Januar er måneden der alle har nyttårsforsetter om å trene, gå ned i vekt, bygge muskler, komme i form, spise sunnere etc. I starten av et nytt år fylles treningssentrene opp, og det er høysesong for personlige trenere (PT-er). Samtidig som kundene strømmer til treningssentrene, så kommer det hvert eneste år en eller annen form for kritikk mot oss og bransjen vår.
I fjor var det denne artikkelen som kritiserte personlige trenere, og vår manglende kunnskap. I år er det professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges Idrettshøyskole som har gått ut og sagt at det kan være helsefarlig å trene med feil PT, og hun mener at det burde vært krav om lisens til personlige trenere. Les artikkelen HER.
Jeg føler det er på tide å komme med noen kommentarer på dette området. Jeg er enig i flere av argumentene til Borgen. Det har aldri vært flere personer enn nå som engasjerer PT for å få bedre helse, øke sitt prestasjonsnivå eller forebygge skader. Samtidig øker antallet PT-er hvert år. Flere og flere utdanner seg til PT, men veldig mange unnlater å ta eksamen etter endte studier. Dette kan være fordi de stryker første gang, og ender opp med å ikke ta den på nytt, men det kan også være folk som melder seg av fordi de ikke føler seg forberedt nok, og som med tiden derfor ender opp med å ikke ta eksamen. Mitt råd til deg som holder på å utdanne deg til PT er å lese underveis, terpe på teknikk og møte opp til oppsatt eksamen! Det er viktig for bransjen vår at vi har kvalifiserte PT-er som bryr seg.
PT-studiet er krevende, det er mye som skal læres på kort tid. Men når folk spør meg om det er vanskelig så må jeg si nei. Hvis du har interesse for faget, og er villig til å investere nok tid til å lære deg det du skal så møter du forberedt til eksamen, og det er ikke vanskelig i det hele tatt. Jeg satte av to timer hver kveld i Miami til å lese (selv om vi hadde skole 8-10 timer hver dag). I tillegg brukte jeg de 3 ukene vi hadde hjemme etterpå til å lese, pugge, og “trene” venner. Skulle gjerne hatt litt mer tid til å øve (føler man ikke alltid det?), men jeg endte opp med å få vel bestått med over 95% riktig på eksamen. Og jeg var langt ifra den “best trente” i klassen. De som klarte flest pullups var ikke de som gjorde det best på PT-eksamen. Det var de som arbeidet konsekvent hele veien og lærte seg både anatomi og teknikk.
Hvordan vet du som kunde at du får det du betaler for? Og enda verre, som Borgen sier, kan du gå fra å være rimelig frisk til å pådra deg skader og sykdom etter trening med PT?
Det er jeg helt sikker på at du kan. En PT som ikke har lært seg hvordan samspillet mellom skjelett, ledd og muskler er, vil heller ikke ha noe forutsetning for å trene en person med skader eller vondter. En PT som ikke kan teknikk, kan heller ikke vise deg hvordan du trener øvelser som styrker ryggen i stedet for å skade den.
Til deg, kjære kunde, vil jeg derfor si at du må stille krav når du velger deg en personlig trener. Det minste du bør forvente av en PT er at han/hun har kvalifikasjonene i orden. I Norge er det mange som praktiserer PT-yrket uten utdannelse. De har gått på kurs eller har trent mye på egenhånd. Det er ikke nok. Utdannet fysioterapeut eller naprapat gjør deg heller ikke til PT. Det kan absolutt gi deg en fordel, men det er langt fra sikkert at du kan nok om trening til å jobbe med det. Det hjelper heller ikke å lese bøker og artikler, hvis du ikke har anatomien, fysiologien og biomekanikken i bunnen.
Som PT-er skal vi være rollemodeller, og vi skal være personer du kan søke kunnskap fra – basert på vitenskap og forskning, ikke på synsing og erfaring fra egen trening. Vårt mål er å motivere og inspirere – ikke skape avstand til en helsebringende livsstil ved å fronte det “perfekte” og uoppnåelige.
Mine råd til deg som kunde er:
- sett krav til din PT- sjekk at han/hun har kvalifikasjonene i orden
- sjekk hvilket felt PT-en er best på, og om det står i forhold til ditt mål (vektreduksjon, prestasjon, skader etc.)
- avtal en konsultasjon for å se om du har kjemi med PT-en, at du føler tillit, og at PT-en kan hjelpe deg med å nå dine mål
- spør om HVORFOR. Hvis PT-en sier noe og du lurer – så spør hvorfor. Ikke ta alt for god fisk.
- forvent at PT-en skal gjøre alt han/hun kan for at du skal få resultater – motivere, heie på deg, hjelpe deg, gi deg ros når du fortjener det, og ris når du trenger det.
- dersom du har hørt gode ting om PT-en fra andre så er det et bra tegn
Jeg har tatt fitness basis, treningsveileder og kostholdsveileder ved Norges Idrettshøyskole. I tillegg har jeg personlig trener-utdannelse fra AFPT. Jeg har også tatt ulike kurs, og vært med på flere seminarer og fagsamlinger etter utdannelsene for å prøve å holde meg oppdatert. Leser også fast bøker og forskningsrapporter. Jo mer jeg lærer, jo mindre føler jeg at jeg kan. Uten denne utdannelsen kunne jeg umulig praktisert som PT – hvor skulle jeg hentet kunnskapen min fra? Aviser og blogger?
Som PT er jeg lidenskapelig opptatt av å hjelpe mennesker. Gjennom PT-beviset mitt har jeg et kvalitetsstempel som gir meg rettighet til å jobbe med dette. Det er alltid plass til flere PT-er med god utdannelse og som elsker å jobbe med mennesker. Men vi må utvikle oss – vi blir aldri utlært. Det vi sier i dag, vil kanskje endre seg i morgen. Hvordan vi skal spise, hvilken diett som er best, hvilke kosttilskudd som fungerer, hvilke treningsformer som er de beste etc. er noe som kan endre seg etter hvert som ny forskning blir tilgjengelig. Som PT må vi derfor hele tiden fortsette å utdanne oss: studere, lese, diskutere med kollegaer, og teste ut det vi lærer. Det er derfor jeg skal løpe maraton nå – uttesting og personlig erfaring for å bli en enda bedre PT. Vi lærer så lenge vi lever.
Mitt svar til Jorunn Sundgot-Borgen er derfor at det absolutt burde vært mer kvalitetssikring i yrket mitt. Jeg stemmer JA til lisens for PT-er. Her er min.