Søte fastelavnsboller

God fastelavn dere! 🙂  Fastelavn (og ikke fastelaven) vil si “kvelden før fasten”. Det er festmåltidet som ble spist den siste dagen før den romersk-katolske kirkens fasteperiode på 40 dager før påske (minus søndager). Noen tradisjoner er verdt å holde på, og selv om vi ikke faster så har vi hos alltid hatt boller på fastelavn. Dette startet nok hos besto og besten, og jeg kan huske flere hyggelige fastelavnssøndager på Fitjar hos dem. De siste årene har fastelavnsbollene vært av det litt sunnere slaget, og det fortsetter vi med så lenge de smaker liker godt! 🙂 Vil derfor dele oppskriften på litt sunnere fastelavnsboller med dere.

Du trenger (ca. 12 boller):

  • 500 g finmalt speltmel
  • 5 ss fiberfin (får på helsekost)
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss kardemomme
  • 1 pk tørrgjær for søte deiger
  • 2 ss sukrin+
  • 1-2 ss agavesirup
  • 100 g mager kesam
  • 3 ss smeltet smør
  • 3 dl valgfri melk (styrk, evt. skummet) 
  • Egg og vann til pensling
  • Kremfløte eller cottage cheese
  • Sukrinmelis
  • Frukt/bær eller syltetøy

Dette gjør du: 

Bland alle de tørre ingrediensene og tilsett agavesirup og mager kesam. Varm opp melk med smør til ca. 38-40 grader. Bland melkeblandingen med det tørre. Tilsett evt. litt ekstra melk om den blir for tørr, eller litt ekstra speltmel om den blir for våt. Deigen skal være myk og fin. Hev på lunt sted i ca. en time. Elt deigen lett på bordet og del i 12 emner som du triller til runde boller. Ha bollene på brett og hev dem i 30 min. Pensle med egg blandet med bittelitt vann og stek ved 200 grader i 15-18 minutter avhengig av ovn.  Avkjøl på rist. 

Del bollene på midten, og fyll de med cottage cheese og friske bær om du vil ha en sunnere og mer proteinrik utgave, eller med pisket kremfløte og syltetøy om du vil ha den mer tradisjonelle utgaven. Avslutt med et lite dryss sukrinmelis på toppen, og voila! 

 

Happy fastelavn! 🙂 Håper det smaker!

Kommer tilbake i løpet av ettermiddagen med innlegget om styrketrening som jeg har lovet dere 🙂 God søndag!

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg