroppen et ekstra boost til fettforbrenning.

I dag har ordet spisedag fått en helt ny mening. Mange tror at det betyr at man kan proppe kroppen med absolutt alt man vil denne dagen. Denne smellen har jeg selv gått på, fordi man har lyst på alt når lørdagen kommer og man har vært flink hele uken. MEN, om du stapper i deg alt du kommer over den dagen så kan det faktisk ødelegge for hele uken du har gått på diett. Misbruk av spisedagen vil ha negative konsekvenser, og føre til at uansett hvor hardt du jobber i ukene så vil du ikke få de resultatene du ønsker.

Tenk deg dette: du er flink og følger dietten din på 1500 kcal/dag mandag til fredag. Totalt 7500 kcal den uken. Lørdag sprekker du helt og spiser nøttefabrikken, sjokolade, boller, pizza og brus. Plutselig har du spist 5000 kcal på lørdagen. Omtrent det samme som du har spist hele uken. Du har da fjernet underkuddet du har ligget på som kan hjelpe deg til fettforbrenning/vektreduksjon, og du er tilbake på scratch, i verste fall i overskudd. 

For å bestemme hvor mange kcal man kan innta på spisedagen er det greit å ta utgangspunkt i det daglige kcal-forbruket og legge til 50%. Hvis jeg spiser 1500 kcal i ukedagene så kan jeg derfor legge til 750 i helgene, altså 2250 kcal. Hadde jeg ligget på 2000 kcal i ukedagene kunne jeg inntatt 3000 kcal på lørdagen. Dere skjønner tegningen 😉

Kan man droppe spisedagen? Det er klart man kan, men det er faktisk anbefalt når du går på en streng diett at du har en dag med ekstra kalorier ekstra for å skru opp forbrenningen. Dietten kan altså få en boost dersom man gjennomfører spisedagen riktig. Dette fordi leptinnivåene under det kommende døgnet hopper tilbake til mer normale referanseverdier på grunn av at energibalansen blir positiv. Når dette skjer så gjenopprettes hormoner som IGF-1 og TSH (stoffskifte) til normale og i visse tilfeller høyere verdier. Dessuten fylles musklenes glykogenlagre, noe som gjør at du kan få en bedre treningsøkt dagen etter. Man får en slags anabol boost selv om leptinnivåene synker igjen etter 24 timer med energiunderskudd. 

Det er veldig fristende å kunne spise hva som helst når spisedagen kommer, men det lureste er å styre unna mye sukker, hvitt mel, fritert mat og mettede fettsyrer, og heller spise mer av sunnere varianter som hjemmelaget pizza, og f.eks. en proteinbar i stedet for sjokolade. Har du en sunn vri på spisedagen kan du spise mye mer, og med god samvittighet! 

Når det er sagt så er alle ulike, og må derfor spise ulikt på spisedagen. Noen har høy forbrenning, og legger lite på seg uansett hva de spiser, og da skader det ikke (for utseende) med overdrivelse på spisedagen med mindre du har en fitness- eller kroppsbyggerkonkurranse i nær fremtid. Har du en lav forbrenning, er overvektig, vil ha bort underhudsfettet eller er nær konkurranse, så burde du holde deg til de sunne alternativene. 

Er du i dårlig form så trenger du ikke spisedag av fysiologiske årsaker, men det er en veldig viktig psykisk faktor for vektreduksjon med litt ekstra kos på lørdagen. Jo bedre form du er i, jo mer kan du spise denne dagen. Det er også veldig smart å starte spisedagen rett etter en treningsøkt, når insulinfølsomheten er på topp.

Om du vil gjøre det beste ut av spisedagen bør du holde deg til et par grunnleggende retningslinjer: 

  • Baser hovdeddelen av kaloriinntaket på karbohydrater. Dette fordi karbohydrater mest effektivt stimulerer leptin (omdannes til glukose). 
  • Legg fokus på stivelsesrik mat som pasta, poteter og ris. Glukosebasert godteri (gelégodteri) er faktisk også greit i moderate mengder. 
  • For å minimere fettlagring under spisedagen bør du holde fettinntaket på et lavt nivå.  

Hvorfor er spisedag bra?

  • God motivasjon til å klare å holde seg til et strengere kosthold i ukedagene 
  • Forbrenningsboost som kan hjelpe med vektreduksjon og fettforbrenning  
  • Unngår at kroppen venner seg til et helt konstant inntak av mat for så å gå i sparemodus og tviholde på fettet 
  • Det blir enklere å være sosial fordi man faktisk kan spise det samme som kompiser/venninner
  • Man verdsetter sunn mat mer. Etter en spisedag får man ofte vondt i magen og blir oppblåst. Da kjenner man virkelig på kroppen hva som er god og dårlig mat. 

Et annet viktig poeng er at det ikke er bra å spise lite mat over lengre tid. Kroppen vil da kunne slå av viktige funksjoner, noe som vil hindre fremgangen din når det gjelder trening. En ukentlig spisedag kan normaliserer disse funksjonene igjen. 

Jeg er helt avhengig av en spisedag om lørdagen for å klare å holde meg til bra mat i ukedagene. I går spiste jeg kanelbolle fra BIT…nam nam 🙂

Det kommer en update fra fagdagen med AFPT senere i kveld 🙂 Nå skal jeg nyte vårsolen i Oslo noen timer før jeg drar tilbake til Stord. Da blir det PT-time og egentrening 🙂 

På spisedagen husk: spis mye karbohydrater, spis moderat med proteiner, og spis lite fett!

 

 

 

2 kommentarer
    1. Evt kan man jo ha et kosthold 7 dager i uken som gjør at man ikke får behov for å stupe ned i godteposen 🙂 moderat kaloriunderskudd, ikke utelukke noen matvarer, men heller begrense 🙂 moderasjon er nøkkelordet.

    2. fitnessmaren: det har du helt rett i for de som klarer det! men de aller fleste av oss liker å kose seg litt ekstra på lørdagen, og det syns jeg skal være lov 🙂 Ikke alle klarer å begrense seg, for noen er sjokolade all or nothing, og da er det jo en grei måte å holde vekta på at man unngår det i ukedagene og spiser en hel på lørdagen i stedet 🙂 All credit til de som klarer å spise 10 gram til dagen 🙂 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg