Durres – den albanske riviera

Durres er Albanias største havneby, og en populær badeby. Byen er middels stor med rundt 200 000 innbyggere, og ligger kun en times kjøring vest fra hovedstaden Tirana. Frem til tidlig på 1990-tallet ble Albania styrt av et strengt kommunistregime. Det albanske folket levde under enkle kår, og dette vises på bygninger og infrastrukturen, det er mye slitasje. Utenom det så likte vi oss utrolig godt i Durres. Det var også den desidert billigste av havnebyene. Jo lenger sør du kommer, jo mer øker prisen.

Det var ganske billig å ta taxi fra Tirana til Durres, så vi stresset ikke med å lete etter noe buss. Vi dro rett etter utsjekk, og betalte tohundre kroner for turen som tok cirka en time. Durres er den første byen på den albanske rivieraen, og jeg sitter igjen med en utrolig god følelse av dette stedet, hovedsakelig fordi vi bodde på et hotell som seriøst lå plassert i sjøen.

Ventus Harbour Hotell var det aller beste med Durres. For en person som får hundre prosent frihetsfølelse av å være nær sjøen, så var det en helt magisk følelse å legge seg med havet utenfor vinduet, og våkne til havet bak gardinen neste morgen.

Vi betalte 2800 kroner for to netter på dette hotellet, og det var det absolutt verdt. Ikke bare hadde vi et magisk opphold, men vi fikk den beste servicen vi opplevde på hele turen.

Hotellet var ganske slitt, spesielt fasaden kunne absolutt trengt seg en oppgradering, men jeg ville aldri bodd et annet sted. Frokosten var også helt fantastisk, og ble servert ute på terrassen nesten i sjøen. Her var det også restaurant om kvelden, men der var det nesten helt dødt, utenom en gigantisk høyttaler som spilte ekstremt høy musikk til sent på kveld (ikke så sent at vi ikke fikk sove – det var heldigvis veldig stille om natten).

Jeg syns bare det var veldig trist at et sted med så fantastisk beliggenhet ikke utnyttet det litt bedre. Med litt mer innsats så kunne det jo vært tidenes restaurant der ute.

Det var en bro ut fra land til hotellet, og på denne broen var det også et gym, Ventus Sport Center. Det kunne ikke blitt bedre for min del. Gym tretti sekunder fra hotellet, med en prislapp på femti kroner per dag. Heeelt innafor!

Etter innsjekk pakket vi strandbagen, og gikk til venstre nedover promenaden. På enden av promenaden ligger Cape Square, eller Sfinksen som den ofte kalles. Det er en slags molo/rekreasjonsområde som er bygget i egyptisk stil. Her samles folk på kvelden for å se solnedgangen. Rett ved siden av ligger det en liten sandstrand med utleie av solsenger og parasoller. Det var også strand rett nedenfor hotellet vårt, men der måtte man ligge rett ned på håndkleet.

Dette er ikke hovedstranden i Durres, den ligger cirka femten kilometer unna på den andre siden. Men siden klokken var blitt såpass mye så bestemte vi oss bare for å legge oss her. Vi betalte åtti kroner hver for solseng inkludert vannflaske, på bakerste rad. En flaske iskaldt vann var ofte inkludert i prisen i Albania, og det var litt deilig.

Etter en deilig dusj så dro vi på oppdagelsesferd i Durres. Vi startet med tårnet som er merket turistattraksjon, Venetian tower. Det var lite, og ikke noe spesielt imponerende med sine mindre enn ti høydemeter. Vi var sultne, så vi endte opp med å spise på XV Rooftop rett i nærheten av tårnet.

Det var et utrolig bra valg! Veldig god mat, og en helt fantastisk utsikt fra toppen. Vi fikk med oss både dagslys og solnedgang. Jeg må bare si at Albania er et enkelt land å være vegetarianer i. Her hadde de så mange lekre og fristende salater at det var vanskelig å velge.

Legg merke til hotellet vårt bakerst i solnedgangen uti sjøen der, helt fantastisk. Venetian tower ligger ved inngangen til sentrum, og en handlegate som ledet opp til et hyggelig torg.

Der var det en stor moske, fontene, og mange folk som samlet seg. Vi kikket litt i gatene, og i butikkene før vi spaserte tilbake til promenaden vår.

God stemning og mange ulike restauranter å velge mellom i sentrum også.

Tilbake på promenaden koste vi oss med crepe på Kreperia Hen 1, et skikkelig hyggelig sted ved vannet med en koselig hage, og stort utvalg av creper med ulik topping. Veldig populært, men man får plass så lenge man har litt tålmodighet. Før vi la oss så spaserte vi bort til Sfinksi der det var utekino. Skikkelig koselig kveld!

Etter en joggetur tidlig neste morgen så oppdaget jeg flere koselige beach clubs og restauranter i motsatt retning av hovedstranden i Durres. Port Side Beach var helt fantastisk, og jeg hadde veldig lyst å dra dit, og tilbringe dagen i litt mer luksus enn vi hadde gjort på den lille stranden dagen før.

Det var halvannen kilometer å gå, og Trude ble med på det. Når vi kom frem rundt klokken elleve, så var det ikke en eneste ledig solseng, cabana eller sakkosekk å oppspore. Det var SÅ nedtur, og i løpet av turen vår så lærte vi at på veldig mange strender og beach clubs i Albania så burde man forhåndsbestille solsenger. Albanerne er heller IKKE hjelpsomme med å ringe taxi for deg, så vi var litt lost når vi ble forvist fra området.

Heldigvis fant vi en taxi en stund etter å ha startet på returen. Vi betalte da femti kroner for turen til Durres Beach; en langstrakt strand på over en mil, og en av de mest kjente og besøkte strendene i Albania. Der var det kjempefint, og utallige steder å velge mellom. Vi endte opp et sted i starten av stranden, og fant oss solsenger på en kai der. Prisen var litt lavere enn dagen før, med seksti kroner for solseng og vann.

Der var både kai og strand, men fordi badevannet i Durres dessverre er langt fra turkis og krystallklart, så ville vi ikke bade uansett. Det er kanskje noe av det kjedeligste med den albanske rivieraen. Vannet er helt brunt de fleste steder, og uansett hvor fine strendene og strandbarene er, så er badevannet skikkelig ufresht og ekkelt. Det var mange som badet i det skitne vannet, men her gikk grensen for vår badelyst.

Tilbake i sentrum så koste vi oss med dessert på Peikan Pasticeri og Gelateri. Der hadde de både is, vafler, creper, samt flere spennende franske kaker. Fordi det er gøy å snakke om pris i Albania, så kan jeg nevne at en vaffel med is, et kakestykke og en farris kostet åtti kroner. Helt utrolig!

Om kvelden spiste vi pizza på Rimini rett ved hotellet. Den var ikke noe spesielt å skryte over, men jeg tror det er flere andre gode steder i Durres som vi ikke fikk testet ut. 4 Stinet stod blant annet på listen vår, men vi hadde ikke nok tid. Jeg har en liten sorg over at vi aldri kom oss til Illyrian Garden, en rooftop bar og lounge som så helt fantastisk ut.

Siste kvelden tilbragte vi på rommet vårt, og koste oss på balkongen med en helt magisk solnedgang i sjøen. Dette stedet ga virkelig ro i sjelen, tenk om man kunne bodd sånn!

Til sist så må jeg bare nevne de som jobbet på hotellet. Den servicen var ulik noe jeg noen gang har opplevd. Etter utsjekk i Durres skulle vi ta buss til Vlore, Albanias tredje største by cirka 120 kilometer sørover. For det første så ville ingen taxier komme ut til hotellet vårt, så en av de som jobbet på hotellet tilbydde seg å kjøre oss til busstasjonen i sentrum, noen kilometer unna. Han var veldig skeptisk på om det faktisk gikk noe buss til Vlore, men kjørte oss opp uansett.

Når vi kom dit så satt han oss ikke bare av, men begynte å snakke med folk rundt, og alle sa at det ikke fantes noe buss til Vlore. De sendte oss videre til en busstasjon utenfor Durres. Han insisterte på å kjøre oss dit, og det var et godt stykke. Når vi kom frem til busstasjon nummer to, så forsikret han seg om at det faktisk gikk noe buss. Det viste seg at det ikke fantes noe direktebuss fra Durres til Vlore, men vi kunne ta buss til Berat, hundre kilometer innover i landet. Der kunne vi vente noen timer, og så komme oss med ny buss videre til Vlore, nye hundre kilometer. Mannen fra hotellet nektet til og med å ta imot noe som helst penger eller tips for denne kjøringen, for en service!!

Fordi denne løsningen ville tatt hele dagen, så endte vi faktisk opp med å ta taxi til Vlore, men det forteller jeg mer om i neste innlegg.

Oppsummert så trives vi veldig godt i Durres. En stor del av det var på grunn av hotellet i sjøen, men viben var også veldig rolig og chill, og man fikk skikkelig feriefølelse av å være der. Det er ikke så veldig mye å finne på utenom strandliv og restauranter, så om du er opptatt av å bli underholdt i stor grad så er det kanskje ikke stedet for deg 🙂

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg