Blodsukkerseminar – hvor stor påvirkning godteri faktisk har.

Første workshopen jeg var på på Idrettshøyskolen var for blodsukker. Vi spiste 100 g av seigmenn, grovbrød og banan/lavkarbobrød (de to sistnevnte hadde samme effekt). Deretter målte vi blodsukkeret hvert 15 minutt i 2 timer. Vi måtte faste 15 timer før seminaret startet, og vi måtte sitte i helt i ro uten å drikke noe i løpet av testtiden. Bevegelse reduserer blodsukkeret ved at glykogenet går til musklene. Vi kunne derfor ikke reise oss fra stolen eller ta en slurk vann (sistnevnte var størst utfordring for meg som er helt vannavhengig).

Blodsukkerapparat, nåler, bomull og 100 g seigmenn som måtte inntas på 10 minutter. Må si at det ikke var det beste måltidet å starte dagen med etter 15 timer uten mat 🙂 

Så hva ble resultatet? Jeg har laget en kurve på mitt eget blodsukker på seigmenn som dere kan se under.  


Som dere ser så fikk jeg en enorm stigning ganske kjapt etter at jeg hadde spist disse seigmennene. Mitt fastende blodsukker var 4.6 mmol/ (måleenheten for blodsukker). Rett etter inntak var det 5.7, og etter 15 minutter var det allerede oppe i 7.6. Blodsukkeret skal aldri være over 7.8 etter måltid, og aldri over 5.6 om morgenen (jo lavere, jo bedre). Etter 7.8 må det frigjøres mye insulin i blodbanen, og verdier som ligger over 7.8 over lengre tid (over 2 timer i slengen) fører til slutt til insulinresistens og diabetes. Blodsukkeret økte opp til 8, før det veldig kjapt sank ned igjen, og faktisk ble lavere enn fastende blodsukker. Dette førte jo til at jeg fikk et ganske kraftig fall i blodsukkeret. Hva skjer da? Jo, man blir fysen, og får lyst på mer mat/sukker. Dette unngår du ved å spise mat som ikke påvirker blodsukkeret i samme grad 🙂 Bevegelse ville også ført til at jeg tålte disse seigmennene mye bedre.

Gjennomsnittsresultatet for gruppen ble som følger: seigmenn fikk en rask blodsukkerstigning, men også et ganske raskt fall. Grovbrød (100% grovt) fikk også en høy stigning i blodsukkeret, selv om det tok lengre tid å komme opp. Problemet med grovbrød var at der forble blodsukkeret høyt lenge etterpå. Dette er ikke bra om man gjør det flere ganger for dagen. Heldigvis så spiser de fleste folk pålegg i form av protein og fett – på brødskiven. Dette vil være med på å hindre blodsukkeret i å stige så fort. Vanligvis spiser vi jo godteri helt alene, så vi har ingenting som kan hindre stigningen. Banan kom mye bedre ut enn både seigmenn og grovbrød. Lavkarbobrød reagerte på samme måte som banan. Blodsukkeret steg, men kom aldri like høyt som med de andre varene. Frukt er derfor ikke så farlig som alle tror 🙂

Til dere som har høyt kolesterol: det er sjelden egg eller mettet fett som gjør at du har høyt koelsterol. Det er for høyt inntak av sukker! Og husk at sukker finnes i nesten alt: brunost, syltetøy, juice, frokostblandinger etc. Når blodsukkeret stiger så mister HDL (det gode kolesterolet) sin beskyttende funksjon. Kolesterolmedisin (statiner) blokkerer derfor gukose for å gå inn i leveren. Det går heller ut i blodbanen og tar opp fett. Redning: reduser karbohydratene for å redusere kolesterolnivåene.

Trening er også med på å redusere blodsukkeret. Jo mer du trener, jo mer karbohydrater kan du spise (og jo mer du sitter i ro, jo mindre karbohydrater trenger du). Insulin produserer i bukspyttkjertelen og går inn i fettcellene. Jo mer vi trener, jo raskere fjerner vi glukose fra blodbanen. Når man har for mye glukose i blodet over tid virker ikke insulinet lenger. Blodsukkeret får da ikke komme inn i fettcellen med det gode kolesterolet festet på seg. De legger seg i åreveggen og skaper åreforkalkning i stedet. Veksthormon som hjelper oss til å bygge muskler, svekkes også når blodsukkeret stiger.

Lavt blodsukker er sjeldent. Man må ha under 3 for å ha lavt blodsukker, og under 2 for at det skal være fare. Ofte tror vi det er lavt, men det er fordi vi får et stort fall i blodsukkeret – som gjør oss sultne, skjelvne, irriterte og trette. Og vi lagrer fett mye enklere. Tenk på grafen min over, når jeg droppet fra 8 til 4.3. Det er et voldsomt fall, men det betyr ikke at jeg har lavt blodsukker. Det bare føles sånn.

Veldig store svingninger i blodsukkeret er det som er aller farligst. Det er faktisk bedre å ha jevnere høyere blodsukker enn lavere med store daglige stigninger. Når kroppen er i faste så går blodsukkeret ned. Kroppen har veldig godt av noen fasteperioder (4 timer mellom måltider, uten småspising). Da er også veksthormonet på sitt høyeste.

Konklusjonen her er ikke at du skal slutte å spise karbohydrater. Spesielt hvis du trener, så er energi viktig. Lavkarbodietter kan faktisk føre til at man utvikler stor insulinsensitivitet, og tåler karbohydrater mye dårligere enn man gjorde tidligere. Bare en liten tur i sakte tempo kan utgjøre en stor forskjell på blodsukkeret. Hvert skritt teller, og hverdagsaktivitet er viktig for helsen 🙂

Tenk at Norge er det tredje dårligste landet i hele Europa på trening. Hele verden tror vi er best. Men bare Tyrkia og Azerbadsjan er dårligere. Vi går rundt i tights og sier at vi er fjellfolk, men når gjorde vi det egentlig sist? Det var dårlig vær denne uken? Forrige uke var det så travelt? Og i sommer var det så fint vær at da brukte du tiden på noe annet? Vi er gode på unnskyldninger 🙂 10-åringer i dag beveger seg 19 timer mindre per uke enn vi gjorde i 1990. Det syns jeg er skremmende. 19 timer!!

Men nå snakker jeg meg helt bort her, blir så engasjert 🙂 Håper dere fikk noe ut av dette innlegget, det er veldig spennende å se hvordan mat påvirker kroppen vår, og så lite som skal til før blodsukkeret faktisk reagerer.

 

 

2 kommentarer
    1. Ser at det er 100 år siden det her innlegget e postet, men ja. Æ fikk masse utav dette.
      Søkte på blodsukker på google og derfor fikk æ opp din side.
      Takk.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg