Sevilla, den spanske byen som ikke levde opp til forventningene

Sevilla var neste stopp etter Portugal på 2024-ferien, en by som jeg hadde store forventninger til. Instagram hadde vist meg fantastiske bilder av Plaza de España, og jeg så for meg noe helt annet enn det jeg møtte. En historisk by med fargerike gater, imponerende arkitektur og pulserende liv var i hodet mitt. Jeg gledet meg til å utforske alt fra de mauriske palassene til de livlige plassene. Byen som skulle være en oase av liv og kultur føltes mer som en søvnig og stillestående plass. Siestaen var lang, og åpningstidene korte. Mange steder var stengt i flere timer, og det var nesten umulig å finne liv i gatene. Jeg likte meg såpass dårlig i Sevilla at jeg faktisk endte med å dra derfra en dag tidligere enn planlagt.

Jeg ankom Sevilla med buss fra Albufeira. Ved ankomst halv åtte om kvelden viste temperaturen hele 48 grader, men det var heldigvis en herlig tørr og behagelig varme. Bagasjen min, som veide trettifem kilo pluss, ble et uvelkomment treningsredskap da jeg slet meg gjennom stasjonen og ut på gateplan. Uber-turen fra stasjonen til hotellet var dobbelt så dyr som i Portugal, sjåføren snakket ikke engelsk, og til slutt ble jeg bare droppet av et sted uten å vite hvor hotellet mitt lå.

Google Maps sendte meg på heksejakt, rundt og rundt Las Setas (soppen), og frustrasjonen bygget seg opp. Til slutt begynte jeg nesten å gråte, og kunne ikke gjøre annet enn å ringe resepsjonen. Heldigvis reddet resepsjonisten meg, og kom ut på gaten for å hente meg. Det viste seg at hotellet var feilmerket på Google Maps, og lå helt i motsatt ende av det kartet viste.

Abba Sevilla var det aller beste med Sevilla. Etter skrekkhotellet i Albufeira var det helt magisk å komme frem til et sånt sted. Rommet var kjempefint og føltes som en 5-stjerners opplevelse, alt for bare tusen kroner natten. Å komme inn på det rommet etter en sånn dag fikk meg nesten til å gråte igjen, men denne gangen av lettelse og takknemlighet.

Jeg bodde i nærheten av Las Setas, og hadde fantastisk utsikt mot den fra takterrassen. Der var det et lekkert lite basseng, og utsikt mot solnedgangen, helt nydelig.

Første kvelden tok jeg en liten tur ut for å utforske. Sevilla hadde koselige små gater og mye gelato, men det var ikke noe “wow”-faktor eller godfølelse å oppspore. Jeg synes faktisk at bildene mine viser en mye hyggeligere by enn jeg opplevde da jeg var der.

Jeg fikk meg en is i varmen, før jeg endte tidlig på rommet igjen.

Etter en søvnløs uke i Albufeira, følte jeg meg som et nytt menneske da jeg våknet opp første dagen i Sevilla etter å ha fått åtte timer på øyet. Dagen startet med en økt på hotellgymmet. Det var ikke så veldig imponerende, men man får alltid gjort noe. Jeg brukte deretter lang tid på rommet, og kjente på en ekstrem takknemlighet over det deilige hotellrommet.

Første stopp var Plaza de España, som jeg hadde gledet meg vilt til, og sett mange bilder av. Palasset ble bygget til den ibero-amerikanske utstillingen i 1929, og er en del av parken Maria Luisa.

Plassen er en halvsirkelformet esplanade omgitt av en storslått bygning med en blanding av renessanse- og ny-maurisk arkitektur. Bygget har majestetiske buer, tårn i hver ende og en lang rekke keramikk-dekorerte broer som krysser en liten kanal. Denne kanalen gjør at Plaza de España ofte blir kalt “Sevillas Venezia”, da besøkende kan ta små båtturer på vannet. Det var ikke mulig da jeg var der.

Området var nemlig dekket av stillaser og store byggeområder, og det var vanskelig å få gode bilder. De skyhøye forventningene mine endte i en stor skuffelse – tomt, shabby og langt fra så imponerende som på Instagram.

Jeg fortsatte gjennom Maria Luisa-parken som strekker seg ganske langt langs Guadalquivir-elven. Parken har fontener, paviljonger og stier, palmer, appelsintrær og magnoliablomster. Ved å følge elven videre kommer man til Torre del Oro (gulltårnet). Det er i dag et museum og utkikkspunkt, men jeg besøkte det ikke.

Et lite stykke videre langs elven ligger tyrefekterstadionen Real Maestranza, en av de mest kjente i Spania. Arenaen ble åpnet i 1761, og har klassisk barokk arkitektur, med en rund form og en fasade som er preget av store buer og søyler. Inngangen kostet ti euro, og det var helt greit. Det viser seg at tyrefekting heldigvis ikke skjer så ofte lenger, kun under festivaler og spesielle anledninger. Det var også et lite museum med innsikt i tyrefektingens historie med malerier, drakter, utstyr og trofeer.

Jeg spiste brunsj på Moya, hvor jeg fikk en god bowl. Dessverre så stengte alle brunsj-steder i byen tidlig, mellom klokken to og tre. Alle butikker var stengt mellom klokken to og seks, og alle restauranter mellom fem og åtte. Det var frustrerende, og gjorde byen kjedelig – lite å gjøre, lite å spise.

Jeg anbefaler forresten et lite konditori som heter Choc som ligger mellom butikker og restauranter i de trange gatene – der hadde de helt fantastiske bakverk og kaker. Jeg koste meg med brownie med pistasjkrem, verdt å prøve.

Tilbake på hotellet ville jeg prøve meg på et lite bad på takterrassen, men det var helt stappfullt rundt bassenget. Alle sengene var opptatt og folk lå strødd på gulvet rundt bassenget. Det ble derfor bare et kort bad før jeg gikk ned igjen på rommet.

Kvelden reddet seg noe med en fantastisk italiensk middag, hvor jeg fikk en perfekt cacio e pepe på L’oca Giuliva. Jeg var aller første kunde kvart over åtte, og fikk ett av to bord ute. Det var heldigvis ingen problem å få bord alene, men jeg tror de synes det var litt rart.

Etterpå var det tilbake til de stengte butikkene og de lite inspirerende gatene. Jeg endte opp på hotellrommet tidlig igjen, og endret togbilletten og kuttet med det en dag i Sevilla.

Jeg bestemte meg for å fylle den siste dagen med kulturelle aktiviteter for å gjøre det beste ut av oppholdet. Det er omtrent det eneste man kan gjøre i Sevilla.

Dagen startet med en kort treningsøkt på møllen, og nok en lat morgen på det herlige rommet. Klokken ett gikk jeg til Sevilla-katedralen og Giralda-tårnet.

Jeg startet med tårnet, og måtte dekke til skuldrene for å gå de trettifire rundene opp til toppen – enkel stigning via ramper, og ikke trapper. La Giralda er en minaret fra den tidligere moskeen som stod på samme sted, og etter at moskeen ble omgjort til katedral på 1500-tallet, ble tårnet bevart og transformert til en klokketårn.

Utsikten? Ikke imponerende, til tross for at man er 104 meter over bakken. Jeg følte meg innestengt bak nettingen som blokkerte mye av synligheten. Rart at den må være så inngjerdet når alle andre rooftops er så åpne. Den beste utsikten var faktisk fra takterrassen på hotellet.

Katedralen er den største gotiske katedralen i verden, og har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1987. Tipper at pappa hadde kost seg masse her, for det er jo selvfølgelig imponerende med høye tak i mye utsmykking. I tillegg huset katedralen gravene til både Christofer Columbus og flere spanske monarker. Jeg betalte tretten euro for både tårn og kirke, der El Salvador var inkludert i billetten. De glemte å nevne at den var stengt på søndager, og derfor ikke inkludert allikevel. Heldigvis ikke en stor loss for min del, jeg synes ikke kirker er så spennende på innsiden.

Jeg spiste veldig god salat på La Mala. Men iskaffe får du ikke i Spania. Det stod ikke på menyen, så jeg spurte. Joda, det kunne de lage. Så kommer det en helt vanlig varm caffe latte, og et stort glass med isbiter. “Just put them inside”. Tror dere det gikk bra? Not at all, endte opp med en halv lunken ekkel utgave. Don’t do it!

Neste stopp var Real Alcázar, som var det fineste stedet jeg besøkte i Sevilla. Det er en maurisk festning og kongelig residens som har vært i bruk gjennom flere århundrer, og i dag er det fortsatt en aktiv kongebolig for den spanske kongefamilien under deres besøk i Sevilla.

Palasset ble opprinnelig bygget på 1100-tallet som et fort for de muslimske herskerne i Sevilla under Almohad-dynastiet, men det har blitt utvidet og ombygget gjennom tidene, med påvirkninger fra gotikk, renessanse og barokk.

Alcázar er kjent for de fantastiske hagene som omgir palasset, et fredfullt område med fontener, palmer, blomsterbed og skjulte paviljonger. Hagen var enorm og vakker, men selve rommene inne var tomme og kjedelige å utforske alene. Jeg gikk rett og slett litt lei av å vandre rundt i alle hagene og korridorene, tror dette stedet er hyggeligere å besøke sammen med noen.

Den store terrassen ute ga en veldig fin utsikt, så jeg anbefaler å finne den. Jeg tror faktisk noen scener fra Game of Thrones ble spilt inn her. Jeg brukte en og en halv time på Alcazar, men det var fortsatt ikke nok til å se alt.

På kvelden møtte jeg en venninne til middag, hun ankom Sevilla samme kveld. Vi spiste middag på en litt kjip restaurant, Ricotta Pizza, der vi var helt alene fordi vi var såpass tidlige. Restaurantene åpner jo ikke før åtte, men ingen spiser før tidligst ni.

Kvelden ble avsluttet med solnedgang fra Las Setas, en av verdens største trekonstruksjoner som ligger på Plaza de la Encarnación. Strukturen har fått navnet fordi den ligner en gigantisk sopp, og konstruksjonen ble ferdigstilt i 2011.

Las Setas har flere nivåer. På toppen er det en gangbro med panoramautsikt over Sevilla, spesielt vakker ved solnedgang. Jeg hadde samme utsikt fra hotellet så jeg anbefaler å velge tidspunktet rundt klokken ni for å få med seg solnedgangen, det hadde ikke vært i nærheten den samme opplevelsen uten.

Showet inne var kult og det føltes som om rommet beveget seg. I kjelleren er det et arkeologisk museum, det droppet jeg. På bakkeplan ligger butikker, restauranter og et stort matmarked.

Jeg var tidlig på rommet og facetimet med mamma og Fredrik, som hadde bursdag. Det var godt å være ferdig med Sevilla.

Neste morgen var det avreisedag. Det var heldigvis enklere med transport fra hotellet enn til hotellet. Det tok over tretti minutter til togstasjonen, så jeg endte opp med å ta taxi som faktisk var billigere enn Uber. Jeg betalte seks euro til Santa Justa, som var en stor togstasjon. Den var også oversiktlig med informasjonstavle, mye bedre enn den i Lisboa. Det var også mange kafeer, butikker og steder å kjøpe mat og drikke på stasjonen.

Tretti minutter før avgang kom perrongen opp, og jeg dro kofferten min ned rullebåndet og hele veien bort. Mens jeg stod og ventet så fikk jeg en rar magefølelse av at dette gikk litt for lett, så jeg spurte en fyr om toget skulle til Malaga. Han bare: “nei til Lora”. Shit, det var syv minutter til toget mitt skulle gå fra den andre siden av stasjonen, og jeg måtte løpe som en gal med trettifem kilo bagasje. Tok meg to sekunder til å sjekke tavlen på veien, og de hadde endret til perrong to på andre siden, sikkert informert om på spansk høyttaler.

Jeg løp gjennom stasjonen og ned, og heldigvis var toget ti minutter forsinket, ellers hadde jeg faktisk mistet det. Løp videre gjennom sikkerhetskontrollen, som er en greie på spanske togstasjoner, og kom meg inn på et fullstendig stappet og kaotisk tog. Jeg fikk til slutt tildelt et sete motsatt vei, og i dette toget var temperaturen heldigvis passelig. Turen til Malaga tok to timer og gikk veldig greit. Mer om Malaga i neste innlegg 🙂

Når jeg ser tilbake, lurer jeg på om det var timingen, forventningene eller noe annet som gjorde opplevelsen så skuffende. Jeg forventet noe spesielt av Sevilla, og jeg er overrasket over at jeg trives såpass dårlig at jeg faktisk forlot byen en dag tidligere enn planlagt.

Sevilla er ikke en stygg by, men for meg manglet den sjel. Jeg dro derfra med en følelse av ensomhet og skuffelse – og lettelse over å reise videre til Malaga. Hvis du vurderer å dra til Sevilla, så må det være fordi du er veldig glad i kultur og historie. Noe annet klarte ikke jeg å finne. Etter publisering har jeg fått tips om at det er mye bedre å dra hit i januar/februar. Da er det visstnok mer liv og lengre åpningstider 🙂

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg