Historiske Pompeii og Vesuv

Man kan liksom ikke dra til Napoli uten et besøk til Pompeii og Vesuv. For å gjøre det enkelt så booket vi en tur med et lokalt selskap gjennom Viatour. Turen kostet 900 kroner per person og inkluderte transport, lunsj, guidet tur i Pompeii og en liten fjelltur til toppen av den kjente vulkanen Vesvius.

Vi ble plukket opp på Gambrinus som er Italia sitt svar på Frankrikes La Duree – en gammel ærverdig kafe med bakverk og kaffe. Vi ble kjørt i minibuss sammen med en gjeng andre turister fra ulike land. Alt var helt ok utenom beinplassen i bussen, som tydeligvis ikke var ment for langbente nordboere.

I Pompeii fikk vi utlevert audioguide og en egen guide som skulle følge oss. Jeg var ikke klar over at vi skulle ha guide (liker best å gå rundt på egenhånd) så jeg syns det var litt kjipt. Ikke så fan av å gå i saueflokk. Og vi var vanvittig mange, så det ble en stor flokk.

Fordelen var at vi fikk se de viktigste stedene, og at guiden var flink. Bakdelen var at vi kun fikk se de viktigste stedene, vi fikk ikke stoppet opp og tatt bilder, og det hele gikk så fort at jeg fremdeles sitter litt igjen med følelsen av at jeg ikke har sett Pompeii.

Pompeii ble bygget som havne- og handelsby i nærheten av elven Sarno. Byen ble begravd i seks meter aske da den nærliggende vulkanen Vesuv hadde utbrudd i år 79. Pompeii ble ikke ødelagt, men alle 16 000 som bodde der da utbruddet skjedde mistet livet og byen ble gjemt frem til 1748 da den ble gjenoppdaget.

Under utgravingen i 1861 ble det funnet avstøpninger av døde. Asken hadde dannet en sementkapsel rundt dem, og selv om likene smuldret bort så dannet det seg et hulrom i askelaget. Disse ble fylt med gips og man fikk frem mennesker og dyr akkurat slik de var da de ble begravet. I 1997 ble Pompeii erklært som verneverdig av UNESCO. To tredjedeler av byen er nå utgravd.

Vi var innom main squaren, den store handlegaten, amfiteateret og bordellet. I tillegg fikk vi se et typisk hus med hage fra den tiden. Jeg tipper det er mye mer å se i Pompeii og anbefaler egentlig å dra dit på egenhånd og gå rundt med kart 🙂 Billetten kostet 15 euro. Det er også muligheter for å kjøpe mat og drikke inne i ruinene.

Etter den to timers lange turen så ble vi fulgt til en restaurant der vi kunne velge mellom pizza og pasta – det ble egentlig den beste pizzaen vi spiste i Italia. Tro det eller ei så syns jeg de har bedre pizza på italienske steder i Oslo enn sør i Italia.

Etter lunsjen skulle vi få utdelt ny guide som skulle ta oss med til Vesuv. Etter en bratt og svingete busstur så var vi plutselig på 1000 meters høyde. Siste stykket måtte vi gå, og det var en relativt bratt tur på cirka tjue minutter med 200 meter stigning. Bratt, men med grusvei og nydelig utsikt over Napoli. Det skulle også være mulig å se ned til Pompeii, men vi klarte ikke helt å finne ut hvor det var.

Vesuv ruver 1281 meter over havet, og vi så rett ned i vulkankrateret fra toppen. Vesuv har hatt flere mindre utbrudd siden den begravde Pompeii, og er faktisk den eneste vulkanen på det europeiske fastlandet som har hatt utbrudd i løpet av de siste hundre årene. Den er også ansett som en av de farligste vulkanene i verden fordi tre millioner mennesker lever i nærheten av den.

Turen med Viatour var generelt bra med unntak av en del uorganiserte guider som vi ble litt forvirret over. Vi byttet grupper hele tiden, og kom oss omsider på en buss tilbake til Napoli på ettermiddagen. Det var nydelig med en kjapp dusj før en koselig kveld ventet oss langs Lungomare – den koselige strandpromenaden i Napoli som vi gikk så og si til endes.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg