Trening og alkohol

Jeg får en del spørsmål om trening og alkohol. “Kan jeg trene dagen etter jeg har drukket?” Får jeg dårligere treningsresultater dersom jeg drikker?” Jeg er ingen ekspert på området, men jeg tenkte jeg kunne dele det som jeg har lært med dere 🙂

Når man trener så brytes kroppen ned. Den trenger da restitusjon i form av mat, drikke og hvile for å kunne bygge seg opp til å bli enda sterkere. Alkohol fungerer på samme måte ved at den bryter kroppen ned. Når man inntar alkohol, prøver kroppen å kvitte seg med giften så fort som mulig. Nyrene bruker mye væske for å kvitte seg med alkoholen og dette fører til væsketap. Vann er viktig for muskelbygging, og bare litt dehydrering kan hemme denne mye. Vi tømmer også glykogenlagrene ved å drikke alkohol, og klarer sjelden å yte i like stor grad som om vi ikke hadde inntatt alkohol.

Når det kommer til kalorier så ligger alkohol ganske høyt med sine 7 kcal per gram (karbohydrat og protein har 4 kcal per gram og fett har 9 kcal), så dette er noe å tenke på dersom man trener for vektreduksjon. Mengden spiller selvfølgelig stor rolle. Et glass vin vil nok ha liten innvirkning på treningsøkten dagen etter, mens om man drikker en hel flaske eller mer, så vil alkoholinntaket garantert redusere treningseffekten dagen derpå.

Når det gjelder hvor farlig det er å trene dagen etter et stort alkoholinntak så er forskningen uklar. En ting som er sikkert er at alkohol nedsetter koordinasjonsevnen, noe som kan føre til skader. Noen hevder også at en treningsøkt gjennomført dagen etter alkoholinntak kan være skadelig for kretsløpssystemet (hjerte/blod). I tillegg reduserer alkohol kroppens evne til å jobbe hardt, på grunn av økt puls. Man bør derfor helst unngå trening med høy intensitet dagen etter en “fyllekule”. Under trening med moderat intensitet dagen derpå er det viktig å drikke nok væske. Treningseffekten vil allikevel bli noe redusert. 

En sjelden kveld på byen vil ikke ødelegge flere måneder med trening. Dersom man derimot drikker alkohol hver lørdag vil formen bli redusert fordi flere av ukens potensielle treningsdager blir dårlige. På sikt kan også produksjonen av testosteron synke og konsentrasjonen av stresshormonet kortisol øke. Dette kan over tid føre til nedbryting av muskelmasse. Alkoholinntak fører også ofte med seg mye usunn mat i tillegg til at man ikke er noe aktiv dagen derpå. Man får da en ugunstig “ekstraeffekt”, som ved hyppig alkoholinntak vil kunne ødelegge treningseffekten for den som er ute etter å oppnå en spesiell form.

Hvis man vet at man skal drikke samme dag så bør man muligens også unngå en altfor hard treningsøkt på forhånd. Som sagt så brytes kroppen ned under trening og trenger restitusjon. Alkohol er verdens dårligste form for restitusjon. Etter trening bør man erstatte væsketapet og få i seg næring som karbohydrater og proteiner. Ved å hoppe rett på alkoholen etter en hard økt kan man risikere å bryte kroppen enda mer ned. Kroppen vil jobbe på spreng med å kvitte seg med alkoholens skadestoffer. Da forbrenner den kun alkohol, mens nedbrytningen av karbohydrater og fett blir satt på vent.

Inntak av store mengder alkohol fører gjerne også til mangel på søvn og hvile. Dagen derpå kan prestasjonsevnen være betydelig redusert, selv om man ikke lenger har alkohol i blodet. Ved å konsumere store mengder med alkohol, utsetter man kroppen for en belastning som også gjør det lettere å droppe trening.
 
Disse effektene av alkohol har altså betydning for trening og prestasjon:
 
Væskebalanse: dehydrering og tap av væske. Både alkohol og trening er vanndrivende. Alkohol påvirker hormoner slik at man skiller ut mer urin.
 
Hjerne- og nervefunksjoner: dårligere balanse og koordinasjon, og svekket reaksjons- og konsentrasjonsevne.
 
Metabolske funksjoner: reduserer fettforbrenning, spesielt etter måltider, og fører til mer fett rundt magen. Alkohol hemmer også nedbrytningen av blodsukker til melkesyre og gir dermed redusert energitilgjengelighet i forbindelse med harde, kortvarige maksimalytelser. Alkohol kan bidra til redusert energitilgjengelighet på langvarige utholdenhetsøkter (man holder ikke ut så lenge).
 
Muskelmasse: alkohol fører til at muskulaturens evne å lagre energi reduseres. Jo lavere testosteronproduksjon, jo lavere muskelmasse kan du bygge og opprettholde.
 
Hjerte- og blodkar: alkohol har effekter på hjerte og blodkar som er lite gunstige å kombinere med trening: redusert utholdenhet, dårligere temperaturregulering, svekket dømmekraft, økt skaderisiko, økt risiko for infeksjoner i luftveiene. 

Konklusjonen er: uansett alkoholmengde er det uheldig i kombinasjon med trening. Du får ikke den samme effekten av treningen som du ville ha fått ved ikke å innta noe alkoholholdig. Ønsker du å få maksimalt ut av treningen bør du ha et minimalt alkoholinntak der du unngår alkohol i treningsperioder. Trener du for å holde deg i noenlunde form og for helsens skyld så skader det ikke med litt alkohol en gang i blant.

Håper dette ga noen svar…for min del er det alkoholfri frem til påske 🙂

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg